Mars heeft geen atmosfeer omdat het geen magneetveld meer heeft. De kern van de planeet is al miljarden jaren niet meer vloeibaar. Daardoor valt ook het magneetveld, zoals de aarde dat heeft, weg.
De laatste laag uit onze atmosfeer is de exosfeer en deze begint op een hoogte tussen de 500 en 1.000 kilometer en eindigt op een hoogte van 10.000 kilometer.
De buurplaneten, Venus en Mars, hebben een atmosfeer die vrijwel helemaal uit het broeikasgas kooldioxide bestaat. Door de zeer hoge luchtdruk op Venus bevat haar atmosfeer veel meer massa aan kooldioxide dan de ijle atmosfeer van Mars.
In ons land reikt de laag tot zo'n tien kilometer hoogte en bij de evenaar tot achttien kilometer hoogte. In de troposfeer neemt de temperatuur af met de hoogte, gemiddeld tussen ongeveer 0,6 en 1,0 graden per honderd meter stijging.
Op dit ogenblik is de atmosfeer van Mars minder dan 1% zo dik als die van de aarde.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
Wanneer je je op 10 km hoogte bevindt, is die afstand 10.000 keer groter. Daar, bovenin de troposfeer, is de temperatuur circa -50°C.
Venus heeft de dichtste atmosfeer van alle lichamen in het zonnestelsel. Die atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide.
De temperatuur aan het aardoppervlak schommelt globaal rond 15°C en de top van de troposfeer, waar de tropopauze begint, is gemiddeld -56°C koud. De zogenaamde stratosfeer strekt zich uit tussen ongeveer 13 en 50 km hoogte. In deze sfeer bevindt zich de belangrijke ozonlaag.
De eerste luchtlaag bevindt zich op een hoogte van 16 tot 18 km. Het gaat hier om de troposfeer waarbij de temperatuur daalt tot -52°C en waar de meeste meteorologische verschijnselen ontstaan. Hier wordt het weer gemaakt.
De gemiddelde afstand tussen de aarde en Mars is meer dan 220 miljoen kilometer en de reis neemt al snel een half jaar in beslag. Hoe de bemanning de heenreis, het verblijf en een eventuele terugreis overleeft, is nog onduidelijk.
Mars staat op circa 60 miljoen kilometer tot maximaal een kleine 400 miljoen kilometer van de aarde. In het meest gunstige geval moeten we dus zo'n 150 keer verder dan naar de maan reizen om bij Mars te kunnen komen.
Waarom is fotosynthese onmisbaar voor de mens? De zuurstof die we iedere dag inademen, hebben we te danken aan bomen en planten. Zij zetten CO2 met behulp van licht en water om in zuurstof en suikers. Zonder deze fotosynthese zou er dus amper leven op aarde zijn.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De Ruimte begint bij 100 km boven de aarde, de Kármánlijn.
Deze lijn wordt beschouwd als het “begin” van de ruimte, maar eigenlijk heeft de aardatmosfeer geen scherpe begrenzing. De grens is gedefinieerd door een team op initiatief van de Hongaars- Amerikaanse natuurkundige Theodore von Kármán (1881-1963).
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Mercurius staat op een afstand van 0,4 AE, Venus op 0,7 AE, Mars op 1,5 AE, Jupiter op 5,2 AE, Saturnus op 9,5 AE, Uranus op 19 AE en Neptunus op 30 AE.
Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de Zon. Haar gemiddelde afstand tot de Zon is slechts 58 miljoen kilometer. Zo dicht bij de Zon kan de temperatuur op Mercurius overdag oplopen tot wel 465 graden Celsius.
De temperatuur in de bodem en dieper in de aarde neemt gestaag toe. Op 1-2m diepte varieert de temperatuur nog met de seizoenen maar dieper dan 15m is de temperatuur al zo'n 10-12 C constant. Het zit letterlijk onder onze huizen, maar we gebruiken die warmte nog maar heel weinig.
In Nederland winnen de meeste aardwarmteprojecten op 2 tot 3 km diepte. De temperatuur van het warme water is dan 70 – 90 °C. Aardwarmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van huizen, gebouwen, kassen en (lichte) industrie.
Hoe hoog vliegt een vliegtuig? Met de Boeing 737 vliegen we meestal tussen de 11 en 12 kilometer hoogte. Dit doen we omdat de motoren efficiënter werken in een koude omgeving. En koud is het op deze hoogte zeker, namelijk rond de -56 graden Celsius.
Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven. Het is namelijk niet niks, leven zonder zwaartekracht!
Na een bezoek aan een apotheek, samen met zijn zoon, besloot Frank om chocoladerepen te gaan maken. Deze eerste chocoladereep werd "Milky Way" genoemd (later werd hij in Europa uitgebracht onder de naam "Mars"). Spoedig volgde onder meer de reep "3 Musketeers", die in Europa werd uitgebracht onder de naam "Milky Way".
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.