Voegen zijn poreus, wat betekent dat er hele kleine gaatjes in de voegen zitten. Hierin kan viezigheid zich ophopen. Met een kleine borstel, zoals een oude tandenborstel, kun je al deze gaatjes goed bereiken.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Veelal wordt een afwerking met tegels als waterdichte oplossing gezien. “Dat is een misvatting. De voegen tussen de tegels zijn namelijk niet waterdicht. Dus moet je zorgen voor een waterdichte ondergrond.
Voegwerk in uw badkamer is om de zoveel tijd aan vervangen toe, de levensduur verschilt vanaf 7 jaar tot 15 jaar. De levensduur van uw voegwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de ondergrond, manier van aanbrengen en het onderhoud.
Een sopje van wasverzachter of groene zeep met warm water is ook geschikt om tegels en voegen te reinigen. Wrijf met een doekje de tegels en de voegen weer stralend schoon. Met een mix van azijn en water zijn de voegen ook goed schoon te maken.
Ook azijn is erg heftig voor je voegen, met hetzelfde resultaat als bij het gebruik van bleekmiddel. Als je azijn wilt gebruiken moet je deze altijd verdunnen met water. Wij raden aan om op zoek te gaan naar baking soda/zuiveringszout en een flesje waterstofperoxide.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
De voegen hebben in elke gevel een bepaalde houdbaarheidsdatum, gemiddeld is dat 25 tot 35 jaar. Door weer, wind en andere invloeden van buitenaf verslijten voegen waarna ze vervangen dienen te worden.
Over het algemeen gaat voegwerk zo een 25 tot 30 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. De hoeveelheid wind, regen en zon zal het voegwerk aantasten. Wanneer uw gevel op de regenkant staat heeft dit natuurlijk veel meer te verduren dan wanneer uw gevel hier minder aan blootgesteld is.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel.Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd.
Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief.
Voegmortel moet uitharden in aanwezigheid van water. De totale uithardingstijd is 28 dagen, zolang hoeft u het voegwerk niet nat te houden, maar zorg wel dat de voegmortel in de eerste week een beetje vochtig blijft anders verbrand het cement in de voegmortel en verpulverd de voegmortel.
Waarom het voegen van metselwerk noodzakelijk is
Het voegen van metselwerk zorgt ervoor dat het metselwerk een hogere weerstand krijgt en stabieler is. De voegen zorgen er bovendien voor dat het regenwater beter afgevoerd wordt en het vocht niet in de stenen trekt.
Wanneer de voegen tussen de tegels in de badkamer beschadigd zijn, kan het gebruik van een voegenvuller uitkomst bieden. Voegen herstellen met zo'n voegenvuller is heel eenvoudig; je hoeft er geen tegelzetter voor te zijn. Deze voegenvuller komt niet alleen van pas in de badkamer.
Droogtijd van kit voordat je kan douchen
Tenminste, na 24 uur kunt u weer douchen. Maar pas op. Laat de kit minimaal 72 uur uitharden voordat u het aanraakt en reinigt. Pas na 2 weken mag u het grondig reinigen.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Het uithakken van voegen heeft een tweeledig doel. Ten eerste zal de gevel er na het uithakken van de voegen en het aanbrengen van nieuw voegwerk weer als nieuw uitzien. Het metselwerk en de voegen bepalen de gehele uitstraling van jouw gevel. Je hebt er dus alle belang bij dat deze er mooi uitzien.
De gevel voegen kosten starten ongeveer bij € 10 per m² en kunnen oplopen tot € 100 per m². Vaak wordt de gevel ook gelijk gereinigd en geïmpregneerd. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde gevel voegen kosten bij een geveloppervlak van 60 m².
Bij het uithakken van je voegen van je buitenmuren of gevel is het belangrijk dat je niet te diep de oude voegen weghakt. Houdt gemiddeld 1 cm diepte aan.
Als je tegels in je badkamer of keuken hebt is de kans groot dat de voegen eens in de zoveel tijd verkleuren. Dat geldt voor tegels tegen de muur, maar ook voor op de vloer. Vet, zeepresten, kalk en schimmel hopen zich namelijk op in die voegen, wat vaak resulteert in een grijze of gele verkleuring.
Baking soda, je kent het vast om mee te bakken of om in gerechten te verwerken. Maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt schoonmaken?! Het is een stuk minder extreem dan kristalsoda en net zo effectief.
Verkleuren en vlekken van voegen ontstaan vaak na het drogen.Dat effect treedt onder andere op als het materiaal niet goed en niet onder de juiste omstandigheden wordt verwerkt.