De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken. Een acute gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen die in hun oor peuteren en hiermee kleine wondjes maken. Het is dus wijs om dit niet te doen. Er is vaak een reden waarom mensen jeuk hebben in hun gehoorgang (bijvoorbeeld eczeem).
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Wanneer oordruppels in een gezond of al genezen middenoor terecht komen, kan daardoor een beschadiging van het binnenoor optreden. Dit kan gepaard gaan met een vermindering van het gehoor, oorsuizen en/of duizeligheid.
Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels in de gehoorgang van uw oor vallen. Houd uw hoofd nog minimaal 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
Hoe gaat het verder bij een ontsteking van de gehoorgang? Met de oordruppels is een ontsteking van de gehoorgang binnen 1 tot 3 weken over.
Laat zo mogelijk een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Als u twijfelt of de oordruppels goed de gehoorgang ingaan, blijft u na het druppelen zeker 10 minuten liggen.
Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Triamcinolonacetonide vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling.
Als de gehoorgang voldoende ruim is, is druppelen zonder tampon mogelijk. De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken. Een acute gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen die in hun oor peuteren en hiermee kleine wondjes maken. Het is dus wijs om dit niet te doen.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Volwassenen met een acute middenoorontsteking klagen van oorpijn en een verstopt gevoel in het oor. Ook pijn en koorts komen voor.
contact. Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden.
Als na toedienen van oordruppels oorsuizen of duizeligheid ontstaat, dient u te stoppen met de behandeling en te overleggen met uw kno-arts. Bij ieder medicament kan een overgevoeligheidsreactie optreden, dus ook bij het gebruik van oordruppels.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven. Dit heeft tot gevolg dat het gehoor minder wordt en dat er oorsuizen of duizeligheid optreden.
Dit medicijn voorkomt dat u een ontsteking krijgt. De oordruppels maken de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor. Uw oor wordt uitgespoten met lauw water.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Oorpijn door middenoor-ontsteking
Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven. Kinderen van 5 jaar en ouder krijgen minder vaak een middenoor-ontsteking. En na de puberteit komt het bijna helemaal niet meer voor.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Is het oor direct helemaal doof, dan is de kans dat u weer goed gaat horen kleiner. In de eerste weken dat u slecht hoort, is de kans het grootst dat u weer beter gaat horen. Na 3 tot 6 maanden wordt het gehoor meestal niet verder beter. Duizeligheid of een gevoel van druk op het oor gaan meestal helemaal weg.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.