Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Houdbaarheid. Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Kruiden bewaren in de koelkast
Wil je je verse kruiden kort bewaren? Dat kan prima in de koelkast. Spoel de kruiden even af met water en wikkel ze in een lichtvochtige theedoek. Je kunt de kruiden dan tot 2 weken bewaren.
En hoe minder bewerkt de kruiden zijn, hoe langer ze meegaan. Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee.
Kruiden. Gedroogde en gemalen kruiden, zoals paprikapoeder, nootmuskaat en kurkuma, gaan ontzettend lang mee. Na ongeveer twee tot drie jaar verliezen ze hun smaak. Dat betekent trouwens niet dat het ongezond is om ze te gebruiken, maar ze voegen minder smaak toe aan gerechten en dat is natuurlijk zonde.
Als dille zacht is, verkleurd of vreemd ruikt , gooi het dan weg. Dit zijn allemaal tekenen dat het begint te bederven. Als je daarnaast schimmel ziet groeien, is het een teken dat het kruid niet goed is.
Zachte en sterke kruiden kunnen tot 3 weken in de koelkast bewaard worden als ze goed bewaard worden . Om mijn tere kruiden (zoals koriander en peterselie) te helpen, ververs ik hun water en knip ik hun uiteinden om de paar dagen. Ik zorg er ook voor dat ze altijd volledig bedekt zijn met de plastic zak.
Gedroogde kruiden kunnen een half jaar bewaard worden, daarna gaat de geur en smaak achteruit. Gevriesdroogde kruiden kunnen een half jaar bewaard worden, mits droog en donker bewaard.
Verse kruiden verzorgen
Zet de verse kruiden als een bos bloemen in wat water. Dek dit af met een plastic zak en zet in de koelkast. Ververs het water als dit troebel wordt, net zoals je zou doen bij bloemen. Wikkel je verse kruiden losjes in een lichtvochtige theedoek.
Net zoals de meeste kruiden- en specerijenmengsels is ras el hanout ontzettend lang houdbaar. Zorg er wel voor dat je het mengsel in een afgesloten pot bewaard, het liefst op een donkere plek.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Normaal gebruik van kruiden en specerijen is niet schadelijk voor de gezondheid. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Gebruik liever niet langere tijd achter elkaar elke dag veel van dezelfde kruiden en specerijen.
Zwarte en witte peper vind je gemalen of als hele korrels. Om zo veel mogelijk het aroma te bewaren, koop je best hele peperkorrels en maal je ze vlak voor gebruik. Peperkorrels moeten volkomen gaaf zijn. Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar.
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van.
Verlopen specerijen maken je niet ziek , omdat ze niet bederven met de leeftijd. Er is een zeer laag risico dat een specerij besmet raakt met bacteriën of schimmels tijdens de verwerking. Maar dit is zeer onwaarschijnlijk.
Houd er rekening mee dat zelfs wanneer ze goed worden bewaard, currypoeder en andere kruiden niet oneindig krachtig blijven. Gemalen kruiden zoals currypoeder blijven doorgaans ongeveer 2-3 jaar vers. Hierna worden ze niet per se slecht of maken ze je ziek, maar ze verliezen wel hun smaak.
Behalve verse kruiden en specerijen, die kunnen gaan schimmelen, is de houdbaarheidsdatum van de meeste kruiden en specerijen meer een suggestie dan een instructie . Verlopen kruiden en specerijen maken je niet ziek: de houdbaarheidsdatum laat je alleen weten wanneer ze waarschijnlijk hun smaak en kleur gaan verliezen.
Delicatere kruiden zoals basilicum en koriander kunnen ongeveer 1 week bewaard worden, maar stevigere kruiden zoals rozemarijn en oregano kunnen tot 3 weken bewaard worden.
Gedroogde bladeren en bloemen gaan doorgaans één tot twee jaar mee, en wortels kunnen twee tot drie jaar meegaan . Als u gedroogde kruiden op de juiste manier bewaart, zult u het volgende een nuttige richtlijn vinden: Gedroogde bladeren en bloemen hebben een houdbaarheid van 1-2 jaar. Wortels, zaden en schors kunnen 2-3 jaar meegaan.
Dillebladeren, stengels, bloemen en zaden kunnen gegeten worden. Kies verse dille die helder van kleur is en vrij is van verkleuringen of donkere vlekken . Verse dille moet in een gootsteen worden afgespoeld onder een zachte straal koud water.
Pickle tips - bruine dille is iets ouder en gedroogd . Dit is wat je wilt gebruiken bij het maken van augurken omdat het beter blijft zitten en meer smaak geeft.
"Nog even een herinnering om verwelkte kruiden niet weg te gooien," zegt ze, en voegt eraan toe dat je " gewoon de uiteinden van de stengels moet afknippen en ze in water moet steken ." Hoe makkelijk is dat? Je moet schoon, koud water in een glas doen zodat de afgeknipte kruiden kunnen weken. De hoeveelheid tijd die je kruiden in de container moeten blijven, varieert.