Zijn antwoord: “De schildpadden kunnen heel goed tegen de kou. In hun natuurlijke leefgebied is het een landklimaat met nog veel koudere winters. Het wordt juist problematisch als ze zachte kwakkelwinters hebben. Dan is het te warm om in winterslaap te blijven en te koud om lekker actief voedsel te kunnen zoeken.”
Nee, schildpadden kunnen absoluut niet buiten blijven leven. Dit komt omdat schildpadden niet in onze Nederlandse natuur voorkomen. Onze winters zijn veel te lang en te wisselvallig, ook zijn onze zomers veel te kort en natuurlijk ook weer veel te wisselvallig.
In de natuur houden schildpadden een winterslaap in landen waar het koud kan zijn. Als het koud wordt beschermd de winterslaap de schildpad wanneer voedsel en water schaars zijn. Zodra het kouder begint te worden graaft de schildpad zich in de grond. Zodra de zomer aanbreekt worden ze weer actief.
De ideale temperatuur
De ideale watertemperatuur voor schildpadden is, afhankelijk van de soort schildpad, tussen 18°C en 30°C. De meest voorkomende soorten in onze streken hebben een temperatuur nodig tussen 20°C en 26°C.
Landschildpadden zijn overdag actief en kunnen goed graven en klimmen. In de zomer kun je de dieren buiten houden, in koudere periodes is het verstandig om ze binnen te houden. Landschildpadden kunnen, indien er genoeg voedsel is, prima samen leven.
Landschildpadden kunnen over het algemeen niet zo goed tegen de kou. Hou ze dus altijd binnen, of zet ze tijdens de warme maanden buiten en tijdens de koude maanden binnen. Heb je een buitenverblijf? Zorg dan voor een stevige omheining die deels ingegraven is.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Een waterschildpad heeft natuurlijk water nodig - de naam zegt het zelf. De schildpad is echter een reptiel, en heeft dus ook nood aan land. Daarom is de ideale habitat van een schildpad in gevangenschap geen aquarium (een bak met water), maar een paludarium (een bak met water en een eiland).
Hierdoor zijn schildpadden relatief kwetsbaar. Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Hoe lang leven schildpadden en wat voor zorg hebben ze nodig? Wie een schildpad als huisdier wil aanschaffen, moet altijd in het achterhoofd houden dat landschildpadden tot 70 jaar, en middelgrote exemplaren zelfs tot wel 120 jaar oud kunnen worden.
Uitzonderingen daargelaten maar uiteindelijk zal iedere schildpad door verhongering sterven. Naarmate de weerstand afneemt neemt het risico op een virus- of parasitaire infectie snel toe, welke binnen enkele weken het dier dermate verzwakt dat al snel de dood zal intreden. Deze dieren sterven veelal in het water.
Wanneer een schildpad koud/koel is zal hij erg rustig zijn, veel slapen en niet willen eten. Dit is geen probleem voor een schildpad, het is dus niet zielig om een schildpad geen eten te geven. Zij kunnen namelijk weken zonder eten als het moet. Dus een paar dagen tot een week is zelfs heel normaal voor hen.
Een schildpad die te veel in zichzelf kruipt, kan niets meer aan.Het kan geen opmerkingen verdragen, krimpt ineen bij kritiek, voelt zich depressief en lusteloos. Deze schildpadjes kunnen soms tranen gebruiken om hun zin door te drijven.
In tegenstelling tot vogels en zoogdieren zijn schildpadden namelijk solitaire dieren. Nadat ze uit het ei zijn gekropen worden ze niet door hun ouders verzorgd en vormen op latere leeftijd ook geen sociale groepen.
Er wordt geadviseerd om je schildpad 6 weken voor de winterslaap voor te bereiden met koolhydraatrijke voeding zoals gestoomde pompoen, spruiten, alfalfa pellets en fruit (meloen, vijgen, appels, …). Vooral pompoen en wortelen bevatten het zeer belangrijke caroteen (provitamine A).
Het schildpadje klautert uit de nestkuil. Moeder en vader zijn nergens te bekennen. Een schildpadje moet het zich zelf zien te redden.
In het wild houdt de Griekse landschildpad een winterslaap. Normaal gesproken duurt een winterslaap ongeveer vier tot zes maanden, vanaf november. Er zijn verschillende meningen over het houden van een winterslaap in gevangenschap.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen.
- Giftige planten en vruchten (lupine, taxus, liguster, oleander, boterbloem, avocado…). Ga eerst grondig na of een plant of vrucht veilig is om aan te bieden aan je schildpad! - Bedorven groenvoer. Zorg dat het groenvoer steeds op tijd op is of verwijder tijdig rotte of schimmelende stukken.
Jonge moerasschildpadden kunt u dagelijks eten geven.Dieren vanaf de leeftijd van een half jaar voert u drie tot vier keer per week, en dieren vanaf twee jaar kunt u tweemaal per week voeren. Actievere dieren hebben meer voedsel nodig. Let wel op dat ze niet te dik worden.
Volgens dierenartsen van de Texas A&M University (VS) kunnen in elk geval ook hagedissen en schildpadden van aaien genieten.
Soms lijkt het of de zeeschildpadden die aan land komen huilen, dit is niet zo. Zeeschildpadden hebben namelijk een speciale traanklier waarmee ze zout afscheiden.
Om het zout uit het zeewater uit hun lijf te lozen, huilen zeeschildpadden zoute tranen.
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren. Ook kunnen schildpadden zich over grote afstanden oriënteren, zoals dit bij zeeschildpadden voorkomt die altijd terugkeren naar dezelfde stranden om eieren te leggen.