Bruine ogen
Ook stralen zij meer vertrouwen uit. Dit komt door het stofje melanine in huid en lichaam. Hoe meer van dit stofje, hoe donkerder de ogen en des te sneller de hersenen werken. Hoewel mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen, raken mensen met bruine ogen minder snel verslaafd aan alcohol.
Maar toch moet je deze mensen blijkbaar op hun blauwe ogen geloven. Want het blijkt dat mensen met lichtkleurige ogen inderdaad gevoeliger zijn voor fel zonlicht. Goed om te weten als je de zonsondergang tegemoet wilt rijden. Volgens de wetenschap is het geen fabeltje dat blauwe ogen gevoeliger zijn voor fel zonlicht.
's Nachts beter zicht
Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben. Dus op zich best logisch dat je met blauwe ogen beter zou kunnen zien in het donker. Heb je geen blauwe ogen? Dan kan de nachtbril een uitkomst zijn.
Over het algemeen zal de oogkleur zich op de leeftijd van drie jaar vormen. Op oudere leeftijd kunnen de ogen echter lichter worden, net als het haar wit wordt. Dit komt doordat de productie van melanine afneemt met het ouder worden.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst.
Oogschaduw bruine ogen: groen, paars en roze
Met de kleuren groen, paars en roze laat u uw ogen stralen. Bij bruine ogen staan heel veel kleuren oogmake-up mooi, dus ook de bruine- en aardetinten. Bij deze kleuren staan de producten met een lichte gouden shimmer vaak het mooist.
Toch is zonlicht ook heel belangrijk voor je ogen. Zonlicht, maar ook gewoon licht, is belangrijk voor goed zicht. Voldoende licht stimuleert onder andere de kegeltjes op je netvlies, die verantwoordelijk zijn voor scherp zicht. Hoe meer zonlicht, hoe beter je ziet.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Familie uit het Kaukasusgebied. In Afrika en Azië komen mensen met blauwe kijkers maar zelden voor. Toch kunnen Afrikanen en Aziaten ze natuurlijk ook hebben. Volgens onderzoekers is dit alleen (genetisch) mogelijk als de beide ouders van een persoon voorouders hebben die afkomstig zijn uit het Kaukasusgebied.
Hazel ogen zijn zeldzamer dan bruine ogen, maar minder zeldzaam dan groene ogen. De meeste mensen met hazel ogen zijn van Europese komaf. In Afrika en Azië zijn hazel ogen zeldzaam, daar heeft bijna iedereen bruine ogen.
Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin. Houd er wel rekening mee dat de bruintint van je haren niet exact hetzelfde is als de kleur van je ogen (denk aan het contrasteren). Kies in plaats daarvan een bruine kleur die een paar tinten donkerder of lichter is.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen. Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn. Als er weinig pigment in de cellen aanwezig is, zullen de ogen een blauwe kleur behouden of krijgt je baby grijze ogen.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.
Onze genen geven aan een cel in de iris door hoeveel van het donkere pigment melanine moet worden aangemaakt. Hoe meer melanine er wordt geproduceerd, hoe donkerder je oogkleur. Genen die zorgen voor een hogere concentratie melanine, zorgen voor bruine ogen.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan.
Blauwe ogen kunnen nog veranderen in groen of bruin naarmate er meer pigment in verschijnt. Kinderen met een donkere huidskleur hebben al wat meer pigment aan boord en hebben daarom lichtgrijze of lichtbruine ogen bij de start. Hun ogen worden in de loop van de volgende maanden donkerder.
De oogkleur van een kind kan tot ongeveer het zesde jaar nog veranderen. Tot die tijd is het dus nog even wachten op de definitieve oogkleur van je kindje. Baby's van ouders met een getinte huid hebben meestal al te veel kleurstof voor blauwe ogen. Hun ogen zijn daarom vaak lichtbruin of lichtgrijs bij de geboorte.
Toch ging de voorkeur van de mannen uit naar de kleur blauw. Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Bruin is de meest voorkomende oogkleur in de wereld. In Nederland hebben de meeste mensen blauwe ogen.