Teken zitten in struiken en gras en kruipen op voorbijgangers zoals honden, katten maar ook mensen. Vervolgens baant hij zich een weg door de vacht (of kleding!) en zuigt zich vast in de huid. De besmetting van ziektes die overgedragen worden door de teek vind plaats via het speeksel van de teek.
Uw kat kan besprongen worden door een teek, die zich vervolgens vastklampt aan de huid en zich voedt met bloed. Naast het bloedzuigen (wat bij een ernstige besmetting zelfs kan leiden tot bloedarmoede), kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen. Zowel naar katten als naar mensen.
Een teek heeft een best ingewikkelde levenscyclus waarbij hij bloed van meerdere diersoorten zuigt, waardoor hij ziektes kan verspreiden tussen diersoorten en mensen. Dat maakt het een erg vervelende parasiet. De levenscyclus van een teek duurt twee jaar.
Na een paar dagen kan er een kleine ontsteking op de plaats optreden. Dit gaat vanzelf over. Mocht er toch een deel van de teek in de huid blijven zitten, is het wel de bedoeling om deze er alsnog uit te halen. Een teek bij een kat laten zitten, is erg onverstandig.
Symptomen van teken bij katten. Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Niks aan de hand, zou men kunnen denken. Maar als een teek op je kat terecht is gekomen en zich langer dan een dag vastbijt, is dit lang genoeg om een infectie door te geven.
Controleer regelmatig of je kat een teek heeft
Wanneer je kat in die periode regelmatig buiten komt, kun je hem het beste dagelijks controleren. Eenmaal op de kat terecht gekomen zoekt de teek een warm plekje in de vacht. Ze zetten zich meestal vast bij de oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je kat.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten. Lees ook: Hoe voorkom je een tekenbeet?
Een teek laten verwijderen door de dierenarts
Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.
Zo een roodbruin bolletje hangt tussen de haren vastgebeten aan de huid van uw kat. U weet dat teken bloedzuigen en zo gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen dus die teek kan er maar beter zo snel mogelijk af.
Je kat is veel beter af zonder teken, dat is zeker. Teken zuigen bloed én kunnen bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Je huisdier beschermen tegen een tekenbeet is dan ook echt belangrijk.
Omdat kinderen kleiner zijn, zijn teken bij hen vaak op het hoofd te vinden: bij de haargrens en achter de oren. De Dermacentor-teek heeft een voorkeur voor de behaarde hoofdhuid en is het hele jaar door actief.
Gewassen kleding kan geen levende teken bevatten
Wel als je ze wast op 60 graden of in de droger. Kledingstukken die niet op 60 graden kunnen worden gewassen, moet je dus goed controleren. Zo kun je voorkomen dat een teek je lang na een natuurwandeling alsnog bijt.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen. Toch kunnen restanten wel leiden tot een infectie van de bijtplek.
Teken in je huis komen 9 van de 10 keer uit je eigen tuin, de andere keren door wandelingen in groene of bosrijke gebieden. Ze worden door jezelf, je huisdieren of kinderen naar binnen gebracht. Om het gevaar in je directe omgeving wat te verkleinen kunt u een aantal maatregelen nemen.
Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!) inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.
Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
Zitten ze eenmaal op een gastheer, dan zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Bij mensen zijn dat vooral de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek (vooral bij kinderen).
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten.
Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.
Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt de gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren.