Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Spoel rauwe kip niet af onder de kraan. Ook niet met azijn of citroen. Was wel het keukengerei direct af met heet water nadat het in contact is geweest met rauwe kip. Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe kip.
Om te voorkomen dat je water én bacteriën spettert, kun je de kip ook in een bak koud water met azijn of limoensap leggen. Vergeet daarna niet de bak goed schoon te maken. Eet smakelijk!
Als je het doet, volg dan deze richtlijnen: maak een badje met voldoende water om de kip in te baden en doe hier 4 el azijn in. Badderen dus, want je wil zo min mogelijk spetters! Leg de kip er 10 min.
Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje.
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. 2. Maak naderhand het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Vul de gootsteen met warm water en leg je kip een paar minuten in het water. Haal de kip eruit en leg hem op een plat oppervlak, zoals het afdruiprek als je dat hebt. Je kunt babyshampoo en een tandenborstel gebruiken om de poten en voeten van je kip voorzichtig te schrobben. Probeer voorzichtig vuil te verwijderen.
Week de kip ongeveer 30 minuten in gelijke delen witte azijn en water.
Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:
Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
Onnodig te zeggen dat we altijd een pot appelazijn van Bragg in huis hebben en een paar jaar geleden kwamen we erachter dat het geweldig is om alle soorten vlees en zeevruchten te marineren. We gebruiken het voor kip, zalm en zelfs biefstuk! Het helpt niet alleen om het vlees malser te maken, maar het geeft het ook een geweldige smaak .
Het verzuren van het drinkwater met azijn vermindert de beschikbaarheid van calcium uit het dieet van een kip, wat de zaken erger maakt . Een laag calciumgehalte in het bloed onderbreekt ook zenuwimpulsen. Het resultaat is zwakke spieren, waardoor een kip moeite heeft met het loslaten van eieren die ze wel legt.
Oliën helpen het vlees om zijn vocht vast te houden tijdens het koken, wat resulteert in een sappiger eindproduct. Zuren, of u nu vruchtensap of azijn gebruikt, helpen de dichte proteïne af te breken, waardoor het vlees malser wordt . Kruiden, zoals bij elk voedsel, versterken de smaak.
Het wassen van rauw gevogelte in verdund citroensap of azijn is een inefficiënte methode om ziekteverwekkers te verwijderen. Hierdoor komen ziekteverwekkers zowel in het waswater als op de kip terecht, waardoor het risico op kruisbesmetting en mogelijke voedselgerelateerde ziekten toeneemt.
Mythes over het wassen van kippen, ontkracht
Anderen geloven dat wassen met een licht zure oplossing (zoals azijn of citroensap) bacteriën doodt. Onderzoek heeft daarentegen aangetoond dat het wassen van rauw gevogelte in citroensap of azijn de bacteriën niet verwijdert en het risico op kruisbesmetting kan vergroten .
Ik gebruik ook azijn om al die witte vloeistof weg te spoelen. Het is walgelijk wat ze met onze kip doen voordat we hem op de markt zien. Week de kip 5 minuten in een mengsel van water, azijn en zout, dit doodt de bacteriën en maakt de kip schoon.Spoel hem daarna af in een ander waterbad .
Zo maak je het
Leg ze eerst op de velkant (de gladde kant) en schroei dicht. Zet je vuur lager en laat ze zo'n 7 à 8 minuten garen. Draai de filets om en laat ze nog 2 à 3 minuten verder garen. Als je een sausje wil, blus je de pan met water.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.
USDA-onderzoek heeft uitgewezen dat het wassen of spoelen van vlees of gevogelte het risico op kruisbesmetting in de keuken vergroot, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken . Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid wordt het wassen van rauw gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees vóór het koken niet aanbevolen als de veiligste methode.
Door het vlees te marineren met azijn wordt het vlees na het koken veel zachter en malser ; 2. De azijn van de marinade geeft smaak aan uw vlees en verbetert uw recepten.
De zuurgraad van het vlees kan ook de kleur beïnvloeden. Hoe hoger de pH-waarde (lagere zuurgraad), hoe rozer het vlees zal zijn. Daarom gebruiken sommige chefs een zure marinade met citrus of azijn om de roze kleur van kippenvlees te verminderen .
Zeep de veren in met babyshampoo of een speciale shampoo voor pluimvee. Neem uw tijd en zorg ervoor dat de hele kip is gewassen. Wees voorzichtig wanneer u het kopje schoonmaakt en zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen van de kip komt. Spoel uw kip om de zeep te verwijderen.
Ik heb een grote plastic bak ter grootte van een kip waar mijn meisjes in passen. Vul hem met genoeg warm water zodat het gebied op haar lichaam dat moet weken onder water staat en laat haar ongeveer een halfuur weken. Spoel haar af, droog haar zo goed als je kunt met een handdoek en föhn haar droog als het bij jou in de winter koud is.
Stappen voor het wassen van een kip
Plaats één hand tegen de vleugels van de kip, zodat hij niet kan flapperen, en geef je een bad. Dompel de vogel dan langzaam onder tot aan zijn nek, en zorg ervoor dat de kop boven water blijft. De meeste kippen ontspannen zich zodra ze zich realiseren dat ze een warm, rustgevend bubbelbad krijgen.
Mensen wassen hun kip met het idee dat ze bacteriën wegspoelen en omdat ze denken dat het hygiënischer is. Helaas is niets minder waar. Door kip te wassen, verspreid je de bacteriën over je hele keuken. Die bacteriën belanden op je snijplank, je servies, je vaatdoek of nog erger: je handen.