Start van je vakantie Oost-Duitsland: over de voormalige grens. Een vakantie in de voormalige DDR begint eigenlijk al op de Duitse snelweg A2 op ongeveer 190 kilometer van Berlijn.
De Duits-Duitse grens liep van het schiereiland Priwall aan de Oostzee dwars door Duitsland tot de bergen van Tsjechië, waar een drielandenpunt ontstond tussen de DDR, de Bondsrepubliek en Tsjechoslowakije.
De Duitse Democratische Republiek (Duits: Deutsche Demokratische Republik, DDR), ook wel Oost-Duitsland genoemd, was een communistisch land in Europa. Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland.
De Geallieerden stichtten de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) in 1949. Later dat jaar stichtte de Sovjet-Unie de Duitse Democratische Republiek oftewel DDR. De hoofdstad werd Oost-Berlijn, aangezien West-Berlijn van de Geallieerden was. Op 7 oktober 1949 werd er een grondwet goedgekeurd waarmee de DDR werd gesticht.
Het beste antwoord
West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
Maak een stedentrip naar Lübeck, één van de belangrijkste Hanzesteden in Noord-Duitsland. Geniet van de prachtige historische binnenstad met talloze monumenten. De hanzestad Lübeck ligt boven Hamburg in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. De stad ligt aan de monding van de Trave die uitkomt op de Oostzee.
De muur was 160 kilometer lang. De muur scheidde West-en Oost-Berlijn van elkaar. West-Berlijn was daardoor een enclave in de DDR geworden, het werd aan alle kanten omringd door de DDR. De Franse, Britse en Amerikaanse sector bevonden zich in West-Berlijn, de Russische sector in Oost-Berlijn (DDR).
De opdeling van Duitsland is aanvankelijk tijdelijk en enkel bedoeld om de grootmacht na de oorlog in te dammen. Na zo'n vier jaar komen de bezetters onderling in conflict. We staan aan het begin van de Koude Oorlog en Oost en West denken anders over hoe Europa eruit moet zien in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.
Op 7 oktober 1949 wordt in het door de Sovjet-Unie bezette deel van Duitsland de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel uitgeroepen. De Sovjet-Unie stuurt aan op een communistisch beleid en dit betekent het begin van de breuk tussen Oost en West.
Noord-Duitsland bevat de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommernd. Maar ook de steden Bremen en Hamburg, die een eigen deelstaat status hebben. Klik op de kaart op de Deelstaat van jouw keuze. Of lees hieronder meer over de deelstaten in Noord-Duitsland, en maak dan je keuze.
In mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) opgericht. Het was een tijdelijke staat, benadrukten de West-Duitse politici, in afwachting van een vereniging. Maar in oktober volgden de communisten in het oosten met een eigen staat: de DDR. De Duitse deling was een feit.
Het IJzeren Gordijn is eigenlijk gewoon een metafoor voor de grensafscheidingen tussen Oost- en West-Europa in de periode van 1945-1989, die liepen van het noorden van Scandinavië tot Griekenland. Hoewel er op sommige plekken wel echt betonnen muren stonden en prikkeldraad, is het IJzeren Gordijn eigenlijk denkbeeldig.
Het IJzeren Gordijn was ongeveer 1600 kilometer lang. Niet alleen Europa werd in twee gesplitst, maar ook Berlijn. In Berlijn ontstond Oost-Berlijn en West-Berlijn. Ook hier is het oostelijk deel communistisch en het westelijk deel kapitalistisch.
Toen dertig jaar geleden de macht van de communistische partijen in Oost-Europa ineenstortte en de Sovjet-Unie uiteenviel, verdween vrij abrupt het IJzeren Gordijn. In mei 1989 werd in Hongarije de grens met Oostenrijk geopend. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.
Berlijn werd na afloop van de Tweede Wereldoorlog bezet door de geallieerde troepen van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in het westen en de Sovjet-Unie in het oostelijke deel. Deze machten verdeelden de stad in vier sectoren.
Na de oorlog werden alle Duitse koloniën mandaatgebieden van de Volkenbond. De zeggenschap over deze gebieden werd in het Verdrag van Versailles verdeeld over Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Portugal, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.
Na de nederlaag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland tijdens de Koude Oorlog een gescheiden natie. Dit duurde voor Duitsland van 1949 tot 1990. Van het eens zo nationalistische Duitsland werden twee landen gemaakt: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR).
'Todesstreifen'
De Muur was meer dan een afscheiding van betonblokken en prikkeldraad. Tussen de Grenzmauer, die grensde aan West-Berlijn en de Hinterlandmauer, het deel dat de grens markeerde voor de DDR-burgers, lag een strook die de Todesstreifen werd genoemd.
Tussen 1961 en 1989 probeerden duizenden mensen over de grens tussen Oost- en West-Duitsland te vluchten. Ze jatten paspoorten van West-Duitsers of deden op hoop van zegen een poging over de Muur te klimmen. Anderen groeven tunnels of waagden de oversteek met zelfgemaakte deltavliegers.
Oorspronkelijk stond er ruim 45 kilometer muur in de Duitse hoofdstad. Tegenwoordig is daar bijna niks meer van over. De overblijfselen van de Berlijnse Muur die er nog wel zijn werden omgetoverd tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.
Vanuit Amsterdam is Lübeck een leuk stadje om te overnachten op doorreis naar Denemarken. De hanzestad van het Noorden! Zeer gezellig centrum, prachtig aanbod van winkels, zeer veel eetgelegenheden met aantrekkelijke prijzen, Bruisende stad!
Lübeck werd in de 8e eeuw als Liubice (mogelijk genoemd naar een persoon met de naam Lyubo of Lyubomir; het eerste deel van deze namen betekent: geliefd) door Abodriten of andere Slaven gesticht, en was een pooslang de zetel van de vorsten van de Abodriten, die meestal uit de familie der Nakoniden kwamen.
Met meer dan 1000 historische gebouwen is Lübeck een pittoresk, fotogeniek stadje dat sinds 1987 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Smalle straatjes, oude koopmanshuizen en schitterende kathedralen, er is genoeg te zien in deze Hanzestad.