Tijdens WOII duikt het gezin van Anne Frank ruim twee jaar onder in het Achterhuis met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer.
Ondergedoken in het Achterhuis
De schuilplaats aan de achterzijde van het grachtenpand in hartje Amsterdam werd naar haar ligging "Het Achterhuis" genoemd, wat later ook de titel zou worden van haar postuum gepubliceerd dagboek. Anne Frank schuilde daar met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.
Onderduiken in het achterhuis aan de Prinsengracht
In juli 1942 duikt de familie Frank onder. De familie Van Pels volgt een week later. De twee families kennen elkaar al: Hermann van Pels werkte voor het bedrijf van Otto Frank. Na vier maanden komt Fritz Pfeffer er als achtste onderduiker bij.
Miep Gies is een van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Na de arrestatie bewaart zij de geschriften van Anne in een la van haar bureau. In 2010 sterft ze, een eeuw oud.
De vrouwelijke helpers van de onderduikers, Bep Voskuijl en Miep Gies, worden niet opgepakt. Als de Duitsers de onderduikers hebben meegenomen, lopen Bep en Miep naar de kamer van Otto. Daar vinden ze het dagboek van Anne. Miep bewaart het later wereldberoemde dagboek tot ze het na de oorlog aan Otto kan geven.
31 maart 2015 — Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus overleed, te midden van de vele andere slachtoffers van het kamp. De datum waarop Anne Frank precies overleed is niet bekend.
Anne moet onderduiken in het Achterhuis
Als Margot op 5 juli 1942 een oproep krijgt om zich te melden voor werk in nazi-Duitsland, wantrouwen haar ouders dat. Zij geloven niet dat het om werk gaat en besluiten om de volgende dag onder te duiken. Zij gaan zich verbergen om aan de vervolging te ontkomen.
Tijdens WOII duikt het gezin van Anne Frank ruim twee jaar onder in het Achterhuis met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer.
Miep Gies over de hulp aan de onderduikers. Miep Gies is bekend geworden als de vrouw die het dagboek van Anne Frank redde Ze is een van de bekendste helpers uit de Tweede Wereldoorlog.
Het gezin Frank zat van juli 1942 tot hun ontdekking in augustus 1944 ondergedoken in wat Anne het achterhuis noemde (hier afgebeeld). De familie behoorde tot de 28.000 Nederlandse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdoken.
Tijdens de oorlog zaten er in Nederland tussen de 300.000 en 330.000 mensen ondergedoken. Onder hen bevonden zich 28.000 Joden. Dit zijn er op het totale aantal onderduikers in verhouding misschien niet veel, maar op een Joodse gemeenschap van 140.000 mensen was het substantieel.
Anne Frank is op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Haar lievelingskleur is rood. Ze heeft een zus die ruim drie jaar ouder is, Margot.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.
Anne Frank schrijft in haar dagboek: "Hanneli en Sanne waren vroeger mijn twee beste vriendinnen, en wie ons bij elkaar zag, zei altijd: "Daar lopen Anne, Hanne en Sanne." De Hanneli naar wie Anne Frank verwijst, is Hannah Pick-Goslar.
Peter en Anne worden verliefd. Ze knuffelen en zoenen op Peters kamer en op zolder. Maar na een tijdje realiseert Anne zich dat Peter toch niet de vriend kan worden waar zij op gehoopt had.
Peter redde Otto met eten
Tussen november 1944 en januari 1945 bracht hij Otto Frank bijna elke dag eten. Zo hielp hij Otto het kamp te overleven.” Toen het Russische leger Auschwitz midden januari 1945 naderde, moest Van Pels mee op dodenmars naar het concentratiekamp Mauthausen.
De arrestatie
Gies had kunnen worden gearresteerd omdat ze was betrapt op het helpen onderduiken van Joden. Dat gebeurde echter niet, omdat Karl Josef Silberbauer uit Wenen, haar geboortestad, kwam. Ze herkende zijn accent en vertelde hem dat ze dezelfde woonplaats hadden.
Annes geboorte
Het gezin Frank is liberaal-Joods. Zij voelen zich verbonden met de Joodse godsdienst, maar zijn niet streng gelovig. In 1930 is ongeveer 1% van de Duitse bevolking Joods, ruim 500.000 mensen. Het geboorte huis van Anne Frank, Marbachweg 307 in Frankfurt am Main (Duitsland).
[...]en [ik] zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als...er geen andere mensen in de wereld zouden wonen', schrijft ze op 1 augustus 1944 – haar laatste geschreven woorden.
Naar schatting zijn er tijdens de bezettingstijd ruim 350.000 mensen kortere of langere tijd ondergedoken geweest. Ongeveer 25.000 joden doken onder, waarvan circa een derde later werd opgepakt.
Hoeveel mensen precies actief waren in het verzet tegen de Duitsers is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat zo'n 45.000 mensen in het georganiseerde verzet zaten, waarvan aan het eind van de oorlog nog zo'n 35.000 in leven waren.
Na twee maanden in Auschwitz wordt Anne eind oktober 1944 samen met Margot geselecteerd voor vertrek naar kamp Bergen-Belsen in Duitsland weer in de trein. Maar dit keer zonder haar moeder. Ze mag niet mee en blijft achter in Auschwitz. Anna zal haar nooit meer terugzien.
Anne Frank was een Duits-Joods meisje. Ze is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als zes miljoen andere Joden. Ze stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland in februari 1945.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Hannah Elisabeth (Hanneli) Pick-Goslar (Berlin-Tiergarten, 12 november 1928 – Jeruzalem, 28 oktober 2022) was een Duitse verpleegkundige die het bekendst is geworden vanwege haar hechte vriendschap met dagboekschrijfster Anne Frank.