Voor uien geldt iets vergelijkbaars: de boer krijgt gemiddeld 3-15 cent per kilo bij een kostprijs tussen 8 en 12 cent per kilo, de consument betaalt in de winkel minstens €1,50/kilo.
Ze stonden reeds bij de oude Grieken gekend als redmiddel bij griep en verkoudheid. In de traditionele Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om keelontsteking te bestrijden.Ook bij hoesten zouden uien redding kunnen brengen.
Het produceren van een kilo appels of peren kost in Nederland zo'n 40 cent. Dat is ook de prijs die telers krijgen als er veel aanbod is na een goede zomer, zoals dit jaar. Fruittelers houden daar rekening mee in hun begroting.
De goedkoopste uien vind je bij supermarktketen Dirk, waar je 85 cent per kilo betaald. De duurste uien liggen bij Jumbo en Jan Linders in de schappen. Daar betaal je €1,39 voor een netje van een kilo. Overigens zijn de netjes van 1 of 2 kilo het meest aantrekkelijk in prijs.
Bekijk de actuele prijzen van Uien 5 kg voor 1,99 bij 8 supermarkten.
Rode uien zijn de beste uien om rauw te eten, en ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om in te maken. Daarnaast zijn ze verrukkelijk gebakken op een hamburger of broodje (zowel rauw als gebakken). Tot slot de meest subtiele ui, die eigenlijk niet eens een ui is.
Voor een liter appelsap is ongeveer anderhalf tot twee kilo appels nodig, en van elke liter appelsap hou je ongeveer 100 ml stroop over.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
Er zitten er 4 in een kilo :O!
Hoewel de uien van water houden, hebben ze een hekel aan een kletsnatte grond. Water geven is erg belangrijk. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen, hebben ze vaak snel last van droogte. Je zal het niet snel aan de ui zelf zien, ze groeien alleen minder goed als ze niet genoeg water krijgen.
Hoe sneller de hals van de ui droogt, des te minder kans dat schimmels en bacteriën de ui in groeien. De kwaliteit van de ui blijft hierdoor beter gewaarborgd.
Verse uien bewaar je het best in de groentelade van de koelkast, gedurende maximum vijf dagen.Droge uien bewaren minstens vier weken op een koele en droge plaats met voldoende ventilatie. Scherm ze af van het daglicht en bewaar ze nooit samen met aardappelen, want dan gaan die laatste sneller rotten.
Een ui weegt gemiddeld 100 gram en een sjalot 20 gram.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak.En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
De beste appel voor appelsap is de iets onbekende Delbarestivale, een friszure appel. Maar ook de Elstar, Rubens en Golden Delicious zijn fijne appels voor appelsap. En wil je een zure smaak toevoegen aan je smoothie? Ga dan voor de Granny Smith!
Als voorbeeld: voor een kilo aardappelen krijgt de boer tussen de 3 en 20 cent. De kostprijs ligt tussen 12 en 18 cent per kilo. In de supermarkt betaalt de consument grif tussen de €0,50 en €2,00 voor een kilo aardappelen, ook als die niet geschild en voorgekookt maar onbewerkt zijn.
De kostprijs van melk ligt op circa 36 cent per liter. Bij een netto marge van 29%, moet de melkveehouder dus minimaal 50 cent krijgen.
De conclusie is dat deze produkten, waar 75% van de melkproduktie ingaat, rond de 25 cent per liter melk opleveren voor de boeren. Je kunt ook afleiden dat de andere 25% per liter rond 60 a 65 cent per liter opbrengt. Gemiddeld krijgt een boer ongeveer 35 cent per liter.
De gezondheidsvoordelen van rode uien zijn nog groter dan die van hun witte tegenhangers, omdat zij een hoger gehalte aan de antioxidanten quercetine en anthocyanine bevatten, die effectief zijn bij het doden van menselijke kankercellen.
En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien gezond is. Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken dan mensen die geen uien eten. De reden dat uien je lichaam helpen beschermen tegen hart en vaatziekten ligt waarschijnlijk aan het hoge gehalte aan quercetine.
Wat is het verschil tussen een ui en een sjalot? Een sjalotje heeft een fijnere smaak dan de ui. Wanneer je een sjalot verwarmt karamelliseren de suikers, waardoor een zoetige smaak ontstaat. Sjalotjes worden vaak gebruikt in sauzen en salades.