Op de website van de OVAM kunt u uw bodemattest schriftelijk aanvragen ((opent in nieuw venster)). U kunt ook aan uw notaris vragen het bodemattest aan te vragen.
Het bodemattest bevat alle bekende gegevens over de bodemkwaliteit van de grond en wordt afgeleverd door OVAM. Het wordt opgemaakt per kadastraal perceel en kost 50 €. OVAM zal het attest afleveren na raadpleging van de haar beschikbare informatiebronnen.
In eerste instantie moet een rapport voor oriënterend bodemonderzoek bij OVAM ingediend en door hen beoordeeld worden. Op het ogenblik van de transactie mag het onderzoek niet ouder zijn dan twaalf maanden. De uitvoeringstermijn OBO bedraagt gemiddeld twee maanden, de beoordelingstermijn door OVAM nog eens 60 dagen.
Ook de volgende kosten zijn de verantwoordelijkheid van de koper: eventuele bodemonderzoeken, overige keuringsattesten, kosten voor het opvragen van stedenbouwkundige inlichtingen, de vastgoedmakelaar ... Al deze zaken maken deel uit van de leveringsplicht van de verkoper.
Een bodemattest voor een perceel in categorie 1 of 2 is onbeperkt geldig terwijl alle andere attesten een geldigheid hebben van maximaal 1 jaar. Ook wanneer categorie 0 samenvalt met categorieën 1, 2, 3 of 4, blijft het bodemattest maximaal 1 jaar geldig na de datum van uitreiking.
Een bodemattest blijft in principe onbeperkt geldig, tenzij het gaat om een risicogrond. Zo'n attest kan wel telkens maar voor één overdracht gebruikt worden. Zijn er risico's gekoppeld aan de grond van een appartementsgebouw, laat dan als syndicus nog dit jaar een oriënterend bodemonderzoek uitvoeren.
Op dit moment kost een verkennend bodemonderzoek gemiddeld 5.000 euro, net als een gedetailleerd bodemonderzoek. Voor een risico-onderzoek moet men ongeveer 3.000 euro rekenen. Deze cijfers zijn echter geen absolute waarde, aangezien de prijs afhangt van verschillende factoren.
De plicht om als koper een verklaring te hebben noemen we de onderzoeksplicht. Voor de verkoper en makelaar geldt weer dat zij verplicht zijn om de nieuwe koper te informeren als de bodem van het erf vervuild is.
De belangrijkste documenten en/of attesten zijn: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier (PID), een keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat (EPC).
Ben ik verantwoordelijk voor de bodemverontreiniging rond mijn huis? Als eigenaar van een stuk grond bent u verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze grond. U moet bodemvervuiling voorkomen en de verontreiniging die u veroorzaakt zo snel mogelijk en geheel verwijderen (saneren).
Een bodemonderzoek dat uitgevoerd is conform NEN5740 heeft een geldigheid van maximaal 5 jaar voor de aanvraag van een bouwvergunning. Indien bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden na uitvoering van het bodemonderzoek, dient het bodemonderzoek geactualiseerd te worden.
Het bodemattest vermeldt alle relevante gegevens die de OVAM over de grond kent. Het informeert de koper van een grond over de bodemkwaliteit. Voor het sluiten van een overdrachtsovereenkomst van een grond, zowel een risicogrond als een niet-risicogrond, is een bodemattest noodzakelijk.
Ook als je de woning of de bouwgrond wil schenken of fusioneren, heb je een bodemattest nodig. Het bodemattest is een officieel document waarin alle gegevens staan die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) over jouw stuk grond heeft.
Een bodemonderzoek is verplicht als u een bouwvergunning hebt aangevraagd (omgevingsvergunning, activiteit bouw). Of als u een aanschrijving hebt ontvangen voor funderingsherstel. In een aantal gevallen hoeft u geen bodemonderzoek te doen. U moet dan wel een ontheffing aanvragen.
Via de website www.degrotegrondvraag.be kan je als grondeigenaar controleren. Je vult je adres in. En aan de hand van de beschikbare informatie van de Vlaamse steden en gemeenten zie je meteen of de grond een risicogrond is.
Een schone grond verklaring is een verklaring dat de bodem niet ernstig verontreinigd is. Dit betekent niet dat de grond echt brandschoon is, ook bij een lichte verontreiniging wordt een dergelijke verklaring afgegeven. Ook een eventuele lichte verontreiniging levert immers geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Het is van belang om een bodemonderzoek uit te voeren om inzicht te krijgen in de mate van bodemverontreiniging, de kwaliteit van de bodem en zijn specifieke kenmerken. Deze gegevens zijn van belang voor bedrijven die grond willen bebouwen, omdat het wettelijk verboden is om te bouwen op een verontreinigde bodem.
In een oriënterend bodemonderzoek (OBO) wordt nagegaan of er aanwijzingen zijn van de aanwezigheid van bodemverontreiniging op een perceel. Via een uitgebreid historisch onderzoek worden de risicolocaties bepaald.
HOE VERLOOPT EEN ORIËNTEREND BODEMONDERZOEK? De bodemsaneringsdeskundige neemt de nodige grond- en grondwaterstalen ter hoogte van de 'risicozones'. Dit zijn zones met verhoogde kans op bodemverontreiniging. Voorbeelden daarvan zijn opslagtanks, productiezones, tankplaatsen.
Het bodemonderzoekstraject bestaat uit de stappen: vooronderzoek, verkennend onderzoek en nader onderzoek. Dit laatste alleen indien de resultaten uit de voorgaande stappen daartoe aanleiding geven. In veel gevallen moet het bevoegd gezag een besluit nemen op basis van de resultaten van het bodemonderzoek.
Aflevertermijn van de bodemattesten
Indien de OVAM over de grond geen gegevens heeft in het Grondeninformatieregister, wordt het bodemattest binnen de 14 kalenderdagen afgeleverd. Zijn er wel gegevens bij de OVAM gekend dan wordt het bodemattest binnen de 60 kalenderdagen afgeleverd.
Hoelang duurt het
Binnen 10 werkdagen na uw aanvraag krijgt u de beoordeling en het advies thuisgestuurd. In de brief leest u de resultaten van het bodemonderzoek.
Opgelet! Gaat het om een risicogrond? Dan kan de grond niet overgedragen worden met dit bodemattest. Er moet eerst een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd worden door een bodemsaneringsdeskundige in opdracht van de overdrager.