Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Kip is mager vlees.
Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees.
Het consumeren van voedsel dat in onstabiele oliën is gefrituurd, kan verschillende negatieve gezondheidseffecten hebben . Sterker nog, als u het regelmatig eet, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas. Daarom is het waarschijnlijk het beste om uw inname van commercieel gefrituurd voedsel te vermijden of ernstig te beperken.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Het is prima om 3 of meer keer per week kip en kalkoen te eten .
Biologisch. Gecertificeerde biologische kippen kregen minimaal biologisch voer dat geen pesticiden, chemicaliën of antibiotica bevat. Dat is goed. Als u op zoek bent naar de beste kip, dan is dit een label dat u moet zoeken.
Ook in veel vlees zitten ongezonde vetten. Zeker in orgaanvlees, worst en andere bewerkte vleeswaren. Ga daarom eens voor kipfilet, biefstuk of tartaar om het cholesterol te verlagen met voeding. Of nog beter: vervang dat stukje vlees wat vaker door een gekookt eitje of wat peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.
Kip is echt jouw go-to voor eiwitten. Zeker als je wilt afvallen of spier wilt opbouwen moet je hier genoeg van binnen krijgen. En laat kip nou net helpen spieren op te bouwen en te herstellen na je workout .. Daarnaast is kip gevuld met vitamines en mineralen zoals vitamine A en B, ijzer en selenium.
Voedingswaardeprofiel:
Gebakken kip: Gebakken kip bevat doorgaans meer calorieën, verzadigde vetten en transvetten vanwege de absorptie van olie tijdens het frituren . De knapperige buitenlaag wordt bereikt door paneren en frituren, wat extra calorieën en ongezonde vetten aan het gerecht toevoegt.
Bressekip. Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk.
Zelfs als u slechts een of twee keer per maand gefrituurd voedsel uit restaurants eet, kan uw risico op bepaalde gezondheidsproblemen toenemen. En het eten ervan meerdere keren per week of vaker wordt in verband gebracht met ontstekingen, gewichtstoename, hart- en vaatziekten, stofwisselingsproblemen, darmstoornissen, verminderde fysieke prestaties en kanker .
Kip, rauw of gebakken, biedt verschillende voordelen voor spieropbouw en algehele gezondheid . Het is een hoogwaardige eiwitbron en rijk aan essentiële mineralen zoals ijzer. Kip is ook veelzijdig, waardoor verschillende kookmethoden en integratie in verschillende gerechten zoals salades, stoofschotels, gegrild of gebarbecued mogelijk zijn.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak als kippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
Naast vitamine B-complex bevat een gezonde portie rotisserie-kip magnesium, kalium, fosfor en zink. Het beste is dat u al deze voedingsstoffen binnenkrijgt zonder meer vet en cholesterol binnen te krijgen , mits u de huid verwijdert.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Industriële methoden brengen voedselveiligheid in gevaar
Maar grote, intensieve veehouderijen zijn echt een broeinest voor ziektes vanwege de krappe omstandigheden en gekwelde dieren. Neem Campylobacter, een door voedsel overgedragen ziekte die naar schatting 1,3 miljoen mensen per jaar treft, volgens de Centers for Disease Control (CDC).
Kipfilet is een van de populairste stukken kip. Het bevat veel eiwitten en weinig vet, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die proberen af te vallen.
Roerbakken. Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is. Je krijgt ontzettend smaakvolle en gezonde gerechten die eenvoudig zijn klaar te maken.
Hoeveel kip moet ik eten? De 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans (DGA) Healthy US-Style Eating Pattern beveelt aan dat de gemiddelde persoon 26 ounces gevogelte (inclusief kip) per week eet. Per dag zou dit ongeveer hetzelfde zijn als 3,5 ounces kipfilet eten.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Combineer de proteïne altijd met een soort koolhydraten en een portie groenten . Je kunt gegrilde kip met een portie gekookte quinoa en groenten erbij eten of kip wrap met gebakken groenten en muntchutney of geroosterde kip met gekookte zoete aardappel of kip roerbak met groenten etc.