Hoewel zonnepanelen stevig op het dak worden bevestigd en gemaakt zijn om weer en wind te doorstaan, zijn er weersomstandigheden waar ook de sterkste zonnepanelen niet tegen kunnen. Heftige wind, hagel of bliksem kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen stormschade oplopen.
Een storm kan op verschillende manieren schade aanrichten aan je zonnepanelen. In het ergste geval zullen ze helemaal van je dak waaien, maar in de praktijk gebeurt dit weinig. Er kunnen kabels beschadigen en losraken, er kunnen bouten loskomen en mogelijk loopt je dak schade op.
Stormschade voorkomen is beter dan genezen
Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Tijdens de levensduur van gemiddeld 25 jaar, krijgen de meeste zonnepanelen heel wat te verduren. Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op uw zonnepanelen zijn.
Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Wind en zonnepanelen op een schuin dak
Bij hoge windsnelheden en storm waaien dakpannen gemakkelijk van het dak, wanneer zonnepanelen goed gemonteerd zijn is de kans dat ze losraken en wegwaaien een stuk kleiner.
Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m2. Zonnepaneel dakpannen hebben een gemiddeld gewicht van 16 kilo per m2. Om te kijken of mijn dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.
Het is van belang dat jouw stormschade verzekerd is, wanneer dit zo is dan kun je een dakdekker gaan zoeken die jou kan helpen met de reparatie van de stormschade. Licht je verzekering altijd in als je op zoek gaat naar een dakdekker. Het is belangrijk dat de stormschade aan jouw dak snel en goed wordt gerepareerd.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel.
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee? In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn.
Gemiddeld blijft een zonnepaneel 25 à 30 jaar functioneren. De levensduur van een zonnepaneel is natuurlijk ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en hoeveel keer het paneel gebruikt is geweest. Sommige panelen zullen zelfs 40 jaar meegaan.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Gewicht zonnepanelen op een plat of hellend dak
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Een constructeur inschakelen zorgt ervoor dat je zeker weet dat je veilig te werk gaat. Zonnepaneel specialisten zullen de staat van het dak checken, de dakconstructie bekijken, voldoende rekening houden met windbelasting en precies kunnen berekenen hoeveel zonnepanelen je dak kan dragen.
Zonnepanelen zijn een product waar je niet zomaar onder gaat zitten. Doe je dat echter wel dan kom je er achter dat het materiaal licht doorlatend is. Bovendien is het een materiaal wat een aangename weerkaatsing biedt onder jouw terrasoverkapping. Je zit dus comfortabel en mooi onder een dergelijke overkapping.
Bij een hellend dak wordt de constructie van je zonnepanelen best vastgemaakt aan de dakconstructie. In dit geval kunnen je zonnepanelen pas gaan vliegen als het dak gaat vliegen.
Bij windkracht negen heb je kans dat er takken van bomen naar beneden komen en moet je hopen dat je dakpannen blijven liggen. Een zware storm kan voor behoorlijke stormschade zorgen aan gebouwen.
Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok liggen, dat kan bij storm problemen opleveren. Schaduw van bomen of gebouwen kan op de panelen vallen. De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.