Vlooien zijn piepkleine, bruinzwarte beestjes die erg vervelend voor je kat kunnen zijn. Middels een enorme sprong kunnen ze op je kat (of op jezelf) terechtkomen, waarna ze hevige jeuk en rode vlekken kunnen veroorzaken.
Het belangrijkste symptoom bij katten is jeuk. Als je kat zich opvallend vaak krabt, moeten vlooien je het eerste te binnen schieten. Locale huidreacties zoals bijvoorbeeld rode puntjes zijn verdere aanwijzingen. Het krabben aan vlooienbeten kan bovendien leiden tot puisten en korsten.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'. Ze happen dan een paar keer toe om te testen of je bloed wel geschikt is.
Volwassen vlooien kunt u zien kruipen over de huid van uw hond. Ze zijn zo'n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur. Een vlo legt per dag wel 20 tot 50 verse eitjes. De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur.
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Vind je volwassen vlooien of vlooienpoepjes, dan is het dier waarschijnlijk besmet. De poepjes zijn zwartbruine puntjes die op een witte tissue roodbruin verkleuren. Close-up van een vlo. De eitjes en larven zijn met het blote oog bijna niet te zien.
De beste vlooiendruppels voor je kat van dit moment zijn de druppels van Frontline Spot-On. De Frontline vlooiendruppels voor je kat zijn niet alleen tegen vlooien, maar werken ook tegen bijtende luizen en teken.
Hoewel binnenkatten een lager risico lopen op het krijgen van vlooien (evenals andere parasieten zoals teken en wormen) kunnen ze toch besmet geraken.
De beestjes bijten je, waardoor er jeuk ontstaat. Naast vlooien kun je in bed ook te maken krijgen met zogeheten bedwantsen. Beide soorten ongedierte is erg klein en nauwelijks zichtbaar. Je kunt vlooien onderscheiden van bedwantsen, doordat vlooien springen.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Vlooien zijn namelijk niet aan 1 soort gastheer gebonden. Ze hebben wel een voorkeur voor honden of katten, maar vinden het prima om op beide diersoorten te gaan zitten – en soms zelfs op mensen! Het goede nieuws voor huisdiereigenaren is dat vlooien ons dus wel kunnen bijten, maar niet op mensen kunnen overleven.
Heeft mijn dier vlooien? Wanneer je dier zich vaker krabt of bijt, dan heeft het misschien wel vlooien. Controleer dan de vacht van je dier. Vlooien zijn lichtschuw en daardoor zie je ze niet zo goed, maar je herkent hun uitwerpselen als kleine zwarte korrels.
Wilt u toch dweilen? Gebruik dan wat schoonmaakazijn in het water. Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Om een vlooienbesmetting te voorkomen is het ook belangrijk om uw kat goed te inspecteren. Kam hierbij bijvoorbeeld de vacht met een vlooienkam. Verder zou u ook gebruik kunnen maken van een omgevingsspray die mogelijke vlooien in de leefomgeving van uw kat doodt.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Een vlooienband werkt vaak voor een langere periode, wat natuurlijk een groot voordeel is. Daardoor is dit financieel gezien vaak de goedkoopste optie om vlooien te pakken. Er zijn veel verschillende vlooienbanden op de markt, maar helaas werken ze niet allemaal naar behoren.
Eén van de grootste pluspunten aan de vlooienband is de prijs. De vlooienband werkt namelijk 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Dit is veel langer dan de druppels die je op de huid van je hond aanbrengt. Daarbij werkt het doeltreffend tegen besmette teken, vlooien, luizen en larven van vlooien.
De risico's van vlooien bij uw kat
Als een kitten van vier weken (ongeveer 0,5kg) besmet raakt met 220 vlooien, kunnen vlooien zorgen voor een dagelijks bloedvolume verlies van tien procent. De jonge kat zal dan zeer snel bloedarmoede krijgen. Ook bij volwassen katten kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken.
Meestal vind je geen vlo maar vlooienpoep. Dit zijn zwarte puntjes, om deze niet te verwarren met bijvoorbeeld zandkorreltjes gebruik je een nat stukje keuken- of toiletpapier waarop je het uitwrijft, er ontstaat dan een zwart-rode veeg indien het om vlooienpoep gaat.
Vlooienlarven zou je in theorie makkelijk met het blote oog kunnen zien. Ze lijken op een made alleen zijn ze iets kleiner met hun 3 tot 5mm. Toch zie je vlooienlarven eigenlijk nooit, omdat ze absoluut niet houden van licht. Ze kruipen weg tussen de naden en kieren van bijvoorbeeld plinten en vloeren.