Voetwratten voorkomenDroog je handen en voeten altijd goed af. Trek dagelijks schone sokken aan. Zorg ervoor dat je altijd slippers of iets anders aan je voeten hebt als je loopt in een ruimte waar mensen op blote voeten lopen. Leen geen handdoeken, schoenen of sokken van mensen met wratten.
Voorkomen van wratten: de richtlijn
Droog je handen goed af en gebruik een vochtinbrengende lotion. Door je handen goed af te drogen en te hydrateren, voorkom je dat de huid uitdroogt en kwetsbaar wordt voor het HPV-virus. Deel geen schoeisel met andere mensen.
Hoe ontstaan wratten? Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk en verspreiden zich door huidcontact. Dit gebeurt vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is.
De meest voorkomende behandelingen zijn wratten aanstippen en/of cryotherapie (bevriezen). Soms kiest de arts ervoor om de wratten weg te halen.
Wratten gaan eigenlijk altijd vanzelf – meestal binnen twee jaar – weer weg. Dit komt doordat je afweersysteem, dat ook in je huid zit, druk aan het 'puzzelen' is hoe dat virus in elkaar zit. Wanneer je afweersysteem dit doorheeft, kunnen de wratten heel snel verdwenen zijn.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
Zink helpt bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt zo tegen ontstekingen (acne), rimpels, striae, schade door de zon, wratten en haaruitval. Goede plantaardige bronnen van zink zijn o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Appelazijn is één van de populairste huismiddeltjes bij wratten. Het wordt op verschillende manieren gebruikt. Een veel gebruikte methode is het doordrenken van een wattenbolletje met appelazijn, het op de wrat aanbrengen en met een pleister vastmaken. Dat wordt twee keer peer dag herhaald tot de wrat loskomt.
De pedicure haalt eerst het laagje eelt weg dat meestal over de wrat gegroeid is, en dan kan de wrat direct behandeld worden.
Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor. Het is niet aangetoond dat u wratten krijgt van zwembaden, openbare douches, of van sporten op blote voeten. We weten niet goed hoe wratten zijn te voorkomen.
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen.
Symptomen Voetwrat
Een wrat lijkt dan erg op een likdoorn. Een wrat geeft pijnklachten wanneer er aan de zijkanten op gedrukt wordt. Een wrat is vaak te herkennen aan kleine zwarte stipjes in de bloemkoolachtige structuur. Wratten onder de voet gaan vaak gepaard met eeltvorming.
Dagelijks kan de wrat gevijld worden om de verweekte huid te verwijderen. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met andere behandelingen die hier beschreven zijn. Bij verrucae planae is een vitamine A zuur bevattende crème de behandeling van eerste keuze. Het is over het algemeen afdoende.
Zelfbehandeling met salicylzuur
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt. Maak met een perforator een gaatje in de hechtpleister.
Wratten en zweetvoeten
Net als bij de schimmelnagels raden we aan gebruik te maken van pure appelazijn. Doordrenk een stukje kompres met appelazijn, en doe dit onder een pleister op de wrat. Op deze manier kan de wrat bijvoorbeeld de hele nacht weken in de azijn.
Wrattenkruid Tinctuur bij Wratten. Het kruid Wrattenkruid, ook wel Stinkende Gouwe genaamd, staat erg bekend om zijn gebruik bij wratten. Bekend is het aanstippen van wratten met sap van vers afgesneden stengels. Dit wordt gezien als een goede manier om wratten op een natuurlijke wijze aan te pakken.
Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. De wrattenpen verwijdert wratten op je handen, voeten en op de rest van je lichaam. Het werkzame bestanddeel van de Kruidvat Wrattenpen is salicylzuur (178 mg/ml) dat de hoornlaag van je huid losweekt.
Wratten worden veroorzaakt door virussen en zijn besmettelijk. Een virus is een klein micro-organisme. Iemand kan besmet raken door in aanraking te komen met iemand die wratten heeft of door het lopen met blote voeten over besmette huidschilfers. Het virus dringt binnen op plekken waar de huid kapot is (wondjes).
Wat gebeurt er als je een wrat Opengekrabt? Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabd is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje.
Kies voor:
Maak voor het behandelen van wratten eenmaal daags maar liefst tweemaal daags een voet- of handbadje en voeg hieraan zeven eetlepels Dode Zee Zout toe. Laat de voeten of handen 20 minuten in het water weken en ontspannen. Spoel goed af en dep droog.
Niet waar: Sommige mensen gebruiken appelazijn tegen wratten op hun lichaam. Dit werkt niet.
Wij behandelen uw wratten met vloeibare stikstof. Door de lage temperatuur van 195 graden onder nul beschadigen de wrat(ten) en de huid eromheen.