Konijnen kunnen achter zich kijken Dat betekent dat ze altijd alert moeten zijn voor roofdieren en hun omgeving goed in de gaten moeten houden. Doordat hun ogen aan de zijkant van hun hoofd zitten, hebben ze een groot gezichtsveld dat bijna tot 360 graden reikt. Zo kunnen ze achter zich kijken.
Een konijn kan 360 graden zien en zelfs boven zijn hoofd kijken. Daar het gezichtsveld van beide ogen elkaar niet overlapt, hebben ze een blinde vlek net voor het aangezicht. Het neusje en oren compenseren dit weer om de juiste waarnemingen te doen.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Een konijn kan enkele kleuren onderscheiden waaronder groen en blauw. Dat betekent dat hun netvlies minder kegels bevat. Wel kunnen ze in het donker een stuk beter zien dan wij. De ogen van een konijn zijn zo gepositioneerd dat ze eventuele roofdieren snel kunnen herkennen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje.
In tegenstelling tot wat eerder vaak gedacht werd (konijnen zijn dom...), is het intussen duidelijk dat ze intelligente dieren zijn. Ze hebben een olifantengeheugen voor nare dingen die ze hebben ervaren. Ze kunnen eenvoudige spelletjes leren of met springwedstrijden meedoen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een gangstelsel, burcht of zelf gegraven hol biedt namelijk bescherming en veiligheid. Dit is dan ook de reden dat knaagdieren en konijnen er bij voorkeur voor kiezen te slapen in een gesloten ruimte, een geborgen en veilige plek waar roofdieren geen kans maken en ze veilig kunnen genieten van totale rust.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen.
Een wild konijn zal alleen zijn gegraven hol ingaan bij gevaar, als hij wil slapen of als er jonge konijntjes zijn of gaan komen. De meeste tamme konijnen zitten 23 uur per dag in hun hok. Een nachthok is hoofdzakelijk bedoeld om te slapen, zich even terug te kunnen trekken of om naar het toilet te gaan.
neus van een konijn is als een meetinstrument om te. weten hoe interessant iets is. Hoe sneller ze bewegen, hoe meer alert en opgewonden een konijn is.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Waarschuwen of aandacht trekken
Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Omdat konijnen zeer actieve diertjes zijn, moeten ze hun energie kwijt door te bewegen. Het is daarom sterk aan te raden dat het konijnenhok in de woonkamer altijd openstaat als er toezicht gehouden kan worden.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Een Konijn beschikt over een goed geheugen en is erg geliefd bij vrienden en familie.