Probeer dus eerst te weten te komen wat jouw personage denkt. Ga vervolgens na waarom zij dat denkt, of die gedachten pijnlijk zijn of juist verhelderend. Probeer daar een gevoel bij op te wekken, eventueel met behulp van herinneringen uit je eigen leven, en schrijf het op.
Vreugde (gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast) Verdriet (zwaarmoedig, zelfmedelijden, bedroefd, wanhopig, eenzaam, depressief, rouwend, smart, zwaarmoedigheid, melancholisch, ongelukkig, ellendig, weemoedig, vernederd)
Je kunt schrijven om je gevoelens te verkennen. Dit kan gaan over gevoelens die te maken hebben met het verleden, of gevoelens die te maken hebben met zaken die nu in je leven spelen. Schrijf op hoe je je voelt en waarom dat zo is. Laat je al schrijvend leiden door je gevoel, en kijk waar je belandt.
Wat zijn gevoelens? Jouw gevoelens zijn letterlijk wat je voelt. Je kunt denken: ik voel me blij, ik voel me moe, ik voel me nerveus, ik voel me gespannen, ik voel me afgewezen, ik voel me niet serieus genomen, ik voel me opgelaten, ik voel me opgelucht, ik voel me in de steek gelaten, ik voel me vrij, en dergelijke.
Gevoel in psychologische zin is een innerlijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaalde gebeurtenis. Dit kan een specifieke externe prikkel uit de omgeving zijn, maar ook een interne gebeurtenis zoals een gedachte of een beeld dat wij in ons oproepen.
Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Deze spanningen kunnen ontstaan door vervelende gebeurtenissen, in interactie met andere mensen of door omstandigheden op het werk of thuis. Ook kunnen ze gevoed worden door negatieve gedachten.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Voor het weergeven van een gedachte worden er geen aanhalingstekens gebruikt. Er komt ook geen hoofdletter na de dubbele punt. Hij dacht: nu is het genoeg.
Bijvoorbeeld: tevreden, verdrietig, blij, nieuwsgierig, bang, zenuwachtig, gefrustreerd, trots, rustig (of ontspannen).
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
In totaal onderscheiden we 8 basisemoties, zijnde: verdriet, angst, woede, vreugde, schaamte, liefde, walging en verbazing.
Het breinnetwerk dat verantwoordelijk is voor het ervaren van emoties is het limbisch systeem. Hersengebieden die onderdeel zijn van het limbische systeem zijn onder andere de amygdala, de hippocampus, de nucleus accumbens, en delen van de frontale cortex. Het limbisch systeem zit diep in de hersenen.
Dit is het verschil in het kort: een emotie heeft een betekenis, het zegt iets over hoe jij de wereld interpreteert of wat jij van een specifieke situatie vindt. Een gevoel zit in je lichaam en hoeft geen aanwijsbare oorzaak te hebben.
Onze hersenen en ons zenuwstelsel geven feedback over hoe we als mens een bepaalde toestand ervaren. Deze feedback noemen we 'gevoel'. Dit gevoel ontstaat via neurale patronen in ons lichaam. Deze worden vervolgens vertaal in mentale beelden en patronen.
Wat is een emotionele blokkade? Wanneer je een emotionele blokkade hebt, dan voel je dat je emotioneel niet meer goed functioneert. Het kan zijn dat je stil wordt, maar het kan ook gebeuren dat je juist heel druk bent of boos wordt. Vaak voel je het ook in je lijf.
Apathie of wezenloosheid. Apathie is net als wezenloosheid een gevoel. Of beter gezegd: het is een gebrek aan gevoel. In dit artikel ga ik in op apathie als verschijnsel, wanneer dat voorkomt en wat je eraan kunt doen.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Pijn is daardoor niet alleen iets lichamelijk voelen, maar een emotionele ervaring. Zoals gezegd spelen bij de pijnbeleving de hersenen een belangrijke rol. Hier worden ook onze emoties verwerkt. Sterker nog: In de hersenen wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichamelijke en emotionele pijn.
Gevoelens werken dus als een soort kompas. Ze geven kleur aan ons leven, maken duidelijk wat we écht willen en belangrijk vinden. Ze zeggen veel over wie we zijn als persoon: wat we prettig vinden, wat ons blij of verdrietig maakt, waar we ons kwaad over maken en waar ons hart sneller van gaat kloppen.
Hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor ontdekte dat een emotie 90 seconden duurt, vanaf het ontstaan tot het verlaten van je lichaam. Tenminste, als je deze bewust ervaart en er geen gedachten op los laat, zoals gewenst, ongewenst, goed, slecht, enz.