Het uitgeharde roet is zeer ontvlambaar en kan leiden tot een roetbrand in uw schoorsteen. Hetzelfde kan gebeuren als de uitlaatgassen te sterk worden afgekoeld en deeltjes zich in de kachel afzetten.
Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding. Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar.
Er kan dan namelijk enorme stoomvorming ontstaan. Doordat dit heel snel gebeurt, kan het rookkanaal dit niet aan en kan de schoorsteen door de druk gaan scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie. Bel na het sluiten van de luchttoevoer en het doven van het vuur direct de brandweer 1-1-2.
Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over 'een loeiend geluid'. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Hoe kan je een schouwbrand herkennen? Aan een sterke rookontwikkeling, die ook in huis terecht kan komen, en een loeiend geluid in de schoorsteenwand. Ook een abnormaal warm rookkanaal, een sterke roetgeur en vlammen die soms ook uit de schoorsteen komen, wijzen op een schouwbrand.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis.
Een schouwbrand ontstaat doorgaans door ontvlamming van het roet bij temperaturen vanaf 400 graden Celsius. Bij goed afgestelde ketels zijn er temperaturen tot 230 graden, maar bij cassettes met houtvuur is het risico veel groter.
De creosoot stinkt, het ruikt net als een palingrokerij. Vaak begint het op zolder, daarna trekt het langzaam naar beneden. Als de schoorsteen door de kledingkast loopt, dan gaan uw kleding ook naar creosoot stinken. Als u de creosoot aanraakt met uw vinger, dan is de kans groot dat uw vinger dagen blijft ruiken.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Daarom is het belangrijk om goed droog hout te stoken (vochtigheidspercentage van maximaal 20%) en de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te (laten) vegen. Regelmatig het vuur een paar minuten hoog opstoken voorkomt de vorming van teveel creosoot aanslag.
Een (haard)vuur in houtkachels of houthaarden levert de minste schadelijke gassen op als er volledige verbranding plaatsvindt: met veel zuurstof (luchttoevoer) en onder hoge verbrandingtemperatuur. Goede luchttoevoer is hoe dan ook belangrijk, omdat ook bij volledige verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.
In roet zitten veel verschillende chemische stoffen. Grote hoeveelheden ingeslikt roet kunnen op langere termijn schadelijk zijn. Sommige stoffen in roet zijn kankerverwekkend. Na een grote brand kan het eten van groenten uit moestuinen ongezond zijn.
Roetaanslag verdwijnt zo eenvoudig. Breng groene Biotex aan op een vochtige doek. Wrijf de roetaanslag hiermee weg. Behandel het oppervlak na met een schone doek met water en laat het goed drogen.
In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is.
Een gloeiende kachelpijp en een bulderend geluid in de schoorsteen wijzen op een schoorsteenbrand. Bij een schoorsteenbrand kan een temperatuur bereikt worden van 1000 graden Celsius of meer. Hierbij kan het rookkanaal of de schoorsteen ernstig beschadigd worden. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Waarom moet de schoorsteen geveegd worden? Bij een schone schoorsteen kunnen de rookgassen sneller wegtrekken. Tijdens het stoken kunnen onverbrande deeltjes in het rookkanaal komen. Wanneer je bijvoorbeeld stookt met 'te nat' hout kan het hout niet de gewenste temperatuur bereiken.
Wanneer mag ik een noodnummer bellen? Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.
101: Politie
Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak (voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor).
Loos alarm
Uitrukken voor het tweede loos brandalarm per jaar (of meer) door technische storing aan het automatisch brandmeldsysteem: € 175,- (particulieren, natuurlijke personen) of € 300,- (andere).
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
Voor het verwijderen van creosoot maakt SVB Flakkee gebruik van een speciale freesmachine, welke de schoorsteen uitfreest. Voor we beginnen met de werkzaamheden wordt de haard afgedekt om vuil tot een minimum te beperken. Vervolgens wordt een afzuiger geplaatst om stof af te zuigen.
Indien u het vuur wilt doven, omdat u wilt gaan slapen of omdat u iets anders wilt gaan doen, laat het vuur dan uit zichzelf uitgaan. Laat bij een open haard de schoorsteenklep helemaal open staan. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel zodat er geen vonken kunnen wegspringen.