Op dit moment hebben de egels het druk met paren, de paartijd duurt van mei tot en met augustus. Het paren kan enkele uren duren en na vijf weken komen twee tot tien jongen tevoorschijn. De jongen verblijven de eerste drie weken in het nest, waarna ze op verkenning gaan met hun moeder.
Dit kan een zelfgemaakt hol zijn, maar ook een holle boomstam, een konijnenhol ,onder oude stallen of heggen, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Als de schuilplaats hem bevalt, kan hij het jaren aanhouden om er overdag te slapen.
Geboorte Het vrouwtje maakt een nest waarin de jongen na een draagtijd van ongeveer 34 dagen worden geboren. Het gemiddelde aantal jongen dat een vrouwtje krijgt is vijf (maar kan variëren van twee tot wel tien). Egelbaby's worden kaal en blind geboren. De eerste weken drinken ze alleen melk bij de moeder.
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
Het nest wordt bekleed met bladeren, planten, mossen en grassen, ze slepen dit in hun bek naar het nest, dit kan een zelfgemaakt hol zijn maar ook een holle boomstam of onder oude schuurtje, stallen of heggen. Als het onderkomen goed bevalt, kan dit jaren in gebruik blijven door de egel.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Kortweg: egels kunnen wel degelijk een kip doden, maar het is niet hun gebruikelijke prooi. In mijn voorbeeld waren ze gewoon een erg makkelijke prooi die voorhanden was terwijl hij opgesloten was en geen ander voedsel kon vinden.
Het mannetje loopt steeds maar rond het vrouwtje in een poging haar over te halen om te paren. Het kan uren duren voordat het vrouwtje toegeeft (of er alsnog vandoor gaat). De paring verloopt - anders dan vaak wordt verondersteld - op een manier die voor dieren gebruikelijk is.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
De egel als spiritueel dier
Ze zijn zachtaardig en tegelijkertijd beschermend voor zichzelf. Mensen met dit totemdier weten hoe ze verdediging en beschermende barrières moeten bouwen die negativiteit ontmoedigen. Ze hebben ook nauwe banden met Moeder Aarde en houden van planten en tuinieren.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen! Zorg voor een tuin met veel begroeiing en beschutting.
Aangezien egels de grenzen van hun gebied graag onderzoeken, kan het nuttig zijn de ingang van het huis vlakbij een schutting te plaatsen. Zo zal de egel de opening makkelijker terug vinden. Egels zijn schuwe dieren, probeer daarom de ingang verborgen te houden voor andere dieren.
Kleine egeltjes die piepend en/of overdag rondlopen, zijn in nood en aangewezen op deskundige opvang om verder op te groeien. Warmte is wat zij het eerst nodig hebben.
Egels kunnen zwemmen, maar tegen steile kanten kunnen zij niet op klimmen.
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als u weg bent. Handel alleen als u zeker weet dat het nest voorgoed verlaten is!
Een egel mag er best wel slim uitzien, het is één van de primitiefste zoogdieren. Hoewel egels te boek staan als insecteneters, zijn het eigenlijk alleseters.
Pak je egel voorzichtig op door een hand onder zijn buik te schuiven en hem op te tillen. Je kunt je egel dan in je handen vasthouden of gaan zitten en hem in je schoot laten zitten. Probeer je egel elke dag ten minste 30 minuten vast te houden terwijl je hem aan het temmen bent.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens.
Als je in augustus tot en met half september overdag een egel ziet lopen, die… dan kan het een vrouwtje zijn dat zwanger is of een nestje jongen heeft. Het advies is om de egel niet gelijk op te pakken. De egel kan op zoek zijn naar eten en in de buurt een nestje hebben.