De reden is simpel: zo kun je nooit vuiligheid meenemen naar kamers die je net hebt gedaan. En maak je een ruimte schoon, begin dan bij het plafond. Maak daarna de ramen schoon en werk zo je weg naar beneden. Stof en vuil valt zo nooit op dingen die je al hebt schoongemaakt.
Hoe kun je het beter aanpakken? Doe het in schoonmaakrondes of taakverdeling. Dus begin eerst met alles af te stoffen en ga vervolgens door met de volgende taak, zoals stofzuigen. De wc en douche zijn niet de leukste en makkelijkste plekken om schoon te maken, dus begin gelijk met waar je het meest tegenop ziet.
Twee belangrijke regels. Er zijn twee regels die je tijdens het schoonmaken moet onthouden en dat is de volgorde waarin je schoonmaakt: Werk van schoon naar vies: Begin in je woning met de minst vieze dingen of gedeeltes, bijvoorbeeld de woonkamer. Werk daarna richting de keuken en doe als laatste de wc.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Badkamer – 20 minuten
Denk hierbij aan kalkaanslag en vieze schimmels. Dus de spiegels en de douchewand met een ruitenreiniger schoonmaken, met een allesreiniger de wasbak en het bad schrobben en de kranen en de douchekop met antikalk bewerken. Tot slot nog de vloer dweilen en je hebt een heerlijk frisse badkamer.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.
Hoe lang duurt het schoonmaken van een woning
In de meeste gevallen kunnen we een gemiddelde woning binnen 4 uur of 8 uur schoon opleveren. Uiteraard ligt het ook aan de vervuilingsgraad en de grootte van de woning.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Er is een gouden regel die je het beste kunt hanteren: maak altijd schoon van boven naar beneden. Daarbij geldt dat je het toilet en de vloer als laatste doet. Er zijn een aantal schoonmaak klusjes die wekelijks moeten gebeuren. Denk aan het bad en de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Gebruik een sopje en heet water, desinfectiemiddel niet nodig. Maak je keuken goed schoon met heet water en een beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel. Een desinfecterend schoonmaakmiddel gebruiken, zoals chloor of bleek, is niet nodig.
Volgens hun inschattingen kun je een gemiddelde woning in een uur tijd schoonmaken. Ja, dat hoor je goed: een uur! Meer is er echt niet nodig. Wat een heerlijkheid wanneer je maar zo weinig tijd kwijt bent aan je favoriete klusje.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.