Er zijn verschillende manieren waarop een Whatsapp hacker hacker te werk kan gaan. Eind vorig jaar waarschuwde WhatsApp voor een veiligheidslek voor zowel Android- als iPhone gebruikers. Hackers zouden een videobestand sturen en zodra deze werd gedownload konden ze toegang krijgen tot gegevens op je telefoon.
Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van. Je hebt daarvoor wel de beveiligingscode nodig die naar je mobiele nummer wordt verzonden via sms. Criminelen proberen dit op verschillende manieren te achterhalen.
Het hacken van telefoons kan gebeuren met allerlei soorten telefoons, waaronder Androids en iPhones. Aangezien iedereen kwetsbaar kan zijn voor telefoonhacking, raden we alle gebruikers aan om te leren hoe ze een gekraakt apparaat kunnen herkennen.
Ga daarom nooit zomaar in op berichten waarvan u niet weet van wie ze zijn of waar het over gaat. Open dan ook geen links en download geen bestanden. WhatsApp geeft een waarschuwing als iemand een bericht van een onbekend nummer krijgt.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
WhatsApp heeft, net als elke andere app, kwetsbaarheden. Kwaadwillenden kunnen zo'n lek misbruiken om een doelwit te hacken. In dit geval zou de telefoon van Bezos zijn gehackt via een malafide videobestand dat via WhatsApp is gestuurd.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Of ze zijn op zoek naar gevoelige gegevens, zoals naaktfoto's of een kopie van jouw paspoort. Er is ook een groep criminele hackers die voor de lol bij mensen inbreekt. Deze groep bestaat voornamelijk uit jongeren die hacken als een soort online kattenkwaad zien.
Zie je ineens applicaties die je zelf niet hebt gedownload, dan is de kans groot dat je toestel gehackt is. Maar, verwijder niet zomaar apps die je niet kent. Mogelijk zijn het namelijk legitieme programma's die al sinds het begin op je iPhone staan, maar die jij simpelweg nooit gebruikt.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Privacy en beveiliging zitten in ons DNA en daarom bieden we end-to-end versleuteling aan in onze app. Dankzij end-to-end versleuteling zijn je berichten, foto's, video's, spraakberichten, documenten, statusupdates en oproepen veilig en kunnen ze niet in verkeerde handen vallen.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Scammen is een vorm van oplichterij. Hierbij probeert iemand je op basis van leugens zo ver te krijgen om een bedrag naar hem/haar over te maken. Als er een scammer op Direct Wonen actief is, herken je dit vaak hieraan: Allereerst zegt de aanbieder altijd dat hij of zij in het buitenland zit.
Download een hulpprogramma voor het verwijderen van spyware
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.
Je WhatsApp-account kan maar met één nummer op één telefoon zijn geverifieerd. Als je een telefoon met dual-sim hebt, kun je alsnog maar één nummer verifiëren voor WhatsApp. Je kunt geen WhatsApp-account hebben met twee telefoonnummers.
WhatsApp biedt daarmee de mogelijkheid om op meer dan twee apparaten (smartphone en één ander apparaat) tegelijk de berichtendienst te gebruiken. Naast de telefoon waarop WhatsApp staat geïnstalleerd, kunt u het gebruiken op maximaal vier andere apparaten.