Papegaaiduikers broeden niet in Nederland, maar soms worden ze bij harde aanlandige wind langs de kust gezien; vrijwel nooit in het binnenland. Wordt vaak als olieslachtoffer gevonden. Broedt op rotseilanden in de Atlantische oceaan.
Papegaaiduikers kun je in Europa langs de Atlantische kusten spotten, onder andere in Frankrijk, Groot-Brittannië, op de Faroer Eilanden, Noorwegen en IJsland.
De grootste kolonie papegaaiduikers of “puffins” vind je op St Kilda, een eiland op vier uur varen van het vasteland. Een bezoek aan het eiland is een van de meest unieke ervaringen die je in Schotland kan inplannen.
Papegaaiduikers, 'Fratercula arctica' zijn vogels die tot de familie van de alken behoren en ongeveer 25 tot 30 centimeter groot zijn. Ze hebben een spanwijdte van 47-63 cm en gewicht van 320 tot 480 gram. In de 20 jaar (of soms zelfs 40!) dat ze leven zijn ze trouw aan hun partner en het nest waar ze in broeden.
Een andere mooie excursie is een wildlife excursie om de bijzondere Papegaaiduiker, Jan van Gent en zeearend te zien. De Papegaaiduiker (oftewel Puffin) komt in de zomer voor op het eiland Bleik aan de westkust van Andoya op de Vesteralen.
De borst van de papegaaiduiker is erg donker van kleur. Het vlees heeft een rijke romige, visachtige, zoute smaak die met geen enkel andere vleessoort valt te vergelijken. Het doet een beetje denken aan een combinatie van wild, eend en lamsvlees en het ruikt naar lever.
Bretagne. Op Les Sept Iles, zeven kleine eilanden aan de noordkust van Bretagne in Frankrijk, kom je in het voorjaar en de zomer ook een paar duizend zeevogels tegen die aan het broeden zijn. Waaronder een kleine kolonie papegaaiduikers.
Overwintert voornamelijk van de kust af, maar wijd verspreid in lage dichtheden. Trek richting overwinteringsgebieden is complex; waarschijnlijk overwinteren vier deelpopulaties in verschillende gebieden, zover zuidelijk als de Middellandse Zee.
Papegaaiduikers slaan hun vleugels wel 400 keer per minuut heen en weer tijdens het vliegen. Dit is zo snel dat de vleugels niet meer goed waar te nemen zijn. Ze kunnen snelheden halen tot bijna 90 km/uur.
Papegaaiduikers kunnen wel tien visjes tegelijk in de bek vasthouden. Terwijl de visjes aan de zijkant uit de snavel hangen, kunnen ze zelfs nog een elfde visje vangen. Dit komt omdat het gehemelte vol weerhaakjes zit waar de visjes met de tong tegenaan worden gedrukt.
De bekendste en voor velen ook mooiste natuurgebieden in Schotland zijn de Trossachs en Loch Lomond (het grootste meer van Schotland), Glencoe, de Cairngorm Mountains, het Galloway Forest Park, Glenmore Forest Park, de Lomond en Pentland Hills.
In Íngólfshöfði ten zuiden van de Öræfajökull gletsjer, Reynisfjall dichtbij Vík í Mýrdal en Dyrhólaey zijn papegaaiduikers te vinden. Hier vind je de grootste kolonie papegaaiduikers van heel IJsland. Je kan het eiland bereiken doormiddel van een boot of vliegtuig.
Dieren spotten in het westen van Ierland
Zo staat Little Skellig bekend om alle Jan-van-Genten die hier te vinden zijn. Aan het einde van de lente vind je op Skellig Michael een grote hoeveelheid papegaaiduikers. Deze beestjes met eigen ogen bekijken? Skellig Michael kan van 18 mei t/m 30 september bezocht worden.
Tegenwoordig heeft de Kaapse papegaai de twijfelachtige eer Afrika's zeldzaamste papegaaiensoort te zijn, met resterende populaties in drie geïsoleerde bosgebieden in de Zuid-Afrikaanse provincies Oost-Kaap, Limpopo en KwaZoeloe-Natal.
Blijf overdag zoeken in de buurt. Vaak gaat de vogel niet ver. Zet een kooi buiten met daarin voer en water. Een soortgenoot buiten zetten (onder toezicht uiteraard) zodat de vermiste vogel de geluiden kan horen en zo de weg terug kan vinden.
De papegaaiduiker heet zo, omdat de vogel een snavel heeft met felle kleuren. Daarmee lijkt het dier een beetje op een papegaai. Door z'n felle kleuren wordt de papegaaiduiker ook wel de clown van de zeevogels genoemd.
Dampen van bijvoorbeeld teflon pannen, verf, de (zelfreinigende) oven en magnetron zijn ook een groot risico. Papegaaien hebben een zeer gevoelige luchtweg en dit kan levensgevaarlijk zijn. Let goed op dat eten niet aanbakt en zorg voor een goede ventilatie.
Jacht. Op sommige plaatsen in IJsland en op de Faeröereilanden wordt er legaal op de papegaaiduiker gejaagd. In de IJslandse keuken is het een delicatesse. Eieren worden ook uit het nest meegenomen voor consumptie.
Daarbij ademen ze diep in ("gapen"), zodat de borst opzwelt en ook zetten ze de vleugels wijd uit. Een gevecht kan er hevig aan toegaan, soms zo hevig dat beide vechtersbazen samen van het klif rollen. Andere papegaaiduikers kijken vaak geïnteresseerd toe, als mensen bij een bokswedstrijd.
Papegaaiduikers zijn uitstekende zwemmers, ze gebruiken ook hun vleugels om te duiken tot 60 meter diepte! Hun kleinere vleugels zijn dan ideaal gestroomlijnde vinnen om achter hun prooi aan te gaan. Ze kunnen goed vliegen en bereiken snelheden tot 80 km/uur waarbij ze 400 vleugelslagen per minuut halen.
Papegaaiduikers bouwen hun nesten veelal op kliffen, waar ze holen graven. Dat doen ze met hun snavel en hun poten.
In plaats van een gekleurde snavel is die van de vrouwtjes zwart. De kaketoe heeft ongewone kleuren. Hij wordt door veel mensen gezien als de mooiste papegaaiensoort ter wereld.
- Noord-Engeland: de Farne eilanden, voor de kust van Northumberland, staan bekend om hun geweldige vogelpopulaties, waaronder de puffin. - Schotland: op de eilanden zoals de Hebriden, de Orkney's en de Shetlands heb je een goede kans om de puffin te zien, maar ook voor de kust ten oosten van Edinburgh leven ze.
In Nieuw-Zeeland zijn de overblijfselen gevonden van de grootste papegaai die ooit op aarde heeft geleefd. Het dier zou 7 kilo hebben gewogen en bijna een meter hoog zijn. Onderzoekers van de Flinders University in Australië deden de bijzondere ontdekking. Ze noemen de enorme papegaai 'Heracles inexpectatus'.