De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië of daarbuiten. Naar schatting 90% van de Syriërs leeft in armoede. Achterblijvers proberen te overleven met een tekort aan voedsel, een gebrek aan schoon drinkwater en ontoereikende medische voorzieningen en zorg.
Tussen 1958 en 1961 had Syrië een unie met Egypte, die beëindigd werd door een militaire coup. De president van Syrië is Bashar al-Assad, die zijn vader Hafiz al-Assad na diens dood in 2000 opvolgde.
Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land. Er vinden dagelijks explosies, aanslagen en gevechten plaats. Ook zijn er luchtaanvallen en bombardementen.
Tegenwoordig zijn er in totaal meer dan 13 miljoen Syriërs op de vlucht. 6,9 miljoen Syriërs zijn ontheemd in hun eigen land. Daarnaast vluchtten zo'n 6,7 miljoen Syriërs het land uit. Zij worden opgevangen door 130 landen over de hele wereld.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen).
Op 17 april 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Onafhankelijk Syrië werd een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).
Hoewel volgens Brinks bepaalde delen in Syrië veilig zijn, is het reisadvies officieel rood. Dat betekent dat de Nederlandse overheid reizen naar het land als onveilig bestempelt.
Het conflict in Syrië duurt al meer dan tien jaar en heeft alleen al in Syrië meer dan 6 miljoen kinderen getroffen. Door het geweld zijn kinderen hun huis en soms ook hun familie kwijtgeraakt. Scholen, ziekenhuizen en watervoorzieningen zijn vernietigd.
Het gewapende conflict in Syrië heeft tussen maart 2011 en maart 2021 meer dan 350.000 mensenlevens gekost, meldt de VN vrijdag. Onder de slachtoffers bevonden zich meer dan 27.000 kinderen. De meeste doden vielen in Aleppo (51.731), gevolgd door hoofdstad Damascus (47.483) en Idlib (33.271).
De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat heeft zich schuldig gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, detineren en folteren van opposanten, en het gebruik van gifgas. Onduidelijk is wat met de vluchtelingen gebeurt als ze naar Syrië terugkeren.
Bijvoorbeeld omdat zij in de regio nog niet veilig zijn vanwege hun religie, hun seksuele gerichtheid, of omdat zij horen tot een bepaalde etnische groep. Bij grote crises, zoals in Syrië, vluchten zoveel mensen naar omringende landen dat deze landen niet meer in staat zijn om al deze mensen op te vangen.
In Libanon bestaat een kwart van de bevolking uit Syrische vluchtelingen. Zelfs Irak vangt ruim 225.000 Syrische vluchtelingen op, terwijl het daar zo onveilig is dat miljoenen Irakezen zelf moeten vluchten. Turkije vangt het grootste aantal vluchtelingen op: bijna 3 miljoen.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Nederland tot aan Brussel
Nederland heeft veel meer soldaten, een kleine tankunit en veel krachtigere artillerie. Daarnaast heeft Nederland ook een licht voordeel in de lucht; Nederland heeft wat meer gevechtsvliegtuigen, en veel beter afweergeschut – met dank aan de Patriots, dat een bereik heeft van 160 kilometer.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?