Koude producten inmaken kan ook. Zorg ervoor dat de gevulde potten goed dicht zijn en leg ze in een pan met minimaal vijf centimeter lauwwarm water. Breng het water aan de kook en laat de potten er zo'n dertig minuten in koken. Haal de potten uit het water en zet ze op een theedoek zodat ze kunnen drogen en afkoelen.
Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Vul de inmaakketel of pan met zoveel water dat de bovenste inmaakglazen voor 3/4 onder water staan. Dit betekent dat als u 2 lagen op elkaar gestapeld heeft, de onderste laag volledig onder water staat. Sluit de inmaakketel (of de pan) met de deksel.
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
De substantie wordt in een conserveringsmiddel gelegd. Kort samengevat: Wecken = gesteriliseerde potten met inhoud worden verhit in water = waterbad.Inmaken = (hete) substantie met conserveringsmiddel in een gesteriliseerde pot gieten.
Sluit de potten en weck ze in een weckketel ongeveer een half uur op 90 graden. Heb je geen weckketel? Gebruik dan een grote pan waarin je water kookt. Hierin laat je de weckpotten helemaal onder water dertig minuten koken.
Welke soort azijn je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Je kunt werken met gewone keukenazijn, ciderazijn, appelazijn, wijnazijn, alcoholazijn, ... wat je zelf lekker vindt en beschikbaar hebt.
Til elke pot op met de inmaaktang, houd hem verticaal en laat hem direct in het kokende water zakken. Zodra alle potten in de pan zitten, moeten ze ongeveer 1 inch onder water staan .
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Of gelei en jam veilig zijn om te eten en hoe lang ze houdbaar zijn, hangt deels af van of ze goed zijn afgesloten. Verwerk jam en gelei in een kokendwaterbad om schimmelgroei te voorkomen .
Zorg ervoor dat het water de potten 1-2 inch bedekt. 7. Plaats het deksel op de waterbadcanner en breng het water aan de kook. Begin met de verwerkingstijd.
Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
Vul de warme potten met warme jam, gelei of confituur tot net (1 centimeter) onder de rand. Hiervoor kun je een pollepel of een hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot. Verwijder eventuele luchtbellen.
Ingemakte en geweckte voedingsmiddelen hebben over het algemeen een beperkte houdbaarheid in vergelijking met ingevroren voedsel. Dit kan een nadeel zijn als je van plan bent om voedsel voor een langere periode te bewaren. Tijdens het inmaak- en weckproces kunnen sommige voedingsstoffen verloren gaan.
Soep bewaren in een glazen pot
Een goed idee als je geen diepvries hebt, of als deze al vol zit met andere soepjes. In plaats van soep in te vriezen, kun je ze ook inmaken in steriele potten. Zo maken bacteriën geen kans en blijven ze tot twee maanden goed.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van fruit. Hoe meer pectine, hoe steviger het fruit. Zo is aardbeienjam minder stevig dan bijvoorbeeld pruimenjam. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je (gelei)suiker of eventueel citroensap gebruiken.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Steriliseer de potten vlak voor je ze gaat gebruiken in de afwasmachine, op het heetste programma, of kook ze 15 minuten uit in een pan met water. Kook de deksels en/of rubberen weckringen in 5 minuten uit. Laat alles drogen op een schone theedoek.
Als de druk te hoog wordt, wiebelt het gewicht en komt er stoom en druk vrij . Niet opblazen. U moet uw snelkookpan wel in de gaten houden terwijl deze druk opbouwt en tijdens het verwerken. Net als een frituurpan vult u hem niet zomaar en gaat u naar een andere kamer of naar buiten terwijl hij zijn werk doet.
1 inch water – Je kunt 1 inch water op je potten hebben als je iets inmaakt met een korte verwerkingstijd, zeg 10-20 minuten. Dit is een korte tijd dat je je geen zorgen hoeft te maken over verdamping waardoor de deksels aan lucht worden blootgesteld.
Gebruik geen azijn voor thuisconserven, tenzij u zeker weet dat het azijnzuurgehalte 5% is. Het zou 5% moeten zijn. Gebruik geen zelfgemaakte azijn als u augurken maakt, omdat het azijnzuurgehalte onbekend en variabel is. Gebruik alleen een 5% zure azijn die u in het gangpad van uw plaatselijke supermarkt vindt.
Er zijn veel manieren om groenten en fruit langer te bewaren. Bekend is inmaken met natuurazijn, bijvoorbeeld van augurken en uitjes. Daarnaast was wecken lange tijd populair.
Het verschil tussen natuurazijn en inmaakazijn is dat inmaakazijn vaak een wat hogere zuurgraad heeft. Er wordt dan gewoon minder water toegevoegd aan het azijnzuur. Inmaakazijn wordt veelal gebruikt voor het wecken van producten, bijvoorbeeld augurken.