Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook veel andere redenen hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddel gebruik, voedsel intolerantie zoals Coeliakie.
Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide. Vaak duidt een sterke geur op een ziekte. Gele ontlasting ontstaat dan ook vaak door een darmaandoening en een versnelde passage.
gele stoelgang: kan wijzen op een infectie van de dunne darm (de darm kan zijn werk niet doen, de darmbacteriën functioneren niet of slecht waardoor bijgevolg de bruine kleur niet wordt aangemaakt) wit of doorschijnend: kan wijzen op een gebrek aan gal.
Lichte kleur ontlasting: grijs, witgeel of ontkleurd
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Ontkleurde ontlasting
Vraag uw huisarts om advies als uw ontlasting ontkleurd is. Het kan een aanwijzing zijn voor onder andere Hepatitis A, galstenen of aandoeningen van de lever en galwegen.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Ook een bacterie kan een darmontsteking geven, maar meestal gaat het om een virus. Deze ziekteverwekkers worden met name overgedragen door een slechte hygiëne. Bijvoorbeeld wanneer na de toiletgang de handen niet goed worden gewassen, bestaat er kans op besmetting. Vooral bij kinderen is dit soms moeilijk te vermijden.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.
Bij een chronische darmontsteking krijgt u een of meer van de volgende medicijnen: Aminosalicylaten zoals mesalazine en sulfasalazine. Deze medicijnen zijn er in tabletten, capsules, zetpillen en vloeistof die u via de anus in moet spuiten (klysma's). Ze remmen de darmontsteking.
Stopverfpoep komt vaak door problemen met de alvleesklier, gal of lever. Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Deze vorm van ontlasting wordt ook weleens 'stopverfpoep' genoemd. De ontlasting bevat veel vet en blijft daardoor bovenin het water in de toiletpot drijven.
Lexicon: Enteritis (of dunnedarmontsteking) Inflammatie (of ontsteking) van het slijmvlies van de dunne darm. De symptomen omvatten misselijkheid, braken, pijn en abdominale krampen (of buikkrampen), frequente stoelgang (of ontlasting), waterige of bloederige diarree, vettige stoelgang en gewichtsverlies.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Geelzucht (icterus) Wanneer een klem zittende steen de gal tegenhoudt, komt er geen gal meer in de darm. Daardoor wordt uw ontlasting licht van kleur (beige, stopverfkleur). Omdat de gal nergens heen kan, ontstaat er uiteindelijk ook stuwing in de lever. Daardoor kan de galkleurstof in het bloed terecht komen.
Neem altijd contact met een arts op indien uw ontlasting een afwijkende kleur heeft. Met name witte ontlasting kan duiden op een probleem. Is er sprake van een plotselinge aanpassing in een dieet, dan kan een lichtere ontlasting ook voorkomen.
Ook een gele kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik. Gele ontlasting komt ook voor bij baby's.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.