Vliegen komen veelvuldig in contact met vele micro-organismen zoals bacteriën. Als de vlieg lang genoeg de tijd krijgt om op je eten te zitten, kunnen de ziektekiemen op je eten terechtkomen. Sommige micro-organismen in hun uitwerpselen kunnen ziektes veroorzaken.
Wanneer een vlieg op je bord komt zitten, kan je beter niet meer verder eten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Pennsylvania State University. Op de poten en vleugels van insecten krioelt het namelijk van de bacteriën.
Vliegen kunnen bacteriën, virussen en parasitaire wormen oppikken tijdens het eten van afval, rottend vlees en mest en deze overdragen op het eten van mensen bij een volgende 'landing' of via hun uitwerpselen. Deze ziekteverwekkers kunnen infectieziekten zoals ziekten van het maag-darmstelsel veroorzaken bij de mens.
Een ordinaire huisvlieg kan wel 6 miljoen ziekteverwekkers bij zich dragen. Bah! Met al die bacteriën kunnen huisvliegen en bromvliegen meer dan 100 ziekten op mensen overdragen. Van relatief onschuldige infecties, tot ernstige ziektes als tuberculose, cholera en lepra en tyfus.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Ziektes die door kamervliegen verspreid worden
De WHO stelt dat kamervliegen dragers zijn van diarreeziektes en huid- en ooginfecties. In tegenstelling tot andere insecten zoals muggen zijn kamervliegen geen bijtende insecten en zijn daarmee indirecte overbrengers van ziektes.
Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Kamervlieg [huisvlieg] (Musca domestica (L.))
Aan de poten en de monddelen van de vlieg kunnen ziektekiemen worden overgebracht waardoor mensen en huisdieren besmet kunnen worden. Ook de uitwerpselen van de kamervlieg kunnen ziektekiemen bevatten.
Vliegennest. Mensen denken al snel bij de honderden, duizenden en soms miljoenen klustervliegen op zolder aan een vliegennest. Maar dat is absoluut niet het geval. Ze komen puur in huis om te overwinteren en klusteren dan samen in een tros.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Steekvliegen bijten, en dat doen ze niet zonder reden. Vrouwelijke steekvliegen bijten dieren en mensen omdat ze bloed nodig hebben. Dit bloed gebruiken ze voor de rijping van hun eitjes. Hun scherpe snijbladen maken de huid van het mens of dier open waarna ze het bloed uit je kunnen zuigen.
Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen. De meeste eitjes komen afhankelijk van de temperaturen tussen de 1 en 3 dagen uit.
De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.
Myiasis ontstaat door het binnendringen van vliegenlarven in het lichaam. Invasie kan plaatsvinden via de huid, via lichaamsholten (mond, neus, anus, vagina) of door het per ongeluk eten van vliegeneieren. Cutane myiasis is verreweg de meest voorkomende vorm van myiasis.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
De ademhaling wordt belemmerd, de persoon in kwestie wordt blauw, begint hevig te hoesten, raakt eventueel in paniek en begint te hyperventileren. Dit laatste is echter niet efficiënt, omdat het de luchtstroom hindert.
Vliegen komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van voedsel of kadavers (dode muisjes,…) door tijdig alles proper te maken en te zorgen dat er nergens afvalresten blijven liggen, verklein je de kans dat ze naar jouw huis komen al heel wat.
Myiasis ofwel madenziekte
Het gaat bij myiasis met name om de groene vliegen. Deze leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. Het konijn kan hieraan overlijden als dit niet of te laat ontdekt wordt!
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
Over het algemeen leeft de huisvlieg van plantaardige en dierlijke voedselbronnen. Ze lusten vrijwel alles wat de mens ook lust en zijn daarom ook vaak in en rondom woonhuizen en bedrijven te vinden. Eigenlijk is al het voedsel en afval van de mens gewild. Daarnaast komen de alleseters ook af op mest en dode dieren.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.