De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De noordgrens wordt gevormd door een denkbeeldige lijn tussen de Schotse Shetland- en Orkney eilanden en het Noorse vasteland.
De zeegrenzen op de Noordzee zijn vastgelegd in verdragen met België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast liggen op de Noordzee zones zoals het continentaal plat en de zones uit het Europese gemeenschappelijke visserijbeleid.
De Noordzee grenst aan Nederland, Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Noorwegen.
Een groot deel van Nederland grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. Niet zo gek dus, dat de zee op veel vlakken erg belangrijk is voor ons land. Wist je dat de Noordzee een randzee van de Atlantische Oceaan is en maar liefst 650.000 vierkante kilometer groot is?
Eeuwenlang oefende de Noordzee grote invloed uit op het kustgebied van de provincie. Maar dat is niet altijd zo geweest. Honderdduizenden jaren geleden was het gebied tussen Nederland en Groot-Brittannië geen water maar land: Doggerland.
Er zijn drie soorten haaien te vinden in de Noordzee: Doornhaai, Hondshaai en Gladde haai. Aan onze kust komen die niet zo vaak, ze zijn meer te vinden langs de kust van Engeland en Schotland. Als je bang bent voor haaien, heb je aan onze kust dus eigenlijk niets te vrezen!
Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Grote Oceaan – 10.935 meter
De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan, ook wel Stille Oceaan genoemd. Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter.
De oppervlakte van de Noordzee bedraagt ongeveer 575.000 km² bij een watermassa van 54.000 km³.
De Dode Zee ligt op de grenzen van Israël en Palestina en is de zoutste zee ter wereld. Rijk aan meer dan 20 minerale zouten, biedt het ongelooflijke voordelen om de geïrriteerde huid en jeukende huid (bv.
Nederlandse territoriale zee
Strekt zich uit tot 12 zeemijl gemeten vanaf de basislijn die gevormd wordt door de rechte basislijn vastgelegd in de Wet grenzen territoriale zee en de 0 meter dieptelijn, dit is het gebied waar de Nederlandse wetgeving geldt (volledige rechtsmacht).
De Noordzee ligt ook ten noorden van Nederland, boven de wadden. Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
De gemeentegrenzen in de Noordzee, gewijzigd dan wel bepaald krachtens de artikelen 2, 3 en 4 begrenzen tevens het deel van de Noordzee dat behoort tot de provincies Noord-Holland dan wel Zuid-Holland dan wel Zeeland.
De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken.
De Noordzee valt in zijn geheel binnen de rechtsmacht van de omliggende kuststaten. De grenzen van het Nederlands deel van de Noordzee zijn in 1958 vastgelegd in een verdrag met België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Gemiddeld is de zee 95 meter diep, maar op sommige plekken is dit een stuk minder. Ten zuiden van de Doggersbank bijvoorbeeld, daar is de Noordzee maar vijftig meter diep, terwijl hij tussen Schotland en Noorwegen dan weer vijfhonderd meter diep is. Even voor het beeld: vijftig meter is enorm ondiep.
Bora Bora – Frans-Polynesië
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
Noord-Beveland (in Zeeland) is het schoonst, Bloemendaal is het minst schoon. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse stranden over het algemeen steeds schoner worden. Werden er in 2003 nog gemiddeld vijf stuks afval per 100 m2 gevonden, in 2013 was dat nog maar één stuk afval per 100 m2.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Zonlicht dringt daar niet door, de temperatuur ligt tussen 0,5 en 3 graden Celsius. Organismen die op deze diepte leven, moeten bestand zijn tegen een enorme waterdruk. Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven.
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Het klimaat van Noordzeekust
In juli is de gemiddelde maximumtemperatuur rond de Noordzeekust 21°C. in januari is deze temperatuur 6°C. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur bedraagt 10°C. De gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee is in de zomer 18°C tot 21°C en in de winter 3°C tot 7°C.
De temperatuur van de Noordzee schommelt nogal door de maanden heen. Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden.Maar in de zomer 20 graden.In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.