Als de lichtsnelheid constant blijkt, realiseert Einstein zich als eerste wetenschapper: dan verloopt de tijd niet overal gelijk. Een heel kleine massa bergt toch heel veel energie in zich, blijkt uit de formule E=mc2. Einstein is daarmee - indirect - de mede-uitvinder van zowel kernenergie als de atoombom.
Albert Einstein bedacht de relativiteitstheorie waarmee hij ontdekte dat ruimte en tijd geen vaststaande dingen zijn. Beroemd omdat hij de natuurkunde op zijn kop zet en misschien nog wel beroemder, dankzij zijn warrige haardos: Albert Einstein. We kennen hem van veel theorieën en formules, en filosofische standpunten.
Kleine beetjes massa (m) kunnen worden omgezet in enorme hoeveelheden energie (E) dankzij de vermenigvuldiging in de formule met het kwadraat van de lichtsnelheid c.
De betekenis van E = mc. De vergelijking E = mc2 betekent in feite dat massa m en energie E twee verschillende namen zijn voor dezelfde onderliggende grootheid. Het enige verschil tussen de twee is de constante c2 wat de snelheid van het licht in het kwadraat is.
De speciale relativiteitstheorie werd in 1905 ontwikkeld door Albert Einstein. Deze theorie gaat uit van de volgende twee postulaten: De wetten van de natuurkunde, inclusief die van de elektrodynamica, zijn dezelfde voor waarnemers in inertiaalstelsels die eenparig ten opzichte van elkaar bewegen.
Albert Einsteins relativiteitstheorie staat erom bekend dat ze de gekste dingen kan voorspellen, van astronauten die minder snel oud worden dan mensen op aarde tot vaste voorwerpen die bij extreem hoge snelheid van vorm veranderen.
E = mc2 laat dus zien hoeveel energie er vrijkomt bij een daling in massa. Maar je kunt met de vergelijking ook berekenen hoeveel massa er kan ontstaan uit een bepaalde hoeveelheid energie door de vergelijking om te draaien: m = E/c2.
Bij de stelling van Pythagoras kan je de schuine zijde berekenen wanneer je de 2 rechthoekszijden weet. De stelling wordt vaak aangegeven als a2 + b2 = c2. Hierin zijn a en b de rechthoekszijden en c de schuine zijde.
Het massadefect is de hoeveelheid massa die verdwenen is. "Defect" heeft niets te maken met "kapot". Een massadefect kan optreden bij chemische reacties. Een massadefect treedt ook op bij de (natuurkundige) kernreacties in een kerncentrale (splijting van uraniumkernen) en in de zon (fusie van waterstofkernen).
Symbool. (natuurkunde) symbool voor het elektron.
Einstein had allerlei ideeën over tijd en ruimte. Zijn bekendste theorie is de relativiteitstheorie. Relativiteit betekent dat iets maar net is hoe je het bekijkt. Een voorbeeld: een vliegtuig vliegt wel met een snelheid van zo'n 1000 kilometer per uur, maar als je erin zit lijkt het helemaal niet zo snel te gaan.
Slimme en succesvolle mensen zweren erbij: weinig slaap. Bill Clinton, Winston Churchill en Albert Einstein sliepen allemaal minder dan vijf uur per nacht. En dit terwijl er door slaapcoaches acht uur gemiddeld wordt geadviseerd.
Albert Einstein stelde in zijn speciale relativiteitstheorie dat het niet mogelijk is over ruimte en tijd als twee afzonderlijke entiteiten te spreken, maar dat er slechts één entiteit bestaat, namelijk de ruimtetijd, die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat.
Hij is een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn relativiteitstheorie. Dat is een hele ingewikkelde natuurkundige theorie. De theorieën van Einstein zijn een beschrijving van ruimte en tijd en zwaartekracht.
Uit de relativiteitstheorie komt de beroemde formule E = mc². Daarin is E energie, m = massa en c lichtsnelheid. Dus volgens Einstein (en er zijn weinigen, die hem tot dusver hebben durven tegenspreken) is energie het product van massa en het kwadraat van de lichtsnelheid.
Een atoom is opgebouwd uit protonen, neutronen en elektronen. De protonen en neutronen zitten in de kern. De elektronen bewegen in een wolk (de elektronenwolk) rondom de kern heen. De protonen zijn positief geladen (1+), de neutronen hebben geen lading en de elektronen zijn negatief geladen (1-).
(aantal protonen*massa protonen+aantal neutronen*massa neutronen)-massa van het gehele atoom.
1 eV = 1,602*10^-19 J dus 1 MeV = 1,602*10^-13 J.
A² + B² = C², zo luidt de stelling, een formule om onder andere de zijden van een rechthoekige driehoek te berekenen. Het is een van de bekendste stellingen in de wiskunde. Het was de Griekse wiskundige Pythagoras die ze bedacht, rond 500 jaar voor Christus.
De stelling van Pythagoras: formule
In een rechthoekige driehoek, met rechthoekszijden a en b en schuine zijde c, geldt: a²+b²=c².
Fotonen (Oudgrieks: φῶς, phōs, licht) zijn elementaire deeltjes uit het standaardmodel van de deeltjesfysica. Ze hebben geen rustmassa en bewegen zich in vacuüm met de lichtsnelheid voort.
Einsteinium is een scheikundig element met symbool Es en atoomnummer 99. Het is een glanzend, zilverwit actinide. In zuivere vorm is het een sterk radioactief, zwaar metaal.
De kwantumtheorie (ook bekend als de "oude kwantumtheorie") is een collectie van natuurkundige theorieën, die stelt dat op atomair niveau de grootheden energie, impulsmoment en magnetisch moment slechts in discrete waarden kunnen voorkomen, die kwanta worden genoemd.