Het formaat van de hen heeft geen invloed op hoe ze wordt behandeld. Een sierlijke kriel kan prima opschieten met een grote sussex, en een haan zal respect hebben voor al zijn hennen, ongeacht hun ras. Over het algemeen kunnen de vogels het allemaal goed met elkaar vinden.
Het is wel mogelijk om verschillende kippen bij elkaar te zetten, maar zet kleine kippen bij kleinere rassen en stem de karakters op elkaar af voor een gezonde balans in de groep (de toom).
De Wayandotte kriel
Dit leuke kleine kippenras is redelijk makkelijk tam te maken en legt ongeveer 180 lichtbruine kippeneieren per jaar.
Door verschillende rassen te kruisen kan de kleur van de eischaal variëren. Het volstaat om bijvoorbeeld dieren die groene eieren leggen te paren aan dieren die bruine eieren leggen om een nieuwe kleurvariant te ontwikkelen. Twee uitersten zijn zeker de Brakel (oudste Belgisch legras) en de Marans (Frans ras).
De Wayandotte kriel legt gemiddeld 180 eieren per jaar. De Welsumer kip legt gemiddeld 180 eieren per jaar. De Araucana legt gemiddeld 180 eieren per jaar. De Orphington legt gemiddeld 160 eieren per jaar.
Welsumer krielen worden zelden broeds. Welsumer krielkippen zijn actieve en lieve kippen. Ze worden snel handtam en zijn zeer geschikt voor kinderen. Omdat Welsumer krielen actieve kippen zijn, hebben ze genoeg afleiding nodig.
Hou voor een kriel minimaal 1 vierkante meter per vier kippen (alleen nachthok) aan en 1 vierkante meter per kip voor kippen die permanent binnen zitten. Dit is wel minimaal hoor! Hoe meer ruimte hoe beter. Niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, maar ook van diergezondheid.
Nieuwe kippen bij oude zetten: twee stappen
Eerst zet je de nieuwe kippen een tijdje in een eigen hokje, in de omgeving van je toom. Zo raken de oude en nieuwe dieren aan elkaars aanwezigheid en geluiden gewend. Na een weekje is het dan tijd voor de volgende stap: de nieuwe kippen bij de oude zetten.
Kippen kun je heel goed houden, maar niet in huis. Ze hebben echt genoeg ruimte nodig in je tuin. Zes vierkante meter (2 x 3 m) is voor twee kippen het minimum voor de ren (deels overdekt), hoe groter, hoe beter. Het zijn echte groepsdieren dus je moet meerdere kippen nemen.
Cochin kriel, chabo, sabelpootkrielen en zijdehoenders zijn rassen die je perfect kunt houden in een kleinere tuin.
“Als je je kip goed verzorgt, kan ze makkelijk tien jaar worden”, weet dierenarts Henk Decock. Al leven grotere kippen minder lang dan kleinere rassen. “Als je een kip wil die lang leeft, dan koop je best een krielkip, zoals de Sebright of de Semara. Die kunnen makkelijk 10 jaar worden.
Zijdehoenders kunnen niet vliegen omdat zij geen veerstructuur in hun vacht hebben. Omdat dit relatief kleine kippen zijn, zeker de krielvariant, hebben ze geen heel groot kippenhok nodig. Ze worden gemiddeld 6-8 jaar oud.
Kleine kippenrassen, zoals krielkippen, vliegen vaker op dan grotere, zwaarde rassen en ze blijven ook wat langer en hoger in de lucht. Er zijn bepaalde kippenrassen die helemaal niet vliegen, omdat ze er niet voor gebouwd zijn of omdat het niet in hun natuur zit.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Hoeveel kippen mag je als particulier houden? De VLAREM bepaalt hoeveel dieren je in een bepaald gebied mag houden. De locatie speelt een belangrijke rol. Voor een woongebied zonder landelijk karakter mag je niet meer dan 50 kippen houden zonder milieuvergunning.
De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Een kip legt gemiddeld 200 eieren per jaar (een legkip: 300 per jaar). Het is dus een misvatting dat ze echt élke dag een ei leggen. Eén gemiddelde kip zorgt dus voor 3 à 4 eieren per week. Verbruikt je gezin gemiddeld 12 eieren per week, dan zal je dus minstens 3 à 4 kippen moeten nemen.
Veel mensen die op zoek zijn naar rustige en vriendelijke kippen kiezen voor de Cochin, Wyandotte of Zijdehoender. Aanraders voor gezinnen met kinderen! Krielkippen die goed eieren leggen zijn bijvoorbeeld de Sussex kriel of Barnevelder kriel.
Nieuwe kippen toevoegen aan een bestaande toom doe je het best 's avonds, wanneer het donker is en alle andere kippen al op stok zitten. Zo zien ze elkaar niet, maar kunnen ze wel al aan elkaar wennen door middel van geur. Houd de kippen dus even apart alvorens je ze 's avonds samenvoegt.
Kippen kunnen elkaar pikken. Normaal gesproken zijn ze na ongeveer 3 weken gewend aan hun nieuwe situatie en stopt dit ongewenste gedrag. Het pikken kan ook andere oorzaken hebben.
Houdt rekening met de nodige ruimte per kip. Houdt ten minste 3 of meer kippen thuis. Kies voor kleine krielkippen wanneer je minder ruimte tot je beschikking hebt. Kleed het kippenhok aan met de juiste zitstokken, legnesten en een nachthok.
Als kippen niet op stok gaan kan het zijn dat er iets mis is met de zitstokken. Voor de meeste rassen kun je een zitstok van 5,5 cm breed en 4 cm dik aanhouden en voor krielen is 4 cm breed en 3,5 cm dik voldoende. De scherpe hoeken/randen van rechthoekige zitstokken kun je iets afronden, zo hebben de kippen meer grip.
Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest. Dan kan ze even eten, drinken en haar behoefte doen.
Wat eet en drinkt een kip? Kippen hebben simpele behoeftes: elke dag kippenvoer en elke dag vers water. Een legkip eet ongeveer 100 gram kippenvoer en drinkt ongeveer 40 ml kraanwater per dag. Voor een krielkip kun je daar de helft van nemen.
Je kunt als hoofdvoer legkorrel/meel geven. Daarnaast kun je ze een paar handjes graan per dag geven door het lekkere. Aangevuld met wat groenvoer; Andijvie, Boerenkool, Sla, Komkommer, Courgette, Wortel. Af en toe een beetje fruit kan ook, zoals Appel, Peer, Banaan.