Tomaten beschermen tegen de zon Met hitte en onbewolkt weer komt er ook enorme zoninstraling en hoewel tomaten enorm van zon houden, kunnen ze ook verbranden en dan heb je er eigenlijk niet zo veel meer aan.
Je kan vanaf maart tomaten zaaien, maar dan doe je dat best binnen. Tomaten houden van warmte en zonlicht. Zet ze dus zeker op een warm plekje bij een zonnig raam. Als je plantjes goed groeien plant je ze tegen eind april of begin mei uit.
Kies een goede plek. Zorg dat je de tomaten een goede plek geeft in de moestuin. Mocht je alleen maar schaduw hebben, dan is de kans op slagen echt heel erg klein. Tomaten zijn echte zonaanbidders en worden dan ook heel erg blij van een plekje waar zeker 6 uur zon per dag is.
De celwanden van de tomaten hebben kalk nodig.Krijgen ze daar niet genoeg van, dan sterven ze af, waarna de donkere vlekken ontstaan.
Zorg voor veel licht
Een tomatenplant hebben 6 tot 8 uur per dag zonlicht nodig. Als je de plant op een donkere plek zet, krijg je geen tomaten. Je kunt een tomatenplant binnen kweken, maar dan moet de plant 14 tot 18 uur kunstmatig sterk licht hebben.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
De groen volwassen fase
Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn.
Neusrot is gelukkig niet besmettelijk. Rijpe tomaten met een klein stukje neusrot zou je eventueel nog kunnen eten.Snijd dan wel het zieke gedeelte weg.
Ieder jaar in het begin van de teelt worden hier en daar 'krulkoppen' bij tomaat gesignaleerd. Krulkoppen zijn een signaal dat de plant heel wat energie over heeft en het gaat ook wel vanzelf weer over.
Tijdens warme en zonnige dagen is er kans op een te hoge luchtvochtigheid. Goed verluchten en/of ruiten kalken of een schaduwdoek plaatsen is dan nodig. Een lagere opbrengst dan in een serre. Plant ze op het zonnigste plekje in de tuin.
Tomaten zijn Zuiderse planten, die het liefst in een droge omgeving groeien. In ons klimaat gebeurt dat bij voorkeur in een kas, maar het kan ook buiten.
Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
Tomatenplanten hebben over het algemeen een gemiddelde tot hoge tolerantie voor droogte. Aan de andere kant houden ze niet van drassige grond. Zo kan je overmatige irrigatie vermijden. Tomaten hebben echter regelmatig water nodig en vooral tijdens het vullen van fruit.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. De tomaat helpt tegen obesitas en werkt het als preventief middel tegen de ziekte van Alzheimer.
Die onrijpe vruchten kun je gebruiken voor een heerlijke chutney en ze kunnen ook worden gefrituurd en geserveerd als bijgerecht. Deze onrijpe groene tomaten zijn niet te verwarren met rijpe groene tomaten die we ook telen en die je wel eens in je zakje zomertomaten aantreft.
Stop ze in een afgesloten zak of een kistje
Wanneer uw tomatenplantje in het najaar niet meer goed wil groeien, kunt u ook trosjes in een houten kistje leggen en daar een banaan bij stoppen. Dek het kistje af met een krant en zet het binnen. Het rijpingsproces is dan nog zo'n 1 tot 1,5 week.
Augustus en september zijn echte tomatenmaanden. Heb je tomaten in de kas groeien, dan zijn deze zeker al te oogsten in augustus. Groeien jouw tomaten buiten in de open lucht, dan zal de oogstperiode wat later zijn.
Te veel water kan leiden tot
De vruchthuid barst dan open, omdat de plant niet meer weet waar ze heen moet met het overtollige water. Luie wortels: Planten verwennen met veel water lijkt een goede zaak, maar dat is het helemaal niet.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.