VERMENTINO DRINK JE BIJ; Vermentino is een echte aanrader bij vis! Ook vissoorten met een meer stevige smaak zijn hier lekker bij. Denk aan zalm, forel of gebakken mosselen of vongole.
Vermentino is een inheemse witte Italiaanse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant in Sardinië en daar bekend is onder de naam Pigato, maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmont (daar onder de naam Favorita) en zelfs in toenemende mate in Languedoc-Roussillon in Frankrijk.
Door de volle structuur, lage zuurgraad en juist de fruitige aroma's combineert de wijn perfect met pittige, spicy én aromatische keukens. Aziatische, Marokkaanse, Vietnamese en Thaise gerechten kunnen allemaal! Wortelgroenten en pompoenen zijn ook voor viognier gemaakt.
De klassieke rosé wijnen zijn echte eetwijnen. Deze eetwijnen zijn qua kleur bijna rood en zijn vol, stevig en bevatten erg veel smaak. Deze rosé wijnen kunnen qua gerechten dus zeker wel wat hebben. Denk bijvoorbeeld aan varkensvlees, Mexicaanse gerechten, Aziatische gerechten, gegrilde vis, knoflook en olijven.
Probeer een van deze gerechten bij een glas Pouilly-Fumé: Gegrilde vis, zonder teveel poespas, dat is waar deze wijn om vraagt. Ga voor de pure smaak van een gegrilde witvis. Schelp en schaaldieren zoals mosselen, oesters en scheermesjes doen het ook erg goed bij deze wijn.
In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Vermentino's zijn meestal stille droge wijnen, maar er worden ook mousserende en zoete wijnen van deze druif gemaakt.
Chardonnay vs Sauvignon Blanc in een Notendop
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
il vino bianco
(Hier vind je geen automatische vertalingen!)
Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry.
Welke wijn bij entrecote? Bij de intense smaak van gebakken of geroosterd rood vlees als entrecote doet een krachtige rode wijn met een stevige structuur het altijd goed. Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe.
De basisregel voor wijn bij zalm
Wit, droog, vol, rond. Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Bij droge wijn eet je zeevruchten, varkensvlees, gevogelte en zuurkool. Bij een wat frissere variant neem je vis of asperges. Zoete Riesling wijn gaat perfect samen met desserts met fruit zoals appeltaart, maar ook bijvoorbeeld witte chocola, verse kaas of blauwe schimmelkaas. Of je schenkt een glas in als toetje.
Jonge chardonnay doet het goed naast gestoomde of gegrilde vis, vispaté, kip. Ook een goede partner naast risotto met groente of romige groentesoep. De frisheid en levendige zuren zorgen ook voor een mooi contrast bij gefrituurd eten. Chablis is uiteraard de klassieke partner van oesters.
Kabeljauw is een magere vis. Hierdoor passen lichte wijnen die frisse zuren hebben het best bij kabeljauw. Dit zijn eigenlijk dit altijd witte wijnen zoals, sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en chardonnay.
Sekt. Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten.Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.