Chirurgische mondmaskers (type I, II en IIR) zijn medische hulpmiddelen die zorgverleners dragen tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Ze beschermen de patiënt of cliënt tegen micro-organismen die van de zorgverlener af komen.
FFP2 mondkapjes: alleen bestemd voor de zorg, spatwaterdicht. Standaard mondkapjes: niet spatwaterdicht. Advies is deze max 3 uur te gebruiken. IIR (R2) mondkapjes: WEL spatwaterdicht, ook geschikt voor de zorg.
Hoe hoger het getal, hoe meer bescherming. In de zorg wordt vooral gebruik gemaakt van FFP1- en FFP2-maskers. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
Het belangrijkste daarvan is de BFE, dat staat voor Bacterial Filtration Efficiency (BFE): hoe goed het masker bacteriën tegenhoudt. Type I betekent dat het mondmasker ten minste 95 procent van de bacteriën tegenhoudt. Type II houdt meer dan 98 procent tegen, en type IIR doet dat ook.
Het chirurgische mondmasker is een voorbeeld van een medisch mondmasker. Ze zijn er in 3 types: Type I, type II en type IIR. Ze lijken op blauwe wegwerpmondkapjes, maar er is een wezenlijk verschil. Deze mondkapjes hebben immers altijd een extra laagje dat fungeert al filter, zodat het betere bescherming biedt.
U krijgt het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes te dragen. U kunt beter medische mondkapjes gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Er zijn verschillende typen medische mondkapjes. Medische mondkapjes type II of type IIR hebben de voorkeur.
Conclusie. FFP-mondmaskers zijn duurder dan chirurgische mondmaskers, en ze zijn beperkt bruikbaar. Ze belasten het milieu meer, maar beschermen veel beter dan chirurgische mondmaskers. Als iedereen een FFP2-masker zou dragen, zou de overdracht aan coronavirussen minimaal zijn, maar krijgen we een afvalprobleem.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen. Je vervangt het masker ook als het masker nat voelt, als het beschadigd is of wanneer je tussendoor iets eet of drinkt.
In Duitsland zijn vanaf vandaag medische mondkapjes verplicht in winkels en in het openbaar vervoer. Mondkapjes van stof of de 'gewone' mondkapjes voor eenmalig gebruik zijn niet meer voldoende. Wel toegestaan zijn mondkapjes van het type FFP2 of (K)N95 en chirurgische mondkapjes (OP-Masken in het Duits).
Er zijn drie dingen die op de verpakking moeten staan: Op de verpakking moet vermeld staan dat het om een medisch mondkapje gaat. Op de verpakking staat het CE-keurmerk. Er staat 'Type II' of 'Type II R' op de verpakking (hetzelfde geldt voor FFP2-maskers)
Type 2, niet-medisch of FFP2: zo verschillen de soorten mondkapjes van elkaar. De verschillen tussen niet-medische en medische mondmaskers zijn nihil, zegt onderzoeker Ruud Verdaasdonk. En dat geldt ook voor de zogeheten FFP2-maskers. "Pas met een toevoeging op het masker is er wat verschil qua effectiviteit."
FFP2 Mondkapjes zijn te krijgen bij bol.com. Een FFP2 mondmasker beschermd u tegen bacteriën en griepvirussen. Er zijn KN95, FFP1, FFP2 en FFP3 maskers die verschillende filters bevatten.
De Europese luchtvaartautoriteit (EASA) adviseert passagiers en bemanning om een mondkapje te dragen op de luchthaven en in het vliegtuig. Ook als dit niet verplicht is. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen van type IIR of een FFP2-masker.
Wat is het verschil tussen KN95, FFP2 en N95? Kortweg zijn deze normen en de maskers gelijkwaardig maar gebruiken verschillende werelddelen verschillende aanduidingen. De Chinese maskers vallen onder de KN95 norm, terwijl de Amerikanen de N95 norm aanhouden en de Europese landen gebruiken de term FFP2.
Het belangrijkste verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes is dat een medisch mondmasker de drager beschermt voor invloeden van buitenaf. Een niet-medisch mondkapje beschermt mensen in jouw omgeving. Het beschermt dus anderen en niet jezelf.
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
Product Informatie. Bescherm jezelf tegen vaste en vloeibare deeltjes met de Kruidvat FFP2 Mondkapjes. De mondmaskers zijn geschikt voor eenmalig gebruik. De beschermende mondmaskers kunnen effectief vaste en vloeibare deeltjes die in de lucht hangen filteren met een filtereffciëntie van meer dan 94%.
FFP2 maskers - 17,50 € voor 20 stuks - Steeds in voorraad !
Mondkapjes FFP2 10 stuks 10 EA | Etos.
Ook bij aankomst in Oostenrijk heb je geen QR-code meer nodig. In ziekenhuizen, apotheken en zorginstellingen zijn FFP2-mondmaskers nog wel verplicht. En ook in de tram en bus in Wenen moet je een mondkapje dragen. Net als in Nederland zien we hier een toename in de besmettingen.
Draag een neus-mondmasker
Breng uw eigen neus-mondmasker mee en draag het altijd en overal in het ziekenhuis. Een FFP2-masker (zonder ventiel) wordt sterk aanbevolen, zeker als u een patiënt bezoekt op E 435, E 650, E 467, E 630, E 662 of E 663. Anders is een chirurgisch neus-mondmasker een goede keuze.
Het onderzoek is uitgevoerd op ongebruikte 3M FFP2 NR D maskers (type 8822) die hoofdzakelijk bestaan uit polypropyleen en waarin geen cellulose in verwerkt. Uit de studie blijkt dat één of twee maal steriliseren, met een kort proces met waterstofperoxide, er niet voor zorgt dat FFP2-mondmaskers hun vorm verliezen.
FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. Deze benaming wordt gebruikt voor mondmaskers die de ingeademde lucht filteren. De mate waarin de lucht gefilterd wordt staat aangeduid met een cijfer.