Kauwen gebruiken iedere winter vaste plekken waar ze zich voorverzamelen – ze komen samen en zoeken vervolgens samen een slaapplek. Zo zijn enkele flats in Arnhem-Zuid en de Rijnhal vaste voorverzamelplaatsen, terwijl het dak van het Gelredome de uiteindelijke slaapplaats is voor maar liefst 4.500 tot 5.000 vogels.
Groepen Scandinavische en Oost-Europese kauwen overwinteren onder andere in Nederland en komen vanaf de tweede helft van oktober naar Nederland; als trekvogel overigens sterk afgenomen. Daartussen bevinden zich soms ook de ondersoorten Noordse en Russische kauwen. In maart/april vertrekken ze weer.
In vroegere tijden was de bonte kraai een algemene overwinteraar in ons land. In het najaar kwamen de kraaien in grote groepen vanuit Scandinavië, Oost-Europa en Rusland om hier de winter door te brengen. Dat lukte hier veel beter dan in de barre omstandigheden met veel sneeuw en ijs in hun normale leefgebieden.
De kauw broedt zowel in de onmiddellijke nabijheid van mensen (in schoorstenen, op kerkzolders, hoge gebouwen) als in parken, loofbossen met holle bomen en konijnenholen.
Overdag foerageren die Kauwen verspreid in groepjes in of rond de stad, of op het platteland. Want voedsel vinden ze in feite overal. Maar 's avonds maken ze er een echt gezellige wintermeeting van. Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters en andere gevaren.
Kraaien, Spreeuwen, Vossen etc.
De kauw toont dat de mens te pietluttig is geworden en te veeleisend. Hij maakt zijn omgeving wel gezellig. Warm en sfeervol op zijn eigen unieke manier, zodat zijn jongen er een geborgen gevoel krijgen vanaf het eerste moment dat ze hun koppies uit het ei steken.
Gebruik laser om kraaien en kauwen te verjagen
Ook lasers zijn effectief bij verjagen van kraaien en kauwen. Deze vogels zien de laserstraal als een gevaar. Om die reden is het een goede manier om kraaien af te schrikken. De laser werkt over een grote afstand.
Ze voelen zich opperbest in een grote groep. Voortdurend communiceren ze met elkaar. In een kolonie kauwen gaat het er dan ook zeer levendig en bij momenten zelfs lawaaierig aan toe. Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden.
Kraaien in de tuin heeft dus altijd met een voedselbron te maken. Bijvoorbeeld wanneer je vogels voert, er ergens dierenvoer rondslingert of wanneer er voedselresten liggen. Maar ook kleine knagers, insecten of wormen in de tuin trekt kraaien aan.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt. Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed.
Met elkaar overnachten ze vaak in bosjes van jonge bomen. In een groep zijn ze beter beschermd tegen een aanval van een uil, kat, marter of een ander roofdier. Voordat de groep zich verzamelt om te gaan overnachten, verblijven ze nog op een soort verzamelplek.
Ruim klapnet voor het vangen van vogels, Het netframe word met grondpinnen aan de bodem bevestigd. Ideale ondergrond is gras, zand of grind. Na het omklappen / opspannen van het net wordt er lokvoer in / onder of op de metalen ring gelegd.
Een groep kraaien wordt een 'moord' genoemd. Als een kraai sterft, omringt de groep de overledene. Deze begrafenis is niet alleen om te rouwen om de dode, maar ze komen ook bij elkaar om uit te zoeken wat hun lid heeft gedood. Als het een roofdier is geweest, spant de groep samen om het dier te achtervolgen.
De intelligentie van kraaiachtigen is bij geen vogel beter te observeren dan bij kauwtjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen een soort taal kennen, met bepaalde geluiden voor verschillende situaties. Waarschijnlijk is de kauw wel de slimste van de collectie van de kraaiachtigen.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Om te beletten dat kauwen in jouw schouw broeden, sluit je de rookgaten best af met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van max. 3 cm doormeter. Gaasdraad is echter geen oplossing op lange termijn; kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun sterke snavel loswrikken.
Meer feiten over de kauw
Een kauw kan heel oud worden en dieren kunnen wel 15 jaar worden.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper. kanaal. andere pittige specerijen.
Zwarte Kraaien bouwen nesten die achteraf door andere soorten worden ingenomen. Hun aanwezigheid is een beperkende factor voor het aantal Eksters Pica pica in een bepaald gebied. Eén van de natuurlijke vijanden is de Havik Accipiter gentilis. Zwarte Kraaien zijn vanouds vogels van het open veld.
De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Zijn iris is grijswit en zijn snavel kort, scherp en donker. De roek is familie van de zwarte kraai en vertoeft vooral in landbouwgebied. Roeken zijn kolonievogels die vaak nesten maken in populierenbossen.
Nee, geen goed idee. Naast het feit dat de kauw een beschermde inheemse diersoort is en het bij de wet verboden is een wilde vogel in huis te houden, is deze intelligente vogel ook niet geschikt als huisdier.
Kauwen zijn populaire vogeltjes. Ze zijn bijzonder intelligent. Veel mensen willen dan ook graag een jonge kauw als huisdier. Ze kunnen goed leren praten, en worden erg tam.