Echte Manuka honing is donker van kleur en smaakt net als andere honing zoet, maar bevat daarnaast een subtiel kruidig aroma. Met de subtiele kruidensmaak onderscheidt manuka honing zich van andere soorten honing.
Manuka honing onderscheidt zich van gewone honing. Het is een donker-gekleurd bijproduct van de Manuka-plant. Deze plant, officieel genaamd LEPTOSPERMUM SCOPARUIM, wordt ook wel de Nieuw Zeelandse tea-tree genoemd.
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Gewoon zo, met een lepel! Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water.
Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd. Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur.
Je kunt Manuka honing precies op dezelfde manier aan je voeding toevoegen als met gewone honing, denk aan: Manuka honing in je smoothie, yoghurt of kwark, havermout of wat Manuka honing in je thee.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Onze Manuka honing is een rauwe honing, wat betekent dat deze niet extra gefilterd worden en niet wordt belucht en de temperatuur ten tijden van productie nooit hoger wordt dan de temperatuur in de bijenkorf.
MGO staat voor het gehalte van de stof methylglyoxal in de Manuka honing. Elke honing bevat deze bio-actieve stof, maar geen enkele honing bevat zo'n hoog percentage als Manuka honing. De aanwezigheid van methylglyoxal verschilt per productie van de honing. Hoe meer bio-actieve stoffen, hoe kostbaarder de honing wordt.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Ingrediënten. Manuka honing met een gegarandeerde MGO-factor van minimaal 250. 100% natuurlijk zonder toevoegingen en biologische gecertificeerd.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Vriend van je buik
Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!
Het helpt bij de opname van allerlei stoffen. Zo zijn er een aantal veranderingen en aanpassingen gedocumenteerd in de absorberende cellen van de dunne darm door honing. En er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat het bijenproduct de oxidatieve stress bestrijdt in de lever, nieren en alvleesklier.
Verhitte honing is giftig
Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
– Doe een lepeltje honing in een glas water. Als het meteen oplost dan weet je dat het suiker is. Echte honing moet je flink roeren voordat het oplost in water. – In tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte honing gaat in de loop der tijd kristalliseren.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Om honing te gebruiken voor wonden is het van belang dat de condities van het maken van de honing gestandaardiseerd zijn en dat het vloeibare honing is. Het is dus eigenlijk zo dat alleen medicinale honing geschikt is voor het gebruik bij wonden.
Manuka honing is de enige honing ter wereld met significante niveaus van methylglyoxal (MGO), variërend van 30 mg/kg tot meer dan 800 mg/kg. Alle andere wereldwijd geteste honingen variëren van 0 tot 5 mg/kg. Hoe hoger het niveau van methylglyoxal des te sterker de antibacteriële activiteit van de honing is.
Manukahoning is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manukahoning heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.