Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
De zwarte truffel herken je aan de aardse smaak en geur, welke nog beter tot uiting om komt bij verhitting. De geur doet denken aan muskus of jeneverbes. Witte truffels zijn veel zeldzamer, complexer, delicater én sterker van smaak. Als je de geur niet gewend bent, zal je eerst denken aan knoflook of gare kool.
Truffels zijn de hoogst gewaardeerde en de duurste paddenstoelen ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten truffels. De beste zijn de witte truffel, de perigord truffel en de zomertruffel. Ze hebben een onmiskenbaar sterk aroma en typische smaak.
Truffels hebben een knobbelige vorm en een zeer sterke geur. Ze ruiken een beetje naar de plaats waar ze vandaan komen: naar aarde en mos. Sommige mensen vinden deze geur heerlijk, anderen vallen erbij flauw.
De witte truffel is het lekkerst wanneer deze in plakken geschaafd wordt over een gerecht. Bij verhitting verliest de truffel al zijn smaak.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
Gebruik 5 tot 9 gram voor een milde tot standaard dosis. Neem 10 tot 15 gram voor een sterke dosis. Neem tot 25 gram voor een zeer sterke dosis. Begin altijd met een lage dosis als dit je eerste keer is.
Verse truffels hebben normaal een houdbaarheid van ongeveer 7-10 dagen. Dit onder de voorwaarde dat de truffels op de juiste manier bewaard en behandeld worden. Het kan zelfs zijn dat de truffels langer houdbaar zijn (tot wel 3 weken!). Het is belangrijk om de truffel goed in de gaten te houden.
De Zwarte truffel (Tuber melanosporum) is 'de Koning' onder de zwarte truffels. Ook wel Périgordtruffel, Tricastintruffel, Rabasse, en in Italië Spoleto- of Norcia truffel genoemd. Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel.
Het Verschil Tussen Witte En Zwarte Truffels
De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden.
Truffels en paddo's hebben allerlei lichamelijke effecten, zoals ontspannen spieren en grote pupillen. Ook kan je hoofdpijn krijgen of misselijk worden. Welke effecten het tripmiddel heeft, hangt niet alleen af van de sterkte en hoeveel iemand gebruikt, maar ook van de gebruiker (set) en de omgeving (setting).
Witte truffel
Dit is één van de duurste truffelsoorten vanwege de schaarsheid en ongeëvenaarde smaak. Daarom worden deze truffels ook wel het witte goud genoemd. Ze zijn vanaf oktober tot en met december verkrijgbaar.
Een truffel (Tuber) is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Clusterhoofdpijn, een hoofdpijn die bijnamen krijgt zoals: Suicidal Headache en The Beast. Aanvallen van vijftien minuten tot drie uur. 17.000 mensen in Nederland lijden hieraan.
Waarom moet ik een lege maag hebben als ik truffels ga gebruiken? Als je net zwaar hebt gegeten kan het langer duren voor de psilocybine gaat werken, hierdoor bestaat de kans dat er te veel psilocybine wordt ingenomen omdat de effecten niet worden ervaren.
Door te starten met een dosering van 7-8 gram komt een trip niet te sterk op en heb je de gelegenheid te wennen aan het gevoel, later kun je alsnog de resterende truffels bijnemen. Neem enkel meer dan 15 gram truffels wanneer je erg goed bekend bent met alle effecten van magic truffels.
Een truffel zo groot als een golfbal kost rond de 3000 euro. Normaal gesproken trekken liefhebbers van de witte truffel in de herfst hun portemonnee voor wat geschaafde verse truffel op de risotto of pasta.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
30 tot 60 minuten na inname beginnen de eerste effecten van de magic truffels merkbaar te worden; je pupillen verwijden, kleuren worden levendig en intenser, je kunt patronen waarnemen op muren, plafond of de vloer, en objecten en muren kunnen gaan “ademen”.
De stoffen die voor het psychedelisch effect zorgen zijn psilocybine, psilocine en baeocystine, dat ook in paddo's voorkomt. De truffels zorgen voor een verandering van de waarnemingen zoals: kleuren feller zien, geluiden intenser beleven, hallucineren.
Conclusie: Ik denk dat na een uur of twee van inname je gerust wat kan eten, alle werkzame stof van de truffels zal dan al wel in je lichaam zijn, maar je moet geen suiker of vitamine C innemen! Dit zijn bekende trip remmers.