De sneetjes besmeer je, voor het beste resultaat, met boter of mayonaise voordat je ze in het hete ijzer plaatst. Gesmolten kaas volstaat vaak al als vulling, maar extra lekker wordt het met ham, pesto, pittige worst (zoals 'nduja) en groene kruiden.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
Een tosti met kaas bevat ongeveer 280 kcal. Daarbij gaan we uit van 2 witte boterhammen en 1 plak kaas. De precieze hoeveelheid calorieën is afhankelijk van het type brood en de kaassoort die je gebruikt.
Smeer 2 sneetjes brood in met wat boter en schaaf wat plakken kaas. Leg de kaas op de broodkant zonder boter en dek af met de andere boterham. Plaats een vel bakpapier op een bakrooster en leg hier de boterhammen op met de boterkant naar buiten. Zo droogt het brood niet uit en wordt het heerlijk knapperig.
Eén van die redenen is dat er (in ieder geval voor het gevoel) minder korst te eten is. Het grootste oppervlakte van de tosti is namelijk geroosterd brood en gesmolten kaas. Een andere reden is dat een punt van een driehoek makkelijker te dippen is in de ketchup of een andere saus naar smaak.
Om een lekkere tosti te maken kun je het beste jong belegen kaas gebruiken, dit smelt namelijk goed. Als je van oude kaas houdt, kun je dit ook gebruiken op je tosti, laat hem dan wat langer in het tosti-ijzer zitten. Op die manier kan de oude kaas goed smelten en heb je een lekkere tosti met oude kaas.
Voor elke gegrilde kaas heb je twee sneetjes brood, minstens 1 eetlepel boter en 2-4 plakken kaas nodig (afhankelijk van hoe smeuïg je het wilt). Amerikaans, Cheddar, Zwitsers, Muenster of Goudse kaas zijn allemaal prima. Voel je vrij om je kazen te mixen en matchen.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Nee!Aan de samenstelling in voedingswaarden verandert er namelijk niks als je van je boterham een tosti maakt. Een tosti bevat dus niet ineens meer calorieën dan een gewone boterham met (ham en) kaas. Pas alleen wel op met de zwarte randjes, deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.
Een tosti kun je gemakkelijk gezond maken. Neem volkoren brood en beleg het met wat mozzarella of 20/30+ kaas.Voeg eventueel nog een plak magere vleeswaren en wat groenten toe en je zet in een handomdraai een gezonde tosti op tafel.
Saus: Een tosti op zich volstaat al prima, maar hij wordt nóg lekkerder met een dotje saus. Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Beleg de sneetjes brood een plakje kaas. Leg op 1 sneetje de plakjes tomaat en bestrooi met bieslook.Leg het andere sneetje brood erop en rooster in een tostiapparaat. Snijd diagonaal doormidden en serveer met ketchup.
Twee boterhammen, kaas en een plakje ham en gaan! Dat is wel de meest bekende variant van de tosti.
Extra boter is calorieënbom
Dan bevat de tosti al snel meer calorieën dan een broodje kaas waarbij u die extra's niet had gebruikt. Gelukkig is het niet nodig om extra boter te gebruiken wanneer u uw tosti maakt in een tosti ijzer, op die manier is een lekkere tosti dus niet ongezonder.
Goede schouderham van de slager is altijd top, maar denk ook eens aan salami, prosciutto of spek. Of houd het vega en voeg gegrilde groenten toe – het liefst van tevoren dus al voor gegaard.
broodje of dubbele boterham is circa 40 gram totaal beleg ruim voldoende. Dit is bijvoorbeeld 1,5 - 2 plakken kaas óf 2 plakjes vleeswaar óf 1 plak kaas in combinatie met 1 plakje vleeswaar. En een broodje gezond is dus kiezen: in elk geval niet 1 heel ei.
Een laag boter of mayonaise wordt meestal aan de buitenkant van het brood toegevoegd voor extra smaak en textuur. Alternatieven kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals vlees, paprika's, tomaten of uien .
Gietijzer . Er zijn veel wegen naar een ideale gegrilde kaassandwich, maar een gietijzeren koekenpan of bakplaat is altijd het minst gevaarlijk. Niets kan tippen aan gietijzer voor een gelijkmatig verhit oppervlak, wat zorgt voor een gelijkmatig gebruinde sandwich.
Snijd eerst het blok doormidden. Snijd elke helft in rechthoekige stukken van ongeveer 1/8 inch dik , snijd vervolgens elk rechthoekig stuk diagonaal om twee driehoeken te vormen.
Beleg 2 plakken brood met de plakken kaas en ham en dek af met de overige 2 sneden brood. Doe de ham kaas tosti tussen het tosti ijzer of contactgrill en grill een paar minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is. Lekker met wat ketchup. Tips: voeg eens een snuf paprikapoeder of een beetje mosterd toe aan ham en kaas.
CHOICE keukengoeroe, Fiona Mair, raadt aan om dik gesneden brood te gebruiken (elk type dat u lekker vindt, is goed). U kunt zuurdesembrood, sandwichbrood of roggebrood gebruiken, wat u maar wilt – zorg er alleen voor dat het brood niet te zacht of te dun gesneden is.
Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant. Bij een te lage stand smelt de kaas niet goed genoeg. Draai het brood niet te vaak om, dit komt niet ten goede. Geef het de tijd om te bakken, dan wordt het brood mooi bruin.