Ruinen en merries door elkaar. Het dekken op zich is geen probleem, als ze elkaar heel houden, en de merrie het niet vervelend vind.
Het is nog een jonkie je ruin en die wil spelen, als je merrie drachtig is, zal ze afstand van je ruin willen hebben en dan kan het zijn dat ze doelgericht gaat trappen. Als ze ijzers heeft, moet je oppassen. Als het veulen er is kan het zeker niet. Gewoon proberen, maar de eerste dagen wel goed opletten.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven.
Twee hengsten kunnen, net als twee merries, heel goed samen. Ook hier geldt dat ze in de beginfase behoorlijk vervelend gedrag kunnen vertonen, zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van hun verzorgers. Dit gedrag is overigens voor een deel afhankelijk van de leeftijd.
Paarden vechten weliswaar om hun plek maar accepteren de rangorde. Ze kennen geen wraakgevoelens, hebben geen dubbele agenda's en kunnen tevreden zijn met de allerlaagste rang. Niet elk paard is gemaakt om een hogere rang te hebben. Veel dieren zijn geboren volgers en voelen zich op hun plaats in een lagere rang.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Vaak probeert het paard echter iets duidelijk te maken, zoals pijn, ongemak of angst. Net als bij communicatie in de kudde zal een paard nooit zomaar bijten. Het paard zal altijd eerst met subtiele signalen proberen te waarschuwen.
Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden.
Gillen kan ook een teken van speelsheid zijn, net als wanneer je paard bokt. Je paard zal briesen door snel in te ademen en dan door zijn neus uit te ademen. Met dit geluid kan hij aangeven dat hij gealarmeerd is wanneer een ander dier te dicht bij hem komt. Hij kan ook aangeven dat hij ergens over opgewonden is.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.
Het is ongewenst om met een klophengst te fokken, omdat de kans groter is dat deze veulens ook klophengst worden. Dekken met een klophengst is dus sterk af te raden omdat 'slechte' genen verspreid worden in de populatie.
Waarom castreren? Hengsten worden in de meeste gevallen gecastreerd, omdat het dier door deze ingreep geschikter wordt voor de sport en voor recreatie. Door de castratie stopt namelijk de productie van testosteron.
hengsten samen kunnen prima,ook al zijn ze ouder. meestal begint de miserie als er merries in de buurt zijn. indien het zo is,zal met meestal wel goed gaan als ze van jongs af aan samen staan,later zou ik het niet meer proberen,maar los van merries? kan prima,en zonder problemen!
Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar. In die periode zal hij soms nog willen dekken en kan hij veulens verwekken.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
Zet ze vast of apart tijdens het voeren van krachtvoer of suikerrijke voeding (zoals wortelen/appels). - Er is contact mogelijk. Zorg dat paarden die met elkaar loslopen, elkaar ook kunnen zien, en dat paarden met hechte vriendschappen naast elkaar op stal staan zodat ze contact kunnen houden.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Hoe blijer een paard, hoe meer het briest, blijkt uit Frans onderzoek. Paarden briesen vooral als ze het naar hun zin hebben. Hoe paardvriendelijker hun omgeving, hoe meer ze briesen.
Ook in andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger wil dat jij of een ander paard of dier bij hem vandaan gaat. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn pijn, angst, onuitgenodigd te dichtbij komen, of ervaringen uit het verleden.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
Een oorzaak van een paard dat chagrijnig is of agressief gedrag vertoont kan zijn omdat het paard mentaal of fysiek problemen heeft. Oplossingen liggen bij de rustige introductie, ruim voldoende ruwvoer voeren op meerdere plekken en stress in de omgang met het dier vermijden.
Als paarden elkaar allogroomen, ofwel met hun lippen of tanden knabbelen en wrijven bijvoorbeeld rond de schoft, doen ze dat zowel om elkaars vacht te verzorgen als om hun band te versterken.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
Het maakt deel uit van het sociale gedrag van paarden. Ze krabbelen elkaar om relaties aan te gaan, vriendschappen te verdiepen, elkaar een goed gevoel te geven en stress te verminderen. Over het algemeen geldt dat hoe vaker paarden dat doen, hoe aardiger ze voor elkaar zijn en hoe hechter hun vriendschap is.