Als je van design en gemak houdt, dan is 1Password (beeld onder) de beste optie. 1Password heeft fraaie apps voor vrijwel alle besturingssystemen en synchroniseert je wachtwoorden tussen je apparaten. Naast die apps kun je ook via de browser toegang krijgen tot je wachtwoorden.
LastPass
LastPass was één van de eerste wachtwoordmanagers op de markt, en wordt vaak samen met 1Password gezien als de marktleiders. LastPass werkt doordat je als gebruiker met een veilig hoofdwachtwoord kan inloggen, en vervolgens kun je wachtwoorden voor je accounts toevoegen.
Het Nederlandse Cyber Security Centrum heeft een waarschuwing uitgegeven voor het gebruik van wachtwoordmanager KeePass. Aanvallers met toegang tot een pc kunnen wachtwoorden in plaintext uitvoeren. De ontwikkelaar wil het lek niet dichten.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
Workshop wachtwoordmanager KeePass. In deze workshop leggen we je stap-voor-stap uit hoe de wachtwoordmanager KeePass werkt. KeePass is niet de meest uitgebreide wachtwoordmanager en ook niet de meest gebruiksvriendelijke. Maar het is wel een wachtwoordmanager die helemaal gratis (en open source) is.
Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01. Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Hoe het werkt is simpel. Je vult je e-mailadres, wachtwoord of telefoonnummer in en de website scant het internet om te zien of deze gegevens voorkomen in een datalek.
Have I Been Pwned
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
Is het veilig? De Google Wachtwoordmanager is goed beveiligd. De wachtwoorden die de manager verzint zijn vaak ijzersterk en moeilijk te kraken. Het enige nadeel is dat wanneer iemand op jouw Google account weet in te loggen, die persoon alle wachtwoorden gelijk ziet.
Hoe moet ik een wachtwoord veilig opslaan? Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
SplashData doet ieder jaar onderzoek naar de top 100 slechtste wachtwoorden. Nog steeds staan '123456' en 'password' op de eerste en de tweede plaats.
Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke hacker . Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden.
Het meestgebruikte password van Nederlanders en andere mensen in de wereld is namelijk (tromgeroffel) password. Nee, dit is geen schrijffout. 'Password' gebruiken de meeste mensen in ons land echt als wachtwoord. Zoek jij nog een goed alternatief: misschien is Scheveningen iets voor je (hier lees je waarom).
Hoe meer tekens je wachtwoord bevat, hoe langer het duurt om deze te kraken. Om een voorbeeld te geven: een wachtwoord van 5 tekens wordt binnen 1 minuut gekraakt. Een wachtwoord van 8 tekens wordt in 3 uur gekraakt en een wachtwoord van 12 tekens in 14.000 jaar.
Een Google-account bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord. Hiermee logt u in bij diensten zoals Gmail, Drive, Google Foto's en YouTube. Het is dan ook erg vervelend als u het wachtwoord niet meer weet.
Op al je online accounts geeft de inlogpagina toegang tot je persoonlijke informatie. Het is belangrijk om de inlogpagina te beschermen omdat hier het risico het grootst is. We beveiligen standaard het inloggen bij Google en al je andere apps en services.
De Samsung Pass betekent een veilige manier om je gegevens te beheren. Sla het ingewikkelde verificatieproces over en gebruik de Samsung Pass voor eenvoudige privacy en gegevensbeveiliging.