Zodra de aftersun geopend is, zal deze meestal 12 maanden houdbaar zijn. Op nagenoeg alle producten staat de houdbaarheid na opening tegenwoordig vermeld.
De houdbaarheidsdatum van aftersun is belangrijker dan je denkt. Het goedje gebruik je vaak op gevoelige (want verbrande) huid, daarom is het belangrijk je aftersun nooit langer te gebruiken dan een jaar. Doe je dat wel dan vergroot je de kans op bacteriën op je verbrandde plekken.
Als de zonnebrandcrème over de datum is, begint te formule te scheiden. 'Als het qua textuur of geur anders is dan toen je het kocht, kan het zijn dat het niet goed gaat met het product. In dit geval kun je het beste gewoon weggooien. '
Hoelang blijft de zonnebrandcrème bruikbaar? Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Hoe weet je, als dit niet op de verpakking staat, of de zonnebrandcrème nog goed is? 'Waarschuwingstekens zijn geur en textuur. Je weet dat de crème over datum is wanneer de formule aan het scheiden is. Als de textuur of geur anders is dan hoe het was toen je het kocht, moet je de crème ook weggooien.
Top-X heeft dit jaar weer de beste aftersun van 2022 beoordeeld, en de winnaar van de beste aftersun test 2022 is geworden: de Biodermal After Sun Bruinverlengende melk! Voor de normale huidsoorten heeft de Biodermal After Sun Bruinverlengende melk 200 ml aan prettige aftersun.
Gooi hem niet weg, want je kunt er nog een heleboel mee! De olie in de zonnebrandcrème helpt roest te verwijderen en je zilver weer te laten shinen! Breng wat crème aan op een doek en poetsen maar. Oudere zonnebrand is nog steeds prima geschikt als dagcrème.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) vermindert.
Alle NIVEA-producten zijn ongeopend ten minste 30 maanden houdbaar vanaf de productiedatum, tenzij ze voorzien zijn van een specifieke houdbaarheidsdatum. Blootstelling aan warmte en licht kan na enige tijd leiden tot instabiliteit van de basisstructuur van het product.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Ook is een aftersun middel niet in staat om de opgelopen DNA-schade van je huidcellen te repareren. Tevens raden we je aan om na het aanbrengen van een aftersun middel niet weer de zon in te gaan omdat het middel geen UV-filter bevat.
Ook dát is een nadeel van veel aftersuns. Die bevatten behalve parfum ook stoffen als alcohol en menthol. Ze geven een verkoelend effect. Maar als je die stoffen op een al geïrriteerde huid smeert, wordt de irritatie vaak alleen maar groter.
Eigenlijk kun je dus elke keer nadat je in de zon bent geweest je huid wel insmeren met aftersun. Doe dit bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, zodat de crème lekker in de huid kan trekken. Voorkomen is beter dan genezen en het begint daarom al bij aanbrengen van een goede laag zonnebrand.
Vorig jaar was het nog het zonnebrandmiddel van de Action dat door de Consumentenbond tot Beste Koop werd uitgeroepen. Dit jaar is de zonnebrand van de Lidl volgens De Consumentenbond net iets beter met een 7,1.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
De producten die niet voldoen zijn: Etos natural Sun lotion SPF30. Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30. Clinique mineral Sunscreen lotion for body SPF30.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden. Bewaar het zonnebandmiddel thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast.
Net als de rest van je huid, zijn je lippen kwetsbaar voor UV-stralen, dus het is super belangrijk dat je ook je lippen insmeert. Of je dit nu doet met een zonnebalsem of met zonnebrandcrème dat maakt in principe niet veel uit.
De factor die op je busje of tube zonnecrème staat beschermt je enkel zoveel tijdens de eerste 2 uur. Nadien vermindert de graad van bescherming drastisch. Het is dus belangrijk om elke 2 uur opnieuw te smeren.