het rotavirus is verantwoordelijk voor 40% tot 60% van de diarreegevallen die leiden tot ziekenhuisopname in de ontwikkelde landen. iedereen kan ziek worden door het rotavirus. kinderen onder de twee jaar hebben een verhoogde kans op uitdroging door een infectie vanwege het grote vochtverlies.
Wat zijn de symptomen? De symptomen van rotavirus zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen.
Besmettelijke periode: Acute fase tot ongeveer 8 dagen na de eerste ziektedag. Maatregelen: Voorlichting. Contactisolatie bij ziekenhuisopname <6 jr. Symptomen: Plots opkomende diarree, koorts en braken.
De immuniteit tegen het virus stijgt met elke besmetting. Daardoor zijn de meeste kinderen er rond de vijf jaar immuun tegen. De meeste volwassenen die besmet geraken, vertonen weinig of geen symptomen. Maar ze kunnen het virus wel verspreiden.
Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.
Er is een vaccin tegen Rotavirus beschikbaar. Dit vaccin is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad. Het wordt oraal toegediend op 8 en 12 weken als het een vaccin van het merk Rotarix® is en op 8, 12 en 16 weken als het een vaccin van het merk Rotateq® is.
Vooral kinderen tussen de 6 en 24 maanden oud. Mensen die dicht op elkaar leven of werken, hebben meer risico om besmet te raken. Bijvoorbeeld kinderen op een kindercentrum lopen meer risico om daar in aanraking te komen met het virus. Je kunt deze ziekte vaker dan een keer krijgen.
Mensen kunnen de ziekte meerdere keren krijgen, maar de ziekte verloopt dan minder ernstig. Hoe kun je rotavirus krijgen en hoe kun je anderen besmetten? Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Men kan door het toiletgebruik het virus aan de handen krijgen.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Het is niet bekend waar het rotavirus vandaan komt. Wel weet men dat het zich in de stoelgang van personen bevindt, vanaf het moment van besmetting tot ongeveer acht dagen na het verdwijnen van de klachten. De infectie wordt overgebracht door contact met de ontlasting (vb. door vuile luiers).
Het rotavirus is erg besmettelijk. Het wordt vooral verspreid via de handen. Door het aanraken van geïnfecteerde oppervlakken, zoals deurklinken en speelgoed, kan het rotavirus zich verspreiden en via de mond in de darmen terecht komen.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Overigens kan cola ook zelfs voor extra klachten zorgen bij maag- en darmproblemen. In het geval van diarree kan het dat het juist verergert, door de suikers in de frisdrank. Door deze suikers wordt bovendien water vastgehouden in de darm, in plaats van dat het door het lichaam wordt opgenomen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Paracetamol is effectief tegen pijn en koorts. Zieke kinderen voelen zich een stuk beter en drinken makkelijker als ze paracetamol krijgen. Als uw kind veel braakt, kan de huisarts of kinderarts een middel tegen het braken voorschrijven.
Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Gemberthee - is het aangewezen middel tegen voedselvergiftiging vanwege zijn antibacteriële werking. Zo stimuleert gember onder meer de alvleesklier en een gezonde spijsvertering.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."