Geheimhouders Personen als bedoeld in artikel 218 van het Wetboek van Strafvordering : “zij die uit hoofde van hun stand, hun beroep of hun ambt tot geheimhouding verplicht zijn, doch alleen omtrent hetgeen waarvan de wetenschap aan hen als zodanig is toevertrouwd”.
geheimhouders (1 gevonden)
rechtswetenschap (advocatuur) - personen die uit hoofde van hun stand, beroep of ambt tot geheimhouding verplicht zijn. ~ kunnen zich als getuige op een verschoningsrecht beroepen, d.w.z. weigeren een verklaring af te leggen. Bijv. artsen, advocaten, notarissen, geestelijken, rechters.
Wat is verschoningsrecht? Het recht dat een getuige op grond van zijn familierelatie met de verdachte of op grond van zijn beroep heeft om vragen van de rechter onbeantwoord te laten. Een getuige mag zich ook verschonen van het geven van een antwoord als hij zichzelf daardoor zou belasten.
Het verschoningsrecht is door de rechtspraak in Nederland niet toegekend aan de registeraccountant en evenmin aan de belastingadviseur.Ook de gezinsvoogd, de vertrouwensarts en het gemeenteraadslid kunnen zich er niet op beroepen.
Het beroepsgeheim van een advocaat houdt in dat er niet met anderen mag worden gesproken over de door de advocaat behandelde zaken. De advocaat is verplicht tot geheimhouding. Wie de cliënten zijn en wat de belangen van deze personen zijn, is absoluut geheim.
Dragers van het beroepsgeheim
stelt dat geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd, zijn gebonden door het beroepsgeheim.
Het beroepsgeheim wordt gewoonlijk omschreven als de geheimhoudingsplicht die van toepassing is op allen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun werden toevertrouwd.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Als de politie u vraagt een getuigenverklaring af te leggen op een politiebureau, bent u dit niet verplicht.Als de rechter u vraagt om te getuigen, bent u dit wel verplicht. U getuigt dan tijdens het gerechtelijk vooronderzoek bij de rechter-commissaris (onderzoeksrechter), of tijdens de zitting bij de strafrechter.
Voor overtredingen wordt een verdachte in de regel gedagvaard voor de kantonrechter. Als een verdachte verdacht wordt van een misdrijf kan gedagvaard worden voor de politierechter. De politierechter is een alleensprekende rechter bij de rechtbank en behandelt normaal de eenvoudige en lichtere strafzaken.
Bel daarvoor 0900-8844. Wilt u liever anoniem getuigen?Dan kunt u terecht bij Meld Misdaad Anoniem.
Politierechter. De politierechter behandelt alle soorten strafzaken waarvoor maximaal een jaar gevangenisstraf zal worden geëist tegen een meerderjarige. De politierechter is een alleensprekende rechter. De zittingen van de politierechter zijn openbaar.
De situatie waarin de cliënt als getuige wordt opgeroepen, valt buiten het kader van deze notitie. De Hoge Raad heeft een primair verschoningsrecht toegekend aan onder andere advocaten, notaris- sen, geestelijken, artsen, verpleegkundigen en apothekers.
Je getuige kan ook een man zijn
Jouw getuige kan even goed je broer, je beste vriend of zelfs je vader of grootvader zijn. Hou er wel rekening mee dat het meestal wel de getuige is, die jouw vrijgezellenfeestje of –dag organiseert, maar ook daar geldt geen geschreven regel voor.
Wat als u liegt als getuige? Als getuige bent u binnen de rechtszaal gehouden slechts de waarheid te spreken. In het geval u dat niet doet en u liegt, dan bent u strafbaar. Dit wordt 'meineed' genoemd.
Dat kan als u wordt opgeroepen te getuigen tegen één van de volgende familieleden:– Bloed- of aanverwanten in de rechte lijn (lees: ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen);
Als je als burger ontdekt dat een ander een strafbaar feit pleegt, dan mag je die verdachte aanhouden. Dit op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering. Aan dit zogeheten burgerarrest zijn wel een aantal eisen en voorwaarden verbonden: Je moet de verdachte direct aan de politie overdragen.
Het voordeel van gebruikmaking van het zwijgrecht is dat u geen bewijs tegen uzelf creëert. Dit heeft tot voordeel dat, wanneer er geen overig bewijs is anders dan de verklaring van het slachtoffer, er onvoldoende wettig bewijs is om het feit bewezen te verklaren.
Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten.Aan u wordt medegedeeld dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Dit is de cautie. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat.
Binnen de rechtspraak wordt unaniem aanvaard dat de zwijgplicht kan worden doorbroken bij een noodtoestand, als dat de enige mogelijkheid is om belangrijkere, door de wet erkende, waarden of belangen te beschermen. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden: Er moet daadwerkelijk en onmiddellijk gevaar dreigen.
Discretieplicht is de verplichting om bij het uitoefenen van een functie of ambt geen gegevens vrij te geven aan anderen dan wie recht heeft op die gegevens. Iedereen die in een school werkt, heeft discretieplicht (ambtsgeheim).
Welke straffen riskeert u? Een schending van het beroepsgeheim wordt bestraf met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 100 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).