Waar drink je pinot noir bij? Bij gerechten met een aardse smaak zoals paddenstoelen, wortels, pastinaak en bietjes.Maar ook bij charcuterie of witvlees zoals kip, kalf of varken.
De lichte en fruitige smaak van de wijn gaat goed samen met de subtiele smaken van varkensvlees. Geroosterd varkensvlees met een appelsaus of varkenshaas met een mosterd-dille saus zijn beide uitstekende combinaties met Pinot Noir.
Vanwege de lagere tannines past pinot noir prachtig bij rauw vlees zoals een steak tartaar of zachtere gerechten. Klassieke combinatie is pinot noir ook bij gerechten met eend of natuurlijk de klassieke Boeuf bourguignon.
Ik denk dat veel wijnmakers vinden dat hun Pinot Noir-wijnen het beste gedronken kunnen worden in de 5 tot 7 jaar na de oogst en ik ben het eens met dit gezegde, aangezien binnenlandse Pinot Noir doorgaans niet beter wordt na deze tijd. Veroudering na zeven jaar is alleen een optie voor gokkers of degenen die genieten van tertiaire karakters.
Deze rode Bourgogne wijnen, gemaakt van Pinot Noir druiven, zijn mooi te combineren met zalm, maar dan wel gebakken of van de bbq. Ook kabeljauw omwikkeld met prosciutto gaat mooi samen met een Bourgogne Rouge en/of rode Bourgogne Côte d'Or.
Het is vermeldenswaard dat de delicate Pinot Noir-stijl licht is in tannines. Dit maakt het ideaal bij zeevruchten zoals sint-jakobsschelpen, garnalen of zelfs kreeftgerechten . Flaky tonijn, zalm en forel passen ook bij een lichte Pinot Noir. Wie zei dat je rode wijn niet kunt combineren met vis, heeft nog nooit Pinot Noir ontmoet!
Staat bekend om zijn lichte tannines. Waar drink je pinot noir bij? Bij gerechten met een aardse smaak zoals paddenstoelen, wortels, pastinaak en bietjes.Maar ook bij charcuterie of witvlees zoals kip, kalf of varken.
Moet Pinot Noir gekoeld worden? Ja, pinot noir moet gekoeld worden en geserveerd worden op een temperatuur die iets onder kamertemperatuur ligt . Het wordt aanbevolen om het te serveren op "keldertemperatuur", wat ongeveer 55-60°F is. Bij gebrek aan een kelder kan Pinot gekoeld worden in een wijnkoelkast.
De beste temperatuur om het te serveren is ongeveer 55°F . Als het aankomt op decanteren, moet je dit altijd vermijden, omdat dit soort wijn direct uit de fles geserveerd moet worden. Anders verpest je de smaak en de uniciteit ervan.
Cellaring windows variëren van Pinot tot Pinot en vintage tot vintage, evenals uw eigen persoonlijke voorkeuren. Wij raden over het algemeen 10 jaar aan, en in sommige gevallen 15+ jaar .
Pinot Noir is een generalist, niet alleen door zijn lichtheid, maar ook door zijn medium en lichte body. Deze wijn is een zeer geslaagde vertegenwoordiging van de druif, voor een groot deel dankzij de fruitige en open structuur die wordt ondersteund door zachte tannine en ook een relatief lage zuurgraad.
Wil je rode wijnen bewaren, dan geldt het volgende: lichte wijnen (pinot noir, gamay) 1 tot 2 jaar, zwaardere wijnen (cabernet sauvignon, syrah) 3 tot 6 jaar. Verder heb je topwijnen die je nog veel langer kan bewaren, maar vraag dat maar aan de wijnhandelaar, want die wijnen kosten ook een behoorlijke bom duiten.
Merlot staat bekend om zijn zachte, fruitige smaken en soepele textuur.Pinot Noir is vaak lichter van body, met delicate aroma's van rood fruit en aardse tonen.
Cheddar pasta Carbonara past goed bij rode wijnen zoals Pinot Noir en Malbec en Pecorino Romano past perfect bij Chianti. Voor Ricotta pasta kunt u Chenin Blanc of mousserende wijnen zoals Champagne overwegen. Aan de andere kant zal het combineren van Carbonara met witte wijn helpen de romigheid van het gerecht in evenwicht te brengen.
Pinot Noir is een lichte wijn die met delicaatheid moet worden gecombineerd. Pinot drinken met grote en gedurfde gerechten kan de wijn net te veel overheersen. Als het om desserts gaat, moet je de juiste middenweg vinden voor Pinot. Het antwoord: gezouten karamel en donkere chocoladedesserts .
Een pinot noir druif houdt van een koel klimaat en kalkrijke bodem. De druif wordt veel gebruikt bij het maken van Champagne. Drink een glas pinot noir waarbij de wijn een temperatuur heeft tussen de 13 en 18 graden.
Vergeet niet dat de smaken van sommige oudere wijnen eerder binnen enkele minuten vervagen dan binnen enkele uren. U hoeft ook geen goedkopere rode wijn of lichtere rode wijn (bijv. Pinot Noir, Chianti) te decanteren of te beluchten, omdat deze bedoeld zijn voor snellere consumptie .
U kunt rode, witte of mousserende wijn op dezelfde manier schenken: Houd de fles vast bij de basis en plaats de hals in een hoek van 45 graden boven het glas . Stop vroegtijdig met het schenken van mousserende wijn, zodat de koolzuurvorming kan afnemen. De laatste paar seconden van het schenken kunnen u helpen morsen te voorkomen.
Over het algemeen blijven rode wijnen met een hogere tannine en zuurgraad, zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec, langer houdbaar nadat ze zijn geopend (drie tot vijf dagen). Lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir en Grenache, zullen na twee tot drie dagen eerder afnemen. Rode wijnen van de late oogst kunnen ook tot vier dagen vers blijven.
Volgens sommelier en Bon Appétit-medewerker André Hueston Mack, " moeten alle geopende wijnen opnieuw worden gekurkt en terug in de koelkast worden gezet ." Ongeacht het type wijn, bewaar deze op een koele en donkere plaats - dit vertraagt de afbraak van de wijn en beperkt de blootstelling aan zuurstof, hitte en licht.
Rode wijnen met weinig tannine, zoals Pinot Noir en Merlot, blijven twee tot drie dagen goed, maar wijnen met veel tannine blijven tot wel vijf dagen na opening lekker, zolang u ze maar met zorg behandelt.
Fruitige rode wijn
Het fruitige karakter van wijnen als Pinot Noir, Beaujolais en Gamay komt bij een serveertemperatuur van 15-16°C goed tot zijn recht (half uurtje koelen).
Kies voor een frisse, lichte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze witte wijnen hebben een hoge zuurgraad, wat perfect past bij de aciditeit van de tomaten. Als je liever rood hebt, ga dan voor een jonge, lichte Chianti of een Barbera.
Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas! Crackers en ander knapperig brood, zoals pane carasau.