Kort gezegd; je hele lichaam is betrokken wanneer je aan het wielrennen bent. Mocht je snel op zoek zijn naar een antwoord op de vraag zetten we ze vast voor je op een rijtje; de meest actieve spiergroepen die je traint met wielrennen zijn je kuiten, bovenbenen, bilspieren, buikspieren, rug, schouders en armen.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. 'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Ga eens naar de sportschool en doe wat squats, deadlifts, lunges en sprint oefeningen. Deze compound oefeningen zorgen ervoor dat je meerdere spieren gebruikt om de beweging uit te voeren. Dit is hetzelfde als bij een sprint op de fiets. Hierbij gebruik je zo goed als elke spier in je benen plus buik bijvoorbeeld.
Hoewel gericht buikvet verbranden met fietsen dus niet mogelijk is, is het wél een uitstekende manier om vet om te zetten in energie en dus om af te vallen. Als je regelmatig fietst en gezond en met mate eet, is buikvet verbranden met fietsen zeker mogelijk.
Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.
Je verbrandt calorieën en vet. Bij hardlopen gaat het vooral om snellere verbranding van meer calorieën dan bij fietsen. Bij fietsen blijft je hartslag relatief lager waardoor de vetverbranding eerder wordt aangesproken. Er zijn ook onderzoekers die beweren dat juist bij hardlopen meer vet wordt verbrand.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Hoger tempo fietsen
Als u niet zo vaak fietst, kunt u beginnen met elke dag minstens 10 tot 20 minuten in een normaal tempo te fietsen. Hiermee verbrandt u ongeveer 400 tot 500 calorieën, dit staat gelijk aan ongeveer 450 gram lichaamsvet!
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Voor een ontspannen zit moet de romp een hoek met het wegdek maken tussen de 60 en 90 graden. Bij een sportieve zit is dit tussen de 30 en 60 graden en bij een racehouding tussen de 0 en 30 graden. De zithouding is niet alleen afhankelijk van de toepassing maar ook van het lichaam van de fietser.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Tijdens de wedstrijd
Tijdens de sportactiviteit geldt: regelmatig en genoeg drinken (ongeveer elke 30 minuten 200 milliliter drinken, afhankelijk van het weer), eten zoveel als nodig en vooral op tijd. Je moet al een snack eten voordat je honger voelt.
Met name de quadriceps (de 'druppel', voor op je been) en hamstrings hebben bij een wielrenner aardig wat groeipotentie. Maar die groei blijft natuurlijk beperkt zolang je alleen maar fietst, en de weerstand niet verder oploopt.
Dit schema 100 kilometer voor beginners gaat er vanuit dat je twee uur kunt fietsen in een redelijk tempo. Volg eventueel eerst: Fietsschema beginners 2 uur fietsen. Kwantiteit is belangrijker dan kwaliteit. Met andere woorden het aantal kilometers gaat omhoog, de intensiteit gaat naar beneden.
Wielrenners hebben wel degelijk baat bij krachttraining omdat ze hiermee hun spieren versterken en beter en gemakkelijker in staat zijn om het pedaal weg te trappen en op te trekken. Als je meer spierkracht hebt, is het makkelijker om een fietsbeweging te maken omdat je daar dan minder energie voor nodig hebt.