Perfecte basis voor ragouts, soepen, sauzen en oneindig veel gerechten! Een extra lang getrokken bouillon, wat zorgt voor een diepere smaak en een dikker textuur.
Een lepel demi-glace geeft een soep diepte. Niet bij alleen klassieke Franse soepen – uiensoep of champignonsoep – maar ook bij Aziatische ramen. Die maaltijdsoep met noodles wordt extra verwarmend met een smaakboost van demi-glace. Fond transformeert op diezelfde manier elke kom groentesoep tot een kom comfortfood.
U kunt demi-glace gebruiken om allerlei sauzen te maken voor de perfecte finishing touch. U kunt demi-glace op het laatste moment door soepen, stoofschotels en risotto's roeren om de smaak te versterken. En omdat onze demi-glace verkrijgbaar is in rundvlees, kip, kalfsvlees en groente, vindt u een smaak die past bij een breed scala aan gerechten.
Maar soms wordt de term fumet ook gebruikt als synoniem voor bouillon op basis van groente, vlees of wild. De toren van Babel op zijn best! Een fond is een bouillon die is ingekookt waardoor de smaak zeer geconcentreerd wordt. Een (demi)-glace is een nog sterker ingekookte fond.
Demi-glace (Franse uitspraak: [dəmi ɡlas], 'half glazuur') is een rijke bruine saus in de Franse keuken die op zichzelf wordt gebruikt of als basis voor andere sauzen .
Bouillon is veel wateriger dan demi-glace , wat een geconcentreerde bouillon is. Alle demi-glaces bevatten bouillonelementen, meestal die welke van de grond af worden gemaakt, maar niet alle bouillons zijn demi-glace.
Knorr Demi-Glace is makkelijk te koken. Het enige wat je hoeft te doen is het poeder in water te doen, goed te mengen en te laten koken, als het gekookt is 3 minuten laten sudderen onder voortdurend roeren en de saus is klaar .
Het woord glace betekent "glazuur" in het Frans, wat het traditionele gebruik is voor glace de viande - om een glanzende afwerking toe te voegen aan geroosterd vlees, zoals lamsbouten . Wanneer u warme glace de viande op het oppervlak van het vlees borstelt, creëert het een aantrekkelijk glanzend oppervlak en voegt het een extra vleugje umami toe.
Hij mag niet vol doorkoken, want dan verlies je waardevolle smaakstoffen en kan de bouillon een bittere smaak krijgen. Laat de bouillon afgedekt (deksel op de pan) vier uur zachtjes koken.
Demi glacé definities
Een dikke saus of basis voor een saus met geconcentreerde smaak, gemaakt van ingekookte, soms gegeleerde bouillon met bijvoorbeeld Madera.
Slechts een eetlepel of twee demi-glace voegt rijkdom en diepte toe aan een verscheidenheid aan gerechten, van soepen en stoofschotels tot sauzen en jus. Demi-glace is een ingrediënt dat elke thuiskeuken "op voorraad" zou moeten hebben, zoals professionele keukens doen, omdat het elk gerecht dat het aanraakt, naar een hoger niveau tilt.
Een demi-glace kan gebruikt worden als basis voor andere sauzen en is meestal vrij duur om te kopen. Houd er rekening mee dat deze bouillon/demi-glace gemaakt wordt zonder zout. Het recept verdubbelt gemakkelijk. Het is het beste om het in kleine porties in te vriezen; het kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden of in kleine porties tot 3 maanden ingevroren worden.
Het is klaar om te gebruiken zoals het is of als basis voor een complexere saus ! Ik zou het NIET gebruiken als pan saus. Het is al erg gereduceerd en je moet het voorzichtig reduceren om de smaak te behouden. Het in een hete pan gooien om het te deglaceren zou dat zorgvuldige sudderwerk tenietdoen.
Demi-glace kan op zichzelf over vlees of gevogelte worden gesmeerd, maar de belangrijkste functie ervan is om andere sauzen, soepen of stoofschotels te verbeteren.
Wil je zelf een fond of glacé maken en heb je weinig tijd? Gebruik dan een bouillonblokje en kook in.
Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt.
Fond als basis voor een soep
Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Die is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen, stoofpotjes, crèmes en zalfjes én soep.
Zoals dat schuim. Schuim afscheppen van bouillon in de maak, want daar gaat het meestal om, doet men om een heldere bouillon te krijgen. Tijdens het verwarmen van het vlees stollen allemaal kleine eiwitdeeltjes aan de buitenkant ervan, en die laten vaak los.
Voor een simpele pan saus, zet je de met fond bedekte hete pan terug op een medium-hoog of hoog vuur. Gebruik een houten lepel om de bodem van de pan te schrapen en begin de fond los te maken. Voeg fijngehakte ui, sjalotten en/of knoflook toe, en wanneer de vloeistof hiervan begint te koken - voordat je ze verbrandt!
"Demiglace is eigenlijk elke rijke bouillon of bouillon die met de helft of driekwart is ingekookt om het te verrijken; het is normaal gesproken nog steeds een relatief dunne vloeistof. Glace de viande wordt op dezelfde manier gemaakt, maar wordt normaal gesproken met een factor 8-10 ingekookt, heeft een dikke, stroperige of pasta-achtige consistentie en is veel rijker.
De demi-glace is een waardevolle shortcut voor het maken van overheerlijke sauzen die je uren in de keuken kunnen besparen. Het wordt gemaakt door bouillon te verrijken met vleesresten, aromaten, wijn en te verdikken met bloem .
Glaceren betekent dat je een product laat garen tot het mooi zacht is en het een glanzende buitenkant heeft. Dit kan bijvoorbeeld met stukken vlees of kip, maar ook met groente, fruit of noten. Je gebruikt een vetstof (boter of olie bijvoorbeeld) en een vloeistof (wijn, bouillon, sap etc) om te glaceren.
Gebruik demi-glace in de soepbasis, marinade of dipsaus voor alle soorten vlees —niet alleen rundvlees. Deze makkelijke recepten zijn een geweldige manier om iets nieuws op tafel te zetten. Demi-glace is meer dan alleen een saus — het kan op meer dan één manier worden gebruikt.
Meng de benodigde hoeveelheden sausmix en koud water tot een glad geheel. Klop het sausmengsel in kokend water en breng het geleidelijk weer aan de kook, onder voortdurend kloppen. Laat 1 minuut sudderen, onder af en toe kloppen. Geschikt voor de magnetron, Bain-Marie-bestendig en vries-ontdooi-bestendig.
MAGGI Demi-Glace Sauce Mix is de perfecte basis voor het maken van heerlijk rijke fluweelzachte klassieke bruine sauzen die snel en gemakkelijk te bereiden zijn in minuten. Deze snelle en gemakkelijke sausmix is gemaakt met gejodeerd zout en is glutenvrij , waardoor uw menu veelzijdiger is voor mensen met specifieke dieetwensen.