Muggen kunnen niet goed zien in het donker. Vrouwtjes maken een zoemgeluid met hun vleugels. Zo kunnen de mannetjes de vrouwtjes toch vinden in het donker. Daarom hoor je dat gezoem dus vaak in de avond.
Muggen komen niet af op licht.Ze komen af op je adem (kooldioxide).Daarnaast worden muggen aangetrokken door de geurstoffen die je afscheidt. Hierdoor kun je 's nachts bezoek krijgen van muggen in de slaapkamer.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Muggenplaag voorkomen
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte.Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Doe je dat wel, dan komt ze terug om verder te eten. Heel irritant al die muggen die 's nacht door je slaapkamer zoemen. Gelukkig steekt een mug maar één keer per nacht, of toch niet? Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg.
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
's Zomers heeft het vrouwtje van de huissteekmug ongeveer elke drie dagen bloed nodig om met de eiwitten uit het verkregen bloed haar eigen eitjes te ontwikkelen. In de winter kan ze nog wel bloed zuigen, maar zal dat hooguit eens per maand doen. Omdat de mug in winterrust is, ontwikkelen deze eitjes zich niet verder.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn is nog zo'n kruid met een sterke geur waarvan muggen in de war raken. Rozemarijn is een heel sterk kruid, dat ook nog eens winterhard en groenblijvend is. Rozemarijn is door de sterke smaak vooral lekker bij vleesgerechten.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Als vuistregel kan je nemen dat er muggen kunnen blijven komen zolang de temperatuur tussen de 15 en 20 graden blijft. Als die eenmaal (structureel) naar waarden tussen 10 en 15 daalt, zal ook het aantal muggen dalen.
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Hoeveel bloed zuigt een mug op als hij je prikt? Héél weinig. Maar 0,000005 liter bloed per beet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een mug al je bloed opslurpt.
'Muggen ruiken tot op wel vijftig meter onze adem, of toch de koolstofdioxide die we uitademen. Van op tien meter kunnen ze ons ook zien. En als ze nog dichter komen, oriënteren de muggen zich vooral op onze lichaamswarmte en -geur, vooral dan op het melkzuur in ons zweet. '
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar slaat u haar weg, of rolt u in uw slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Muggen gaan in een zogeheten diapauze. Die overigens wel vergelijkbaar is met een winterslaap! De stofwisseling daalt en de mug raakt bestand tegen verschillende omgevingsfactoren zoals kou.