Dan is dit dus vaak een normaal proces. Dit vocht wordt afgevoerd door middel van een condenswaterafvoer. Dit is een gaatje aan de onderzijde van de achterwand, vaak vlak boven de groentelades. De condensdruppels lopen het afvoergaatje in en zullen verdampt worden bij de compressor.
Plaats niets tegen de achterwand
Condens loopt namelijk via de achterwand naar beneden. Producten tegen de achterwand blokkeren de afvoer van water in de koelkast. Daarnaast loop je het risico dat het water in de groentelade en op de verse producten belandt.
Het afvoergaatje is verbonden met een afvoerleiding en een opvangbakje aan de achterkant of onderkant van de koelkast. Via dit gaatje wordt het condensatievocht afgevoerd naar het opvangbakje dat zich meestal bovenop de compressor bevindt.
De meest voor de hand liggende oorzaak is een verstopt afvoergaatje. Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen.
Eerst prik je het gaatje door, vervolgens kun je er wat water doorheen spoelen met enkele druppels chloor erin om de bacteriën te verwijderen. Als het goed is, kan het water dan weer goed weglopen.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat.
Een spons in je koelkast
De koelkast is een bron van geurtjes, en dat komt ook een beetje door het vochtgehalte – wat dan weer mede wordt veroorzaakt door groente. Dat is waarschijnlijk de reden dat je in sommige koelkasten een prop kranten vindt; dat absorbeert een deel van die geurtjes en het vocht.
Als je ziet dat het afvoerputje verstopt zit dan is het slim om het door te prikken of het vuil eruit te halen door middel van een breinaald, wattenstaafje of een satéprikker. Je kunt bijvoorbeeld keukenpapier om de breinaald of satéprikker heen wikkelen zodat het vuil aan het stokje blijft hangen.
Je kunt de wateropvangbak van je koelkast het best schoonmaken met warm zeepsop. Gebruik nooit schuursponsjes, want die kunnen krassen op het oppervlak veroorzaken.
Maak de condensor van het koelmeubel of -installatie jaarlijks schoon. Zo wordt het energieverbruik laag gehouden. Luchtgekoelde condensors kunnen met een zachte borstel worden schoongeborsteld.Bij vetafzettingen kan een ontvetter worden gebruikt.
Als er veel water in de koelkast ontstaat is de hoeveelheid condens te veel voor de afvoer. De afvoer kan deze hoeveelheid simpelweg niet aan, waardoor er een plasje onder in de koelkast komt te liggen. Het kan ook zo zijn dat de afvoer verstopt is met vuil.
Condens of ijs in je koelkast is normaal. Condensatie slaat neer op de achterwand van de koelkast, waar de verdamper zit. Zodra de compressor aanslaat en de verdamper begint te werken, kan deze zo koud worden dat de condensdruppels tijdelijk bevriezen.
Het is normaal dat er vocht aanwezig is in de koelkast, vooral op de achterwand. Zodra je de deur opent, komt er warmere en vochtige lucht in de koelkast.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Wij raden aan de koelkast eens per drie maanden grondig schoon te maken. Dit is fris, gezond en scheelt in energieverbruik.
Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar. Er zijn ook koelkasten met een No Frost functie.
Maak een sopje van allesreiniger of schoonmaaksoda en warm water. Sop de koelkast een paar keer flink uit en maak 'em extra goed droog. Vergeet niet tussendoor je schoonmaakdoekje uit te spoelen voor een extra schoon resultaat.
De ideale temperatuur in de koelkast is 3°C tot 4°C. En voor de vriezer is dat -18°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
Zorg ervoor dat de koelkast op een koele plek staat zonder radiatoren of boilers en uit het directe zonlicht. Zorg er ook voor dat de luchtcirculatie optimaal is, zodat de condens uit de koelkast kan verdampen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muur.
Zet open potjes op de bovenste plank
Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit. De perfecte plek voor een paar plakjes kaas of wat vleeswaren dus. Koop er eventueel speciale bakjes voor.
Je maakt je koelkast het best schoon met warm water en een scheut neutrale zeep of allesreiniger. Gebruik géén schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of thinner. Dit is schadelijk voor het interieur van je koelkast. Je maakt je koelkast ook schoon met koelkastreiniger.
Wanneer je een koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen. Als je de koelkast na het vervoer vervolgens weer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de koelkast. Het kan er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat.
Bij een sleepdeursysteem is de deur van de keukenkast met geleiders verbonden met de koelkastdeur. Wanneer je de koelkast opent, schuift de keukendeur over de koelkastdeur; de twee deuren kunnen ten opzichte van elkaar bewegen. Daarom wordt dit type deur een sleepdeur genoemd.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer.Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.