Het meeste alledaagse servies is geschikt voor de vaatwasser. Zacht porselein, ook wel beenderporselein of ivoorporselein genoemd, heeft doorgaans decoraties onder het glazuur aangebracht en zou in principe in uw vaatwasmachine moeten kunnen.
Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.
“Een servies van aardewerk is vaatwasserbestendig. Let wel op! Laat zodra het vaatwasprogramma is afgelopen nooit het servies in een ongeopende vaatwasser staan. Anders trekt het vocht in het keramiek wat ten koste gaat van de kwaliteit.”
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden.
Afwassen met de vaatwasser
Vaak krijgen wij de vraag of dat oud serviesgoed in de vaatwas kan. Wij raden het niet aan, maar het kan eventueel wel, echter is het altijd beter om het met de hand af te wassen.
Het meeste alledaagse servies is geschikt voor de vaatwasser. Zacht porselein, ook wel beenderporselein of ivoorporselein genoemd, heeft doorgaans decoraties onder het glazuur aangebracht en zou in principe in uw vaatwasmachine moeten kunnen.
Aluminium, koper en tin
Producten uit aluminium, koper of tin kunnen verkleuren in de vaatwasser. Was ze dus liever met de hand af. Je wilt toch zo lang mogelijk de glans op je koperen pannen bewaren, of niet soms?
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Na enige ervaring is het materiaal zeker ook aan de voor- of bovenkant te herkennen, maar de onderkant van de standring geeft het makkelijker weg. Als de ongeglazuurde rand wit en hard is, dan heb je porselein in handen. Zie je de klei en is het een tint grijs of zelfs licht rood, dan heb je aardewerk in handen.
Keramiek is de brede verzamelterm voor alle soorten gebakken klei of aarde, en de term zegt eigenlijk weinig over het materiaal en de eigenschappen van het servies. Er zijn 3 groepen te onderscheiden, namelijk aardewerk, stoneware (steengoed) en porselein.
Porselein is licht servies, kras- en stootvast en geschikt voor dagelijks gebruik. Aardewerk daarentegen is zwaarder en breekt sneller. Hiermee is het ook minder geschikt voor dagelijks gebruik. Porselein gaat dus niet alleen een stuk langer mee, maar is daarmee ook een stuk duurzamer.
Keramiek is behoorlijk populair. Dit komt door de uitstraling en ook doordat je het goed kan beschilderen. Daarnaast is het ook een stuk sterker en steviger dan porselein.
Keramisch (aardewerk) servies
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
Heel scherpen messen kun je beter met de hand blijven afwassen. Of ze nu staan of liggen in de vaatwasser, je kunt het risico beter niet nemen. Daarnaast kan het scherpe mes het mandje voor het bestek ook beschadigen en worden de messen zelf ook bot in de vaatwasser.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Nadat de vaatwasser klaar is, adviseren wij om de deur minimaal 15 minuten gesloten te houden. Het overtollige condens blijft zo in de vaatwasser en dat is beter voor de keuken.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D.
U denkt misschien: "een beetje Dreft of ander afwasmiddel kan ook vast wel in de vaatwasser". Het resultaat is enorm veel schuim en bent echt nog een hele tijd bezig om al het schuim weer uit uw vaatwasser te krijgen. Gebruik dus altijd vaatwasmiddel voor uw vaatwasser.
Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt. Geen zin om altijd maar dat bakje schoon te maken na het verven?
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.