De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.
Je kunt in de gaten houden wat je kind op zijn of haar telefoon doet door zogenaamde ouderlijk toezicht-apps te installeren. Daarmee kun je de appactiviteit van je kind in de gaten houden. Je ziet dan welke apps je kind gebruikt en hoelang hij of zij met deze apps bezig is.
Op straat kijk je er al niet meer van op: ouders die met de smartphone in de hand achter de kinderwagen lopen. Maar als ouders te veel afgeleid worden door hun telefoon, vertraagt dat de taalontwikkeling van hun kind.
Google Family app
Zelf download je de Family Link app voor ouders. Op de telefoon van je kind installeer je Family Link voor kinderen en tieners. Je kunt daarmee het telefoongebruik van je kind in de gaten te houden, zien welke apps hij gebruikt en zien waar je kind op dat moment is.
,,Een leraar mag een smartphone wel innemen, maar niet te lang. De les lang of een dag, dat kan.” De wet zegt hier niet letterlijk iets over, maar benoemt wel dat een straf 'redelijk en proportioneel' moet zijn. Een week lang een smartphone afpakken zal zelden proportioneel zijn, zegt Pardoen.
Leeftijd 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur
Blijf pauzes aanhouden, en laat ze zeker geen 2 uur aan een stuk achter een scherm zitten. Houd de 20-20-2 regel in de gaten. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben naast het scherm.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Foto's, video's, presentaties, documenten en andere content maken, bekijken en delen. Gezondheids- en fitnessgegevens bijhouden met Google Fit, zoals activiteitsniveau en hartslag (afhankelijk van de apparaten van je kind). Contextuele advertenties te zien krijgen tijdens het gebruik van de services van Google.
Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.Tik op 'Schakel schermtijd in' en tik er opnieuw op.Selecteer 'Dit is mijn [apparaat]' of 'Dit is de [apparaat] van mijn kind'.
Om de ouderlijk toezicht-functie te kunnen gebruiken, moet de ouder de Snapchat-app installeren en die koppelen aan de Snapchat-app van zijn of haar kind. Het kind dient hier toestemming voor te geven. Daarna ziet de ouder de vriendenlijst van het kind, die normaliter niet zichtbaar is voor de buitenwereld.
Gemiddeld gebeurt dat vanaf 8 jaar en 4 maanden, maar eigenlijk is er volgens experts geen ideale leeftijd. "Als ouder voel je wel aan of een kind er klaar voor is", zegt Karen Linten van Mediawijs.
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken.
Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen ligt hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Volgens deze officiële richtlijnen zouden kinderen tot twee jaar geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot vijf jaar maximaal een uur per dag. Netwerk Mediawijsheid maakt zich dan ook zorgen.
Klein formaat
Toch raden we aan om goed naar het formaat van een telefoon voor je kind te kijken. Kies voor een toestel met een scherm van maximaal 6,5 inch, zodat de mobiele telefoon nog in de tas of broekzak van je kind past. Deze schermen zijn bovendien groot genoeg voor video's en spelletjes.
Google Family Link is een gratis app die werkt met Android- en iOS-apparaten, zodat ouders de digitale activiteiten van hun kinderen kunnen volgen. Hiermee kunnen ouders verschillende dingen beheren om kinderen online veilig te houden, waaronder apparaatlocatie, schermtijd en privacy.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
Ja, je kunt Family Link gebruiken om je tiener te beschermen. Onder tieners verstaan we kinderen die ouder zijn dan 13 jaar (of de geldende minimumleeftijd die in jouw land). In tegenstelling tot kinderen die jonger zijn dan de geldende minimumleeftijd, kunnen tieners het toezicht op elk moment stopzetten.
Privé: alleen zichtbaar voor jou. Iedereen: zichtbaar voor iedereen. Mensen met wie je communiceert: zichtbaar voor mensen met wie je communiceert, bijvoorbeeld via Chat en gedeelde fotoalbums in Google Foto's. Je organisatie: zichtbaar voor iedereen in je organisatie, zoals werk of school.
8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.