Wanneer er te veel vissen in de vijver aanwezig zijn, dan zorgt dit voor veel stress bij een groot deel van de vissen. Deze vorm van stress kan snel fataal worden. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een aantal vissen uit de vijver te halen.
Ook vissen zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving en een gestresseerde vis heeft een verhoogde kans op sterven. Wanneer vissen gestresseerd zijn, verlaagt hun immuunsysteem en worden ze aangevallen door allerlei bacteriën en parasieten. Dit is de top 10 van redenen waarom vissen sterven aan te veel stress.
Alle situaties die leiden tot angst of vluchtgedrag bij de vissen veroorzaken stress bij de vissen. Vaak is dit niet alleen zichtbaar aan het (vlucht)gedrag van de vis, maar ook aan verlies van kleurintensiteit waardoor de vis lichter (fletser) wordt, of juist donkerder van kleur.
Slechte waterkwaliteit: Wanneer het water slecht wordt, beginnen vissen te sterven. Overvoeding: Deze is gemakkelijk om verkeerd te krijgen, maar zo belangrijk om goed te krijgen. Aquarium management: Verschoon het water, reinig het grind en beheer algen als je wilt dat je vissen floreren.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Het beste antwoord
voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Veelal komen dode vissen pas dagen na overlijden bovendrijven.
Vissen gaan minder vaak dood door ouderdom.
Eerder door een verzwakt immuunsysteem, verminking en visziekten. Probeer daarom je vissen gezond te houden. Plaats bijvoorbeeld eens dit soort Catappa bladeren.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
De enige goede reden om een vis te doden, is wanneer de vis ernstig lijdt en niet meer te redden is door eventueel medicijnen en/of goede zorgen. Ongeneeslijke zieke, misvormde en/of verzwakte vissen kunnen zo snel en pijnloos mogelijk uit hun lijden worden verlost.
Vissen voldoen dus aan die eerste stap van bewustzijn. Ze verzamelen informatie om geïnformeerde beslissingen te maken over, bijvoorbeeld, te zwemmen routes, of met welke soortgenoot wel en niet de strijd aan te gaan. Om vissen als sentiënt - wezens met gevoel - te erkennen, moeten ze emoties kunnen ervaren.
Algemeen. Hemorragische bloedvergiftiging wordt veroorzaakt door de aeromonas bacterie. Deze tast het weefsel, de bloedvaten en het hart van de vissen aan. Dit resulteert in interne bloedingen, waarna de vis in septische shock kan raken.
Zorg dat er niet te veel vissen in uw aquarium zitten, ververs het water regelmatig (deels!) en voer niet meer dan nodig is. Een andere oorzaak van troebel water in het aquarium kan stof zijn van een nieuw ornament of stenen dat u recent heet geplaatst. Doe regelmatig een waterverversing om dit te verminderen.
Als je je vis ondersteboven ziet drijven, neem dan niet meteen aan dat hij dood is; als hij nog ademt, dan heeft hij waarschijnlijk een zwemblaasprobleem. Dit zijn de symptomen om naar uit te kijken: De vis blijft naar boven drijven of drijft ondersteboven. De vis zinkt steeds naar de bodem van het aquarium.
Er kan weinig decoratie in, waardoor je vis al snel is uitgekeken. De kans is groot dat hij zich zo gaat vervelen dat hij niet eens meer zin heeft om rond te zwemmen en stil in de kom blijft zweven.
Een goudvis trainen kan echt, je moet er alleen de tijd voor nemen. Het leuke aan de training is dat je een betere band met deze vis krijgt. Dit laat zien dat goudvissen helemaal niet 'wat dom rondjes zwemmen'.
Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur. Vroeger hadden goudvissen een kleur die meer op goud leek en daar komt ook de naam van de vis vandaan.